Eugene Huu-Chau Trinh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eugene H. Trinh

Eugene Huu-Chau Trinh dr. (Saigon, 1950. szeptember 14. –) az első vietnami/francia/amerikai biokémikus, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kettő évesen került Franciaországba, 18 évesen tanulni érkezett Amerikába. Amerikai állampolgár lett. 1972-ben az Columbia Egyetemen gépészmérnöki oklevelet szerzett. 1974-ben a Yale Egyetemen doktorált (Ph.D. - tömegspektrum fizika). Ugyan itt 1975-ben és 1977-ben megvédte doktori címét. 1975-től amerikai állampolgár. Több mint 20 szabadalma van bejegyeztve.

1983. június 5-től a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként tagja volt az STS–51–B és STS–51–G támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatának. Egy űrszolgálata alatt összesen 13 napot, 19 órát és 30 percet (331 óra) töltött a világűrben. 1992. július 9-én köszönt el az űrhajósoktól. A NASA központjában Washingtonban, a Fizikai Tudományok Kutatási osztályának igazgatója. 1999-től a NASA Szakigazgatási Hivatal (NMO) igazgatója, a California Institute of Technology Jet Propulsion Laboratory kutatója.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–50, a Columbia űrrepülőgép 12. repülésének teherfelelőse. A nyolcadik Spacelab küldetés, valamint az USML–1 laboratórium Föld körüli pályára állítása, benne 31 mikrogravitációs kísérlet elvégzése volt a legénység egyik feladata. A Dobd Dynamics Module (DDM) segítségével súlytalanságban tanulmányozta a szferoidok dinamikáját. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot hajtottak végre. Egy űrszolgálata alatt összesen 13 napot, 19 órát és 30 percet (331 óra) töltött a világűrben. 9 200 000 kilométert (5 700 000 mérföldet) repült, 221 kerülte meg a Földet.

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Írásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

180 tudományos cikk szerzője, számtalan konferencia anyagának készítője (folyadék dinamika, akusztika, anyagtudomány és mikrogravitációs tudomány, valamint technológia).

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]