Fülöp-szigeteki disznó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fülöp-szigeteki disznó
Fülöp-szigeteki disznó Cebu sziget egyik állatkertjében
Fülöp-szigeteki disznó Cebu sziget egyik állatkertjében
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Artiofabula
Alrend: Disznóalakúak (Suina)
Család: Disznófélék (Suidae)
Alcsalád: Suinae
Nemzetség: Suini
Nem: Sus
Linnaeus, 1758
Faj: S. philippensis
Tudományos név
Sus philippensis
Nehring, 1886
Szinonimák
Szinonimák

a Sus philippensis mindanensis alfaj szinonimája:

 • Sus philippensis inconstans Heude, 1892

a Sus philippensis philippensis alfaj szinonimái:

 • Sus philippensis arietinus Heude, 1892
 • Sus philippensis conchyvorus Heude, 1888
 • Sus philippensis crassidens Heude, 1892
 • Sus philippensis effrenus Heude, 1888
 • Sus philippensis frenatus Heude, 1888
 • Sus philippensis jalaensis Heude, 1888
 • Sus philippensis joloensis Groves, 1981
 • Sus philippensis mainitensis Heude, 1892
 • Sus philippensis marchei Huet, 1888
 • Sus philippensis megalodontus Heude, 1892
 • Sus philippensis microtis Heude, 1888
 • Sus philippensis minutus Heude, 1888
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fülöp-szigeteki disznó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fülöp-szigeteki disznó témájú kategóriát.

A Fülöp-szigeteki disznó (Sus philippensis) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a disznófélék (Suidae) családjába és a Suinae alcsaládjába tartozó faj.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Az újabb kutatások szerint ennek a disznófajnak a legközelebbi rokona a szakállas disznó (Sus barbatus); a két állat annyira közel áll egymáshoz, hogy korábban úgy vélték, hogy a szóban forgó állat az utóbbinak az alfaja, Sus barbatus philippensis néven. Korábban úgy vélekedtek a palawani szakállas disznóról (Sus ahoenobarbus) is, amely szintén különálló fajnak bizonyult.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

A Fülöp-szigeteki disznó előfordulási területe, amint a neve is mutatja a Fülöp-szigeteken van. E szigetek négy endemikus disznófaja közül az egyik; a másik három a következők: cebu szigeti disznó (Sus cebifrons), palawani szakállas disznó (Sus ahoenobarbus) és Sus oliveri.

Eredetileg a Fülöp-szigeteki disznó e szigetország nyugati szigetein élt, míg a cebu szigeti disznó a középső és keleti szigeteket lakta. A Fülöp-szigeteki disznó főleg a következő szigeteken volt megtalálható: Luzon, Biliran, Samar, Leyte, Mindoro,Mindanao, Jolo, Polillo, Catanduanes, valamint néhány egyéb kisebb sziget. Korábban számos élőhelyen előfordult, még tengerszint fölötti 2800 méter magasságban is, de manapság már csak néhány félreeső, elszigetelt erdőben lelhető fel. Ezt az állatot célzó vadászat erősen lecsökkentette, illetve csökkenti az állományát. A vadászat mellett az erdőirtás, valamint a betelepített házi sertés (Sus scrofa domestica) is veszélyezteti; hiszen a két állat kereszteződéséből hibrid példányok jönnek létre, amelyek tovább rontják a megmaradt állományok faji tisztaságát. Az előbbi veszélyforrások miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) sebezhető fajként tartja számon ezt az állatot.[2]

A Bohol és Sibuyan szigeteken is észleltek ilyen disznókat, de meglehet, hogy azok a példányok inkább a cebu szigeti disznófajhoz tartoznak.

Alfajai[szerkesztés]

 • Sus philippensis mindanensis Forsyth Major, 1897 - Mindanao
 • Sus philippensis philippensis Nehring, 1886 - Luzon és a környező szigetek

Korábban a Fülöp-szigeteki disznó alfajának vélték a Sus oliverit is, Sus philippensis oliveri néven, azonban az újabb alaktani és genetikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a Sus oliveri tulajdonképpen egészen más fajt alkot.[3][4][5]

Megjelenése[szerkesztés]

Ennek a disznófajnak két-két szemölcse van, pofájának mindkét oldalán. Az állkapcsához közelebbi szemölcsökön pamacsszerű szőrzet lóg.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Lucchini, Meijaard, Diong, Groves and Randi (2005). New phylogenetic perspectives among species of South-east Asian wild pig (Sus sp.) based on mtDNA sequences and morphometric data. J. Zool., Lond. 266: 25–35
 2. Oliver, W. & Heaney, L. (2008). Sus philippensis. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 5 April 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of vulnerable.
 3. Grubb, P. 2005. "Order Artiodactyla". pp. 637–722 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference. 3rd ed.
 4. Groves, C.P. (1997). „Taxonomy of wild pigs (Sus) of the Philippines”. Zoological Journal of the Linnean Society 120 (2), 163–191. o. [2007. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.1111/j.1096-3642.1997.tb01277.x. (Hozzáférés: 2007. szeptember 6.)  
 5. Lucchini, V., Meijaard, E., Diong, C. H., Groves, C. P. & Randi, E. (2005). „New phylogenetic perspectives among species of South-east Asian wild pig (Sus sp.) based on mtDNA sequences and morphometric data”. Journal of Zoology 266, 25–35. o. DOI:10.1017/S0952836905006588.  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Philippine warty pig című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]