Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Sapientia Szerzetesi Főiskola, Piarista Rendház.JPG
Alapítva 2000. január 1.
Bezárva 2000
Hely Magyarország, Budapest
Típus főiskola
Rektor Dr. Várnai Jakab OFM
Elérhetőség
Cím 1052 Budapest, Piarista köz 1.
Postacím H-1364 Budapest, Pf: 235
A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola témájú médiaállományokat.

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola a Pannonhalmi Bencés Kongregáció, a Kapisztrán Szent Jánosról (2006-tól a Magyarok Nagyasszonyáról) nevezett Ferences Rendtartomány és a Piarista Rend Magyarországi Rendtartománya közös hittudományi főiskolája, amely jogilag 2000. január 1-jén jött létre.

A három rend magyarországi vezetői 1995 óta tárgyaltak hittudományi főiskoláik (a Pannonhalmi Szent Gellért Hittudományi Főiskola, a Ferences Hittudományi Főiskola és a Kalazantinum Piarista Hittudományi és Tanárképző Főiskola) egyesítéséről, és végül 1998-ban állapodtak meg erről. Ekkor határoztak arról is, hogy az integrációval létrehozandó főiskola székhelye a piaristák budapesti, Váci utcai rendháza lesz, amely ekkor még az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának használatában volt. A megállapodás szerint a piarista rend 30 évre ingyenes használatot biztosít a főiskolának, ennek fejében viszont a Sapientia a világbanki támogatásból rekonstruálja az épületet és az épület felső emeletein kialakítandó főiskolai kollégiumot átengedik a piarista növendékház használatára. 1999-ben arról is döntés született, hogy a főiskola része lesz a Ward Mária Hitoktatóképző Tanfolyam is, amely a Sapientia Ward Mária esti tagozataként működik tovább.

A főiskola első tanéve 2000 szeptemberében kezdődött. A tanítás a piaristák Duna-parti épületének néhány tantermében folyt, az adminisztráció pedig a Ferenciek terén, a Vigilia Kiadó helyiségeiben dolgozott. 2001 szeptemberétől a főiskolára már világi hallgatók is jártak, a hittanár-nevelő-lelkipásztori munkatárs szakon.

A Váci utcai épület felújítása ténylegesen 2001 augusztusában kezdődött meg és 2002 decemberére fejeződött be. A tanítás 2003 januárjától már a rekonstruált épületben folyt és átköltözött a főiskola adminisztrációja is. Az egykori piarista levéltár helyén kialakított új kápolnát 2004. november 18-án szentelte föl Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

Az iskola első főigazgatója Lukács László piarista lett.

Képzések[szerkesztés]

  • Család- és gyermekvédő tanár - Nappali és Esti
  • Etikatanár - Nappali és Esti
  • Gyakorlatvezető mentortanár - Levelező
  • Gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó - Levelező
  • Hittanár-nevelő tanár - Nappali és Esti
  • Katekéta-lelkipásztori munkatárs - Nappali és Esti
  • Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban - Levelező
  • Pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés (csak pasztorális tanácsadás szakiránnyal) - Esti
  • Teológia - Nappali
  • Teológiai felkészítő modul (MA pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés, MA hittanár-nevelő tanár vagy MA etikatanár képzéshez) - Nappali és Esti

Források[szerkesztés]