Ferdénúszó pontylazac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Ferdénúszó pontylazac
03.Thayeria boehlkei.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Pontylazacalakúak (Characiformes)
Család: Pontylazacfélék (Characidae)
Nem: Thayeria
Faj: T. boehlkei
Tudományos név
Thayeria boehlkei
S. H. Weitzman, 1957
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ferdénúszó pontylazac témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ferdénúszó pontylazac témájú kategóriát.

A ferdénúszó pontylazac (Thayeria boehlkei)sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Dél-Amerika, Brazília, Amazonas gyenge folyású folyói.

Megjelenése[szerkesztés]

A Ferdénúszó pontylazac felismerhető a fekete csíkról, mely az egész testén végighúzódik. Ameddig fiatalok, nehéz megkülönböztetni a hímet a nősténytől, de felnőtt korban a nőstény felismerhető a gömbölyded hasáról. Ferde, 45 fokos testtartása és a víz szintje alatti elhelyezkedése, társaságszeretete sok mindent elárul igényeiről. Nagy akváriumban, lehetőleg kisebb csapatban tartsuk, mert egyedül félénken meghúzódik az akvárium sarkában vagy növényei között.

Életmódja[szerkesztés]

Minimum 90 literes akváriumba telepítsük őket. 120 literre maximum 6-7 halat számoljunk. Sötét talajt csináljunk. Legyen sűrű, főleg a felszínen úszó növényzet.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporításhoz különítsük el a halpárt egy 20-30 literes lágy (a keménység kisebb, mint 2,8 NK°) és savas vizű (pH érték 6 körül) 22-26°C fokos akváriumba, melyet előzőleg jávai mohával (Vesicularia dubyana) és MyriophylIum-szálakkal béleltünk ki. A hím a nőstényt oldalához simulva ingerli, míg az végül nagy mennyiségű sötét színű ikrákat bocsát ki, melyek szétszóródnak az akváriumban. A szülőket ezután azonnal ki kell venni az akváriumból, mert felfalják az ikrákat. Az ivadékok 24 óra múlva megjelennek, és nagyon érzékenyek a víz minőségére. Négy nap múlva lehet először kerekesférgekkel megetetni őket.

Források[szerkesztés]