Eurocopter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Eurocopter S.A.S.
Airbus Helicopters logo 2014.svg
Jelmondat Thinking without limits
Típus repülőgépgyár
Alapítva 1992
Székhely

Marseille Provence repülőtér

Marignane, Franciaország
Vezetők Guillaume Faury, elnök
Alapító Aérospatiale
Iparág Repülőgépgyártás
Tulajdonos Airbus SE
Forma Société par actions simplifiée
Termékek Helikopterek
Árbevétel €6300 millió
Alkalmazottak száma 22.000
Anyavállalata EADS

Az Eurocopter S.A.S. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eurocopter S.A.S. témájú médiaállományokat.
Az Eurocopter Albacete-i gyára

Az Eurocopter Group (jelenleg: Airbus Helicopters SAS) egy globális helikoptergyártó és -támogató vállalat, a legnagyobb helikoptergyártó a világon. Az Eurocopter fő gyártóközpontjai Marignane, Franciaország, Eurocopter Deutschland GmbH Donauwörth, Németországban és Eurocopter España Albacete, Spanyolország. A cégnek ezenkívül 24 leányvállalata van, ideértve a termelési egységeit Ausztráliában, Brazíliában és az Amerikai Egyesült Államokban.[1]

Történet[szerkesztés]

Az Eurocopter Group 1992-ben alakult a francia Aérospatiale és a német Daimler-Benz Aerospace AG (DASA) cégek egyesülésével. A cég öröksége azonban a kezdetekhez nyúlik vissza, a francia Blériot-hoz és Lioré et Olivier, valamint a német Messerschmitthez és Focke-Wulfhoz.[2]

A cég és elődei számos helikoptertípust fejlesztettek ki, beleértve az első gázturbinás típust is (az Alouette II 1955-ben); bevezették a Fenestron rotort, az első burkolattal ellátott farokmeghajtó rendszert (Gazelle 1968-ban); az első típust, amely jegesedés-gátlóval volt felszerelve (az AS332 Super Puma, 1984-ben); az első sorozatgyártású helikoptert Fly-by-wire repülésirányító rendszerrel (azNH90, először repült FBW módban 2003-ban); az első helikopter, amely használta Fly-by-Light elsődleges ellenőrző- és vezérlőrendszert (egy EC135 tesztben, először 2003-ban repült); és amely elsőnek szállt le a Mt. Everesten (AS350 B3 2005-ben).

Ennek következtében az eredeti cégek összefonódtak 2000-ben, jelenleg az EADS teljes tulajdonú leányvállalata lett. Létrehozásakor belépett a spanyol CASA cég is, amely már korábban is részt vállalt a helikoptergyártásban,[3] beleértve a Bo105 összeszerelését is.

Jelenleg a cég 7 otthoni bázissal (Marignane és La Courneuve Franciaországban, Donauwörth, Ottobrunn és Kassel Németországban, Albacete és Madrid Spanyolországban), plusz 24 leánycég szerte a nagy világban, az alábbiak szerint:

2010-től 140 országban több mint 10 500 Eurocopter helikopter volt szolgálatban mintegy 2800 ügyfélnél.[4]

Termékek[szerkesztés]

Helikopterek jelenleg gyártás alatt

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]