Elena Ceaușescu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elena Ceaușescu
Elena Ceausescu portrait.jpg
Született
1919. január 7.
Elhunyt
1989. december 25. (70 évesen)
Târgoviște
Házastársa Nicolae Ceaușescu
Gyermekei Nicu Ceaușescu
Zoia Ceaușescu
Valentin Ceaușescu
Foglalkozása politikus
Iskolái Bukaresti Egyetem
Halál oka halálbüntetés

Elena Ceaușescu az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Elena Ceaușescu témájú médiaállományokat.

Elena Ceaușescu (sz. Elena Petrescu, Petrești, Románia, 1919. január 7.[1]Târgoviște, 1989. december 25.) Nicolae Ceaușescu egykori román államfő felesége, a volt kommunista Románia alelnöke. Az 1989-es romániai forradalom során férjével együtt kivégezték.

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elena Petrescu néven született Ilfov megye Balotești közösségének Petrești nevű falvában. Apja földműves volt. Az általános iskolában igen rosszul tanult, egyik évben például mindenből megbuktatták, kivéve tornából és kézimunkából. Egyik évben teljesen kimaradt az iskolából. Végül tanulmányait a 4. osztály után befejezte, majd a bátyjával Bukarestbe költözött, ahol egy textilgyárban dolgozott.

1937-ben csatlakozott a Román Kommunista Párthoz. Itt találkozott 1939-ben Nicolae Ceaușescuval, akivel 1947. december 23-án összeházasodtak. Házasságukból három gyerekük született, Zoia Ceaușescu (1949–2006), Nicu Ceaușescu (1951–1996) és Valentin Ceaușescu (1948–), mára egyedül ő él a családból.

Férje uralma alatt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Román Akadémia elnöke. Az államelnök első helyettese. Elenát több nyugati egyetem díszdoktorrá avatta a polimerkutatásokban elért „eredményeiért”.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. [1] Ebben a forrásban az szerepel, hogy a tévhittel ellentétben, hogy férjénél idősebb volt, 1919-ben született. Megvan a keresztlevele Petrești község polgármesteri hivatalában. Egy 1949-es életrajzában maga is 1919-et írt.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]