Fauzija bint Fuád egyiptomi királyi hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fauzija királyné
(فوزية بنت فؤاد الأول)
Fauzija bint Fuád, Irán királynéja
Fauzija bint Fuád, Irán királynéja
Született 1921. november 5.
Alexandria; Egyiptom
Elhunyt 2013. július 2. (91 évesen)
Alexandria; Egyiptom
Állampolgársága egyiptomi
Házastársa Mohammad Reza Pahlavi iráni sah
Gyermekei Shahnaz Pahlavi
SzüleiNazli Sabri
I. Fuád egyiptomi király
Foglalkozása consort
Kitüntetései Order of the Virtues
Sírhely Kairó
A Wikimédia Commons tartalmaz Fauzija királyné témájú médiaállományokat.

Fauzija egyiptomi királyi hercegnő, férjezett Fauzije iráni királyné (arabul: فوزية بنت فؤاد, magyaros átírással: Fauzija bint Fuád, perzsául: فوزیه فؤاد, magyaros átírással: Fouzije-je Foád; Alexandria, 1921. november 5.Alexandria, 2013. július 2.) egyiptomi szultáni, majd királyi hercegnő, Mohammad Reza iráni sah első felesége, így Irán királynéja.

Élete[szerkesztés]

Coat of arms of the Egyptian Kingdom.JPG

Fauzija hercegnő 1921-ben született a Rasz at-Tín palotában I. Fuád egyiptomi szultán (később király) második házasságából. Édesanyja Názli Szabri volt. 1939. március 16-án, Kairóban feleségül ment Mohammad Reza iráni trónörököshöz, aki két évvel később sahként követte édesapját az iráni trónon. A sahi rang ugyan a császári címnek felel meg, ám Iránban a sah feleségei csupán királynéi rangot viseltek, így Fauzija is az „Irán királynéja”[1] címet kapta meg.

A házasság nem volt boldog. Fauzija királynénak és a sahnak egyetlen gyermeke született, Sahnáz Pahlavi hercegnő (1947. október 27. –). A válást először 1945-ben ismerték el Egyiptomban, a királyné pedig hazaköltözött Kairóba. 1948. november 17-én Iránban is kimondták a válást, a hivatalos indok szerint azért, mert Fauzija egészségének nem tett jót az iráni klíma. Fauzija elvesztette királynéi rangját, és Sahnáz hercegnőt is a volt férjénél kellett hagynia a megállapodás szerint.

Egy évvel később, 1949. március 28-án Fauzija feleségül ment Iszmáíl Huszejn Sirínhez (19191994), az egyiptomi hadsereg egyik tisztjéhez, aki az akkori egyiptomi hadügyminiszter rokona volt. A házaspárnak két gyermeke született: Nádja 1950-ben és Huszejn 1955-ben.

2005 januárjában az újságok tévesen jelentették Fauzija hercegnő halálhírét – összekeverték unokatestvérével, akit ugyancsak Fauzijának hívnak. A hercegnő haláláig Alexandriában élt.

2013. július 2.-án 91 éves korában, családja körében hunyt el.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1935. március 21-én a sah kezdeményezésére a Népszövetség Irán megjelölést veszi át Perzsia megnevezésére, és ezt teszi általánossá. Irán már hosszú évszázadok óta ezt a nevet használja önmaga megnevezésére.
  2. Meghalt Fauzija egyiptomi királynő hercegnő

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]