Elena Ceaușescu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Elena Ceaușescu
Elena Ceausescu portrait.jpg
Született 1916. január 7.
Petrești
Elhunyt 1989. december 25. (73 évesen)
Târgoviște
Állampolgársága román
Házastársa Nicolae Ceaușescu
Gyermekei
Foglalkozása köztisztviselő
Tisztség miniszterelnök-helyettes
Iskolái 4 általános
Kitüntetései
  • Hero of the Socialist Republic of Romania
  • Order of the Victory of Socialism
  • Grand Collar of the Order of Prince Henry[1]
  • Order of the Liberator General San Martín
  • Az Olasz Köztársaság Nagykeresztjének Lovagja
  • Order of the Yugoslav Star
  • Anniversary Medal at the occasion of the 25th anniversary of the founding of the Iranian Empire
  • Order of the Victory of Socialism
Halál okagolyó általi halál
Sírhely Ghencea temető

Elena Ceaușescu aláírása
Elena Ceaușescu aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Elena Ceaușescu témájú médiaállományokat.

Elena Ceaușescu (sz. Elena Petrescu, Petrești, Románia, 1916. január 7.[2]Târgoviște, 1989. december 25.) Nicolae Ceaușescu egykori román államfő felesége, a volt kommunista Románia alelnöke. Az 1989-es romániai forradalom során férjével együtt kivégezték.

Fiatalkora[szerkesztés]

Elena Petrescu néven született Ilfov megye Balotești községének Petrești nevű falvában. Apja földműves volt. Az általános iskolában igen rosszul tanult, egyik évben például mindenből megbuktatták, kivéve tornából és kézimunkából. Egyik évben teljesen kimaradt az iskolából. Végül tanulmányait a 4. osztály után befejezte, majd a bátyjával Bukarestbe költözött, ahol egy textilgyárban dolgozott. Mivel a jövedelme nem volt elegendő, prostituáltként dolgozott a helyi vöröslámpás negyedben.[3]

1937-ben csatlakozott a Román Kommunista Párthoz. Itt találkozott 1939-ben Nicolae Ceaușescuval, akivel 1947. december 23-án összeházasodtak. Házasságukból három gyerekük született, Zoia Ceaușescu (1949–2006), Nicu Ceaușescu (1951–1996) és Valentin Ceaușescu (1948–), mára egyedül ő él a családból.

Férje uralma alatt[szerkesztés]

Középfokú iskolai végzettsége nem volt, mégis az 1950-es évek végén felnőttoktatáson vett részt a Bukaresti Egyetemen. Ebből az oktatási formából is kiutasították egy csalással letett vizsga miatt. 1960-ban mégis kémiai PhD-t szerzett.[4]

A Román Akadémia elnöke. Az államelnök első helyettese. Elenát több nyugati egyetem díszdoktorrá avatta a polimerkutatásokban elért „eredményeiért”.

Férjéhez hasonlóan gyakorlatilag teljhatalma volt. Ő és Nicolae elválaszthatatlanok voltak mindenben, így Elena is kivette részét a diktatúrában, az elnyomásban és az ország kisemmizésében, illetve a mérhetetlen vagyongyarapításban. Bár láthatóan tényleg ragaszkodott a férjéhez és nyilván őszintén szerette, mert a végsőkig kitartott mellette.

Elena mániákus volt minden tekintetben, imádta a jólétet, a luxust, a pénzt, a drága vagyontárgyakat. Kapzsiságában még férjét is felülmúlta. Nicolaehoz hasonlóan paranoid alkat volt, ő maga félt akár összeesküvéstől, akár merényletkísérletektől. Igyekezett magáévá tenni férje személyi kultuszát és önmagát a román nép legszeretettebb lányának, a román nemzet anyjának nevezte ki, akit minden román feltétel nélkül imád. Mások iránt nem volt semmiféle tisztelettel, még a hozzájuk közelálló politikai vezetőket és barátokat is gyakran mélységesen lenézte.

Politikai hatalmával rendre visszaélt, bármibe beleszólhatott, még a törvényhozásba is. A Securitate éppúgy követte az ő, miként a férje utasításait. Saját gyerekeit is a titkosszolgálattal figyeltette, amikor úgy látta, hogy bennük se bízhat meg. Parancsára a Securitate olyan méretű megfigyelést folytatott román politikusok vagy külföldi diplomaták ellen, hogy gyakran azok intim kapcsolatairól is felvételeket készítettek. Elena szívesen nézte az ilyen, lényegét tekintve titkos pornográf felvételeket, ám ez volt az egyetlen dolog, amit férje sohasem szívlelt, mindazonáltal nem akadályozta meg ebben a feleségét.

Szeszélyes és kiszámíthatatlan személyként apró botlásokra elképesztő türelmetlenséggel és dühhel reagált. A Snagovban található nyaralójuk közelében a parancsára ledózerolták a falvakat, csakhogy teljes legyen a csend. Fia Nicu Ceaușescu részeges bajkeverőként sorra okozott botrányokat és garázda bűncselekményeket. Ám Elena sosem lépett fel kellően fia alkoholizmusa ellen, sőt csak annyit tett, hogy azokat az italboltokat mind bezárta, ahol megengedték fiának, hogy túl sokat igyon.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]