Fernando de Rojas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fernando de Rojas
Fernando-de-Rojas.jpg
Született 1470[1]
La Puebla de Montalbán
Elhunyt 1541 (70-71 évesen)[2][1][3]
Talavera
Állampolgársága spanyol
Foglalkozása
Iskolái University of Salamanca
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fernando de Rojas témájú médiaállományokat.

Fernando de Rojas (Új-Kasztília (most Toledo), La Puebla de Montalbán, 1465 körül – Spanyolország, Talavera de la Reina, 1541. április) spanyol drámaíró, a szefárd irodalom kiemelkedő alakja. A szefárd kifejezés azon zsidókra vonatkozik, akik a középkori Spanyolországban éltek. Többségük converso volt, vagyis kényszer hatására felvették a kereszténységet.

Élete[szerkesztés]

Fernando de Rojas életéről sajnos nem tudunk sokat. Feltételezések szerint 1468 körül született Puebla del Montalbán-ban. A városban jelentős zsidó kisebbség élt, innen a feltételezés, hogy valószínűleg ő is a converso-k sorába tartozott. A Salamancai Egyetemen jogot tanult, és egyes adatok szerint 1496-97 körül megszerezte a baccalareusi címet, ám ezt néhány irodalomtörténész vitatja. A könyvek iránti szeretetének legékesebb bizonyítéka terjedelmes könyvtára, amely többek között joggal és történelemmel foglalkozó szakkönyvekből, enciklopédiákból állt, de Petrarca költeményeit is tartalmazta. Talavera de la Reina-ban telepedett le, s egy ideig a város polgármestereként is tevékenykedett. Családját üldözte az inkvizíció, s őt magát is meggyanúsították. 1541 áprilisában hunyt el Talavera de la Reina-ban.

Művei[szerkesztés]

Nevét Celestina c. műve tette ismertté. A darab a spanyol irodalom egyik gyöngyszeme, a középkori és a reneszánsz irodalom közti átmenetel legjelentősebb alkotása, Cervantes Don Quijote-ja után a legfontosabb spanyol mű. De Rojas szerzői mivoltát egy akrosztichon is alátámasztja, amely a Celestina 1500-ban megjelent második kiadásában szerepel, s szabad fordításban nagyjából így hangzik:„Calisto és Melibea komédiáját Fernando de Rojas férfiú írta, aki Puebla del Montalbán-ban született.” A legelterjedtebb nézet szerint de Rojas csak a második színtől írta a művet, az első szín szerzője hivatalosan ismeretlen, találgatások szerint Juan de Mena vagy Rodrigo de Cota lehet. Más művéről nincs is tudomásunk.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11922423h
  2. Integrált katalógustár, 118749501, 2015. augusztus 12.
  3. Project Gutenberg, 2017. október 9., 677, Fernando de Rojas

Források[szerkesztés]