Egyiptomi menyét

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az egyiptomi menyét (Mustela nivalis subpalmata) az emlősök (Mammalia) osztályába, a ragadozók (Carnivora) rendjébe, a kutyaalkatúak (Caniformia) alrendjébe és a menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó eurázsiai menyét (Mustela nivalis) Észak-Egyiptomban előforduló alfaja. Korábban önálló fajnak (Mustela subpalmata) tartották.

Egyiptomi menyét
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Menyétfélék (Mustelidae)
Alcsalád: Menyétformák (Mustelinae)
Nem: Mustela
Faj: M. nivalis
Alfaj: M. n. subpalmata
Tudományos név
Mustela nivalis subpalmata
Hemprich & Ehrenberg, 1833
Szinonimák
  • Mustela subpalmata
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Egyiptomi menyét témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Egyiptomi menyét témájú kategóriát.

Megjelenése[szerkesztés]

Az egyiptomi menyét valamivel nagyobb az európai menyétnél, a hím teljes hossza 36,1-43,0, míg a nőstényé 32,6-36,9 centiméter hosszú; ebből a farka hímeknél 10,9-12,9 centiméter, nőstényeknél 9,4-11,0 centiméter. Súlya hímeknél 60-130 gramm, nőstényeknél 45-60 gramm. Testalkata a többi menyéthez hasonlóan nagyon karcsú, teste hosszú, lábai rövidek. Feje viszonylag kicsi, széles pofával és kicsi fülekkel. Háta, feje, lábai és farka sötétbarna, torka és hasa fehér vagy törtfehér színű, néha barna foltokkal. Farka vékony, a vége sötét.[1]

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Elterjedése az alsó Nílus-völgyre (Egyiptom) korlátozódik, délen Bani Szuvajf-ig, északon Alexandria és a Nílus-delta között. Szinte minden élőhelyen, így az emberi településeken vagy azok közvetlen környezetében, esetenként a házakban, járművekben is előfordul.[2]

Életmódja[szerkesztés]

Az egyiptomi menyét mindenevő, és jelentős mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, valamint emberi hulladékot és más állatokat, például rágcsálókat, baromfit, madárfiókákat, nyulakat, halakat és rovarokat fogyaszt.[3] A hímek magányosan élnek és nagyon territoriálisak, területük határait vizelettel jelölik. A nőstények időnként a hímek territóriumán jelölik ki saját területüket, ahol egy üregben, fal résében vagy sziklarakásban fészket is kialakíthatnak; a többi nősténytől megvédik a területet.[4]

A szaporodási időszakban a hím és a nőstény hosszabb ideig együtt maradhat, vagy a pár tagjai elválhatnak és újabb párt kereshetnek. A nőstények a fészkükben négy-kilenc kölyköt hozhatnak világra, ha a táplálék megengedi, évente legfeljebb három almot.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A Természetvédelmi Világszövetség az egyiptomi menyétet korlátozott elterjedési területe ellenére (jelenleg még önálló fajként) nem fenyegetettként értékeli, mivel nagyon alkalmazkodóképes. A populáció csökkenése és az alfajt érintő jelentős veszély nem ismert. A jövőben azonban potenciális veszélyforrások lehetnek a rágcsálóirtó szerek, a kutyák és a betegségek.

Rendszertani helyzete[szerkesztés]

Az eurázsiai menyéttel (Mustela nivalis) való nagy hasonlósága miatt az egyiptomi menyét önálló faji státuszát csak 1992-ben javasolták a koponyájának mérete alapján.[5] Filogenetikai és mitokondriális DNS-vizsgálatok eredményei alapján azonban az egyiptomi menyét az eurázsiai menyét, nevezetesen a Mustela nivalis numidica alfaj elszigetelt populációja, amely a Földközi-tenger partjainak más részein is előfordul, nem pedig külön faj vagy akár alfaj; így a M. n. numidica szinonimájának tekinthető.[6] Az Amerikai Mammalógusok Társasága (American Society of Mammalogists) azóta elismerte, hogy a M. nivalis-szal azonos fajról van szó.[7] Egyesek azonban még mindig külön fajnak tekintik.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Egyptian weasel című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Ägyptisches Wiesel című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Richard Hoath: A Field Guide to the Mammals of Egypt. American University in Cairo Press, 2009; S. 81–82. (Google Books)
  2. Mustela subpalmata
  3. "Mustela subpalmata" Animal Diversity Web. Retrieved 2016-11-14.
  4. "Egyptian Weasel (Mustela Subpalmata)" Archived from the original on 2014-12-23. Retrieved 2014-12-11.
  5. van Zyll de Jong, C. G. (1992). "A morphometric analysis of cranial variation in Holarctic weasels (Mustela nivalis)" Zeitschrift für Säugetierkunde. 57: 77–93.
  6. Rodrigues, M.; Bos, A.R.; Hoath, R.; Schembri, P.J.; Lymberakis, P.; Cento, M.; Ghawar, W.; Ozkurt, S.O.; Santos-Reis, M.; Merilä, J. & Fernandes, C. (2016). "Taxonomic status and origin of the Egyptian weasel (Mustela subpalmata) inferred from mitochondrial DNA" Genetica. 144 (2): 191–202. 10.1007/s10709-016-9889-y
  7. "Explore the Database" www.mammaldiversity.org. Retrieved 2021-07-01.