Feketevégű karcsúcincér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feketevégű karcsúcincér
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Öregcsalád: Levélbogárszerűek (Chrysomeloidea)
Család: Cincérfélék (Cerambycidae)
Alcsalád: Lepturinae
Nemzetség: Lepturini
Nem: Stenurella
Faj: S. melanura
Tudományos név
Stenurella melanura
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Feketevégű karcsúcincér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Feketevégű karcsúcincér témájú médiaállományokat és Feketevégű karcsúcincér témájú kategóriát.

A feketevégű karcsúcincér (Stenurella melanura) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjéhez, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjéhez és a cincérfélék (Cerambycidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A feketevégű karcsúcincér elterjedési területe egész Európa. Magyarország hegy- és dombvidékein az egyik leggyakoribb cincérfaj, de az Alföld erdős területein is előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

A feketevégű karcsúcincér 7-12 milliméter hosszú. Teste mélyfekete. A nőstény szárnyfedői vörösek, fekete csúccsal és a pajzsocskáig el nem érő széles varratsávval, a hímé vörösesbarnák, a varratuk és a csúcsszegélyük elmosódottan fekete. A hím karcsúbb. A kétöves karcsúcincértől (Stenurella bifasciata) nehéz megkülönböztetni. Annak azonban a potroha részben vörös, illetve a nőstény szárnyfedőin a közép mögött széles fekete harántcsík látható, amely a varraton összeköttetésben áll a fekete szárnycsúccsal.

Feketevégű karcsúcincér, hím, közelebbről
Feketevégű karcsúcincér, hím, távolabbról

Életmódja[szerkesztés]

A feketevégű karcsúcincér lomberdők és velük határos virágos rétek lakója. A kifejlett bogarak májustól szeptemberig cickafark, vadmurok és más növények virágzatán tartózkodnak. A lárvák tölgyek, juharok, luc- és erdeifenyők ágaiban élnek. A lárvák elhalt faanyaggal táplálkoznak.

Források[szerkesztés]

  • Kaszab, Zoltán. Cincérek – Cerambycidae. In: Magyarország állatvilága (Fauna Hungariae), IX, 5. Akadémiai Kiadó, Budapest, 283 pp. (1971) 
  • Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993. ISBN 963 8185 40 6  
  • Sama, Gianfranco. Atlas of the Cerambycidae of Europe and the Mediterranean Area. Volume 1: Northern, Westwern, Central and Eastern Europe. British Isles and Continental Europe from France (excl. Corsica) to Scandinavia and Urals. Nakladatelství Kabourek, Zlín, 173 pp. (2002). ISBN 80 86447 07 3