Ferdinand Georg Frobenius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ferdinand Georg Frobenius
Született1849. október 26.
Berlin, Németország
Elhunyt1917. augusztus 3. (67 évesen)
Charlottenburg, Németország
Állampolgárságaporosz
NemzetiségeNémet
Foglalkozásamatematikus
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferdinand Georg Frobenius témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ferdinand Georg Frobenius (Berlin, 1849. október 26.Charlottenburg, 1917. augusztus 3.) német matematikus.

Élete[szerkesztés]

Egyetemi tanulmányait Göttingenben és Berlinben végezte. Tanárai között volt Ernst Kummer, Leopold Kronecker és Karl Weierstrass. 1875-től a zürichi Szövetségi Műegyetem, 1893-tól a Berlini Egyetem professzora,[1] ahol többek közt Fejér Lipót is tanítványa volt.[2]

Munkássága[szerkesztés]

Élie Cartannal együtt a hiperkomplex rendszerek elméletének megalapozója, kidolgozója. Tétele lezárja a számfogalom további általánosításának lehetőségét.[1][3]

Jelentős eredményeket ért el a csoportelméletben, a kvadratikus alakok elméletben, a mátrixelméletben, a számelméletben és a differenciálegyenletek területén. A véges csoportok elméletében a Frobenius-tétel őrzi nevét. Kidolgozta az absztrakt csoportok elméleti alapjait.

Nevéhez fűződik a véges algebrák körén belül a radikál, a faktoralgebra, az egyszerű és a félig egyszerű algebra fogalmának bevezetése.

1879-ben Über Gruppen von vertauschbaren Elementen (A permutálható elemű csoportokról) címmel publikálta az absztrakt csoportokkal kapcsolatos felfedezéseit.[1]

1893-tól a Porosz Akadémia tagja.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Lázár Emese: Akikről algebra órán hallottunk: Matematikusok életrajza, munkássága a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Matematika Tanszékének honlapján. [2009. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 22.)
  2. História - Tudósnaptár. (Hozzáférés: 2009. október 22.)
  3. Ponticulus Hungaricus életrajzok. [2009. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 22.)
  4. História Tudósnaptár. (Hozzáférés: 2009. október 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Georg_Ferdinand_Frobenius című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ferdinand_Georg_Frobenius című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]