Fórián-Szabó Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fórián-Szabó Zoltán
Életrajzi adatok
Születési névFórián-Szabó Zoltán
Címpiarista
Született1941. február 22.
Budapest
Elhunyt2015. november 23. (74 évesen)
Kecskemét
Sírhelykecskeméti Köztemető
piarista sírboltja
Iskolái
Munkássága
Valláskeresztény
Felekezetrómai katolikus

Hivatalházfőnök

Fórián-Szabó Zoltán (Budapest, 1941. február 22.Kecskemét, 2015. november 23.) piarista szerzetes, fizikia-kémia szakos tanár, plébános.

Az ember életének értékét azok a dolgok adják, amiket az Istentől kaptunk, az Isten által adott értékek. Én mindent tőle kaptam. Nem csak, hogy építkezhettem, biciklizhettem, vitorlázhattam, nem csak, hogy a diákjaim visszajöttek, hogy összeadhattam őket és, hogy jó házasságuk van soknak. Nem csak ez, hanem egy csomó olyan dolog, ami ezzel mind együtt jár.

Családja, tanulmányai[szerkesztés]

1941-ben született Budapesten egy kecskeméti hatgyerekes családban. A háború után tértek vissza a kecskeméti házukba.

A kecskeméti Piarista Általános Iskolában kezdett tanulni, amit a szomszédos Piarista Gimnáziumban folytatott. 1959-ben leérettségizett, majd augusztus 27-én belépett a piarista rendbe. Párhuzamosan végezte a Kalazantinum Piarista Hittudományi Főiskolát és az ELTE Természettudományi Karának kémia-fizika tanári szakát, ahol 1968-ban szerzett diplomát. Az előző évben, 1967. február 24-én szentelték pappá.

Tanári, szerzetesi munkája[szerkesztés]

Tanárként az első tanévét (1967–68) Kecskeméten kezdte, majd a budapesti Piarista Gimnáziumba küldték, ahol harminc éven keresztül tanított, ezalatt hat osztálynak volt osztályfőnöke. Néhány évig a Magyar Rendtartomány vezetőségében dolgozott, nyolc évig a házfőnöki feladatokat is ellátta: a rendtársak életfeltételeiről és élelmezéséről gondoskodott, valamint a rendház berendezéseinek karbantartásával, javíttatásával, felújíttatásával foglalkozott.

Nem csak a diákjai tárgyi tudását fejlesztette, hanem igyekezett a férfias helytállásra, az életre nevelni őket. Az iskolai tanórák mellett rendszeresen szervezett hétvégi kirándulásokat, nyári kerékpáros, evezős- és vitorlástúrákat, őszi és téli gyalogtúrákat, amik közösséggé formálták az osztályokat.

Piarista Iskolaépítő és Fenntartó Kht.[szerkesztés]

1997-től a tanítást abbahagyva a Piarista Iskolaépítő és Fenntartó Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatójaként a piarista rend rendszerváltás után visszakapott épületeinek felújításával kapcsolatos teendőket menedzselte. A szegedi új piarista iskola építését szervezte, a budapesti Duna-parti nagy piarista épület déli részének felújítását irányította, melyben a Sapientia Hittudományi Főiskola kapott helyet.

Plébánosként[szerkesztés]

2003-ban nyugdíjba ment, ekkor Kecskemétre, a Szentháromság Plébániára helyezték plébánosnak. A város hívőinek lelki vezetését, a fiatalok pasztorációját, hitoktatást, valamint elsőáldozásra, bérmálásra, házasságra felkészítés feladatait végezte.

2015 januárjában a Keresztény Közéletért Alapítvány Varga Lászlóról elnevezett „Keresztény Közéletért”-emlékéremmel ismerte el „a magyarságot felemelő, testet és lelket építő tanítását, az emberi szabadság tiszteletének és szeretetének példaadását, a hit és a kultúra megtartásában végzett munkáját”.

2015. november 23-án hosszan tartó betegség (melanóma) után elhunyt. A kecskeméti közgyűlés egyperces néma felállással tisztelgett emléke előtt.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Fórián-Szabó Zoltán témában.