Eurocopter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eurocopter S.A.S.
Airbus Helicopters logo 2014.svg
Jelmondat Thinking without limits
Típus repülőgépgyár
Alapítva 1992
Székhely

Marseille-Provence nemzetközi repülőtér

Marignane, Franciaország
Vezetők Guillaume Faury, elnök
Alapító Aérospatiale
Iparág Repülőgépgyártás
Tulajdonos Airbus SE
Forma Société par actions simplifiée
Termékek Helikopterek
Árbevétel €6300 millió
Alkalmazottak száma 22.000
Anyavállalata EADS

Az Eurocopter S.A.S. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eurocopter S.A.S. témájú médiaállományokat.
Az Eurocopter Albacete-i gyára

Az Eurocopter Group egy globális helikoptergyártó és -támogató vállalat, a legnagyobb helikoptergyártó a világon. Az Eurocopter fő gyártóközpontjai Marignane, Franciaország, Eurocopter Deutschland GmbH Donauwörth, Németországban és Eurocopter España Albacete, Spanyolország. A cégnek ezenkívül 24 leányvállalata van, ideértve a termelési egységeit Ausztráliában, Brazíliában és az Amerikai Egyesült Államokban.[1]

Történet[szerkesztés]

Az Eurocopter Group 1992-ben alakult a francia Aérospatiale és a német Daimler-Benz Aerospace AG (DASA) cégek egyesülésével. A cég öröksége azonban a kezdetekhez nyúlik vissza, a francia Blériot-hoz és Lioré et Olivier, valamint a német Messerschmitthez és Focke-Wulfhoz.[2]

A cég és elődei számos helikoptertípust fejlesztettek ki, beleértve az első gázturbinás típust is (az Alouette II 1955-ben); bevezették a Fenestron rotort, az első burkolattal ellátott farokmeghajtó rendszert (Gazelle 1968-ban); az első típust, amely jegesedés-gátlóval volt felszerelve (az AS332 Super Puma, 1984-ben); az első sorozatgyártású helikoptert Fly-by-wire repülésirányító rendszerrel (azNH90, először repült FBW módban 2003-ban); az első helikopter, amely használta Fly-by-Light elsődleges ellenőrző- és vezérlőrendszert (egy EC135 tesztben, először 2003-ban repült); és amely elsőnek szállt le a Mt. Everesten (AS350 B3 2005-ben).

Ennek következtében az eredeti cégek összefonódtak 2000-ben, jelenleg az EADS teljes tulajdonú leányvállalata lett. Létrehozásakor belépett a spanyol CASA cég is, amely már korábban is részt vállalt a helikoptergyártásban,[3] beleértve a Bo105 összeszerelését is.

Jelenleg a cég 7 otthoni bázissal (Marignane és La Courneuve Franciaországban, Donauwörth, Ottobrunn és Kassel Németországban, Albacete és Madrid Spanyolországban), plusz 24 leánycég szerte a nagy világban, az alábbiak szerint:

2010-től 140 országban több mint 10 500 Eurocopter helikopter volt szolgálatban mintegy 2800 ügyfélnél.[4]

Termékek[szerkesztés]

Helikopterek jelenleg gyártás alatt

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]