Fernando de Rojas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fernando de Rojas
Született 1465[1][2]
La Puebla de Montalbán
Elhunyt 1541. április (75-76 évesen)[3]
Talavera de la Reina
Állampolgársága spanyol[4]
Foglalkozása
Iskolái Salamancai Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Fernando de Rojas témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Fernando de Rojas (Új-Kasztília (most Toledo), La Puebla de Montalbán, 1470 körül – Spanyolország, Talavera de la Reina, 1541. április) spanyol író, akire néha drámaíróként is hivatkoznak, mivel legfontosabb művét a La Celestinát (Celestina) dialógusokban írta meg. Ez a mai napig vita tárgyát képezi, hogy akkor ezt a művet mely műfajba lehet besorolni. Az azonban tény, hogy nem sok drámára jellemző jegyet lehet a műben a dialógusokon kívül fellelni.

Élete[szerkesztés]

Fernando de Rojas életéről sajnos nem tudunk sokat. Feltételezések szerint 1468 körül született Puebla del Montalbán-ban. A városban jelentős zsidó kisebbség élt, innen a feltételezés, hogy valószínűleg ő is a converso-k sorába tartozott. A Salamancai Egyetemen jogot tanult, és egyes adatok szerint 1496-97 körül megszerezte a baccalareusi címet, ám ezt néhány irodalomtörténész vitatja. A könyvek iránti szeretetének legékesebb bizonyítéka terjedelmes könyvtára, amely többek között joggal és történelemmel foglalkozó szakkönyvekből, enciklopédiákból állt, de Petrarca költeményeit is tartalmazta. Talavera de la Reina-ban telepedett le, s egy ideig a város polgármestereként is tevékenykedett. Családját üldözte az inkvizíció, s őt magát is meggyanúsították. 1541 áprilisában hunyt el Talavera de la Reina-ban.

Művei[szerkesztés]

Nevét Celestina c. műve tette ismertté. A darab a spanyol irodalom egyik gyöngyszeme, a középkori és a reneszánsz irodalom közti átmenetel legjelentősebb alkotása, Cervantes Don Quijote-ja után a legfontosabb spanyol mű. De Rojas szerzői mivoltát egy akrosztichon is alátámasztja, amely a Celestina 1500-ban megjelent második kiadásában szerepel, s szabad fordításban nagyjából így hangzik:„Calisto és Melibea komédiáját Fernando de Rojas férfiú írta, aki Puebla del Montalbán-ban született.” A legelterjedtebb nézet szerint de Rojas csak a második színtől írta a művet, az első szín szerzője hivatalosan ismeretlen, találgatások szerint Juan de Mena vagy Rodrigo de Cota lehet. Más művéről nincs is tudomásunk.

Magyarul[szerkesztés]

  • Calisto és Melibea; ford. Szokoly Endre; in: Imposztorok tűköre. Spanyol kópé-regények; vál., bev., jegyz. Honti Rezső; Európa, Bp., 1957
  • Celestina. Calisto és Melibea tragikomédiája; Károlyi Sándor ford. átdolg., kieg., versford. Szőnyi Ferenc, utószó Kulin Katalin; Európa, Bp., 1979
  • Celestina; ford. Jánosházy György; Mentor, Marosvásárhely, 2002 (Könyvbarát)
  • Celestina. Calisto és Melibea tragikomédiája; ford. Szőnyi Ferenc; Eötvös, Bp., 2010 (Eötvös klasszikusok)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2021. január 19.)
  2. biography/Fernando-de-Rojas, 2021. január 19.
  3. biography/Fernando-de-Rojas
  4. LIBRIS, 2013. január 7. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)

Források[szerkesztés]