Egy ropi naplója – Karácsony: Négy fal között

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy ropi naplója – Karácsony: Négy fal között
(Diary of a Wimpy Kid Christmas: Cabin Fever)
2023-as amerikai film
RendezőLuke Cormican
ProducerJeff Kinney
AlapműEgy ropi naplója: Négy fal között
Műfaj
ForgatókönyvíróJeff Kinney
Főszerepben
  • Wesley Kimmel
  • Spencer Howell
  • Erica Cerra
  • Hunter Dillon
  • Chris Diamantopoulos
Hang
ZeneJohn Paesano
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelvangol
Játékidő62 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • USA Disney+
  • HUN Disney+
Bemutató
Eredeti adóDisney+
Eredeti magyar adóDisney+
Kronológia
Előző Egy ropi naplója: Rodrick a király
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Egy ropi naplója – Karácsony: Négy fal között (eredeti cím: Diary of a Wimpy Kid Christmas: Cabin Fever) 2023-ban bemutatott amerikai–kanadai 3D-s számítógépes animációs filmvígjáték, amelyet Luke Cormican rendezett, Jeff Kinney azonos című regénye alapján. A 2022-es Egy ropi naplója: Rodrick a király című film folytatása.

Amerikában és Magyarországon 2023. december 8-án a Disney+ mutatta be.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

Karácsony van, Greg igyekszik jó gyerek maradni, hogy megkaphassa az új Mega Station 9000 videojáték-konzolt. Két hete van hátra, miközben édesanyja, Susan megpróbálja ünnepi hangulatba hozni a családot. Bemutatja nekik Elfrendót, egy hátborzongató plüss manó babát, amit a nagymamája készített gyerekkorában, és aki állítólag minden lépését figyeli a Télapónak, és Greg számára bosszúságforrássá válik.

Hogy jó maradjon, Greg ráveszi Rowley-t, építsen vele hóembert, de olyan nagy hógolyót hoz létre, hogy az felszaggatja a füvet. Az utcán egy hókotró nőt a gyerekek megszólítanak. Greg és Rowley véletlenül eldobják a hógolyójukat az utcán, ami megrongálja a hókotró lapátját, majd elfutnak a nő elől. Mivel tudják, hogy ruhadarabjaik alapján azonosítani fogják őket, egy kukába dobják őket. Amikor hazatérnek, Susan rákényszeríti a családot egy karácsonyi városnézésre, ahol Greg megtudja, hogy a kuka valójában egy játékadománygyűjtő volt. Másnap a "támadók" körözési plakátjai mindenfelé ki vannak függesztve, Greg és Rowley pedig azt tervezik, hogy visszaszerzik a holmijukat.

Másnap egy hóvihar miatt Greg apja, Frank aggódik. A család kénytelen bent maradni a házban, amíg a vihar elvonul, ami napokig is eltarthat; ezt még nehezebbé teszi, amikor az áram is elmegy. Greg jobban érzi magát, amikor rájön, hogy a családja mégiscsak szerzett neki játékkonzolt, de a családon nagyon feszült. Susan megpróbálja felélénkíteni mindenki ünnepi hangulatát, Frank megpróbál leltárt tartani, bár észreveszi, hogy hirtelen eltűntek dolgok, Rodrick pedig megpróbálja a csengőkamera áramellátását, hogy megtalálja a hógolyó bűnöseit, miután tévesen azt feltételezi, hogy két középiskolás ellopta Greg és Rowley holmiját. A családot kezdi elkapni a kabinláz, és vitatkozni kezdenek egymással, amit tovább ront, amikor a vízvezetékük is elreped. Amikor Manny eltűnik, a család keresi őt, és rájönnek, hogy a család készleteinek nagy részét felhalmozza.

Heffleyék végül megnyugszanak, és mivel karácsony este van, úgy döntenek, hogy egy ajándékot hamarabb kibontanak, így mindenki jobban érzi magát. Greg arra számít, a korai ajándék a videojáték-konzol lesz, de ehelyett a nagymamájától kapott ruhadarabokat találja benne. Észreveszik, hogy elállt a havazás, és Greg kioson, hogy véghezvigye tervét. Rowley-val együtt eljutnak a játékadománygyűjtőhöz, bár a hó miatt ásniuk kell érte. Greg megtalálja a holmijukat, de Rowley otthagyja, amikor megérkezik a korábbi hókotró hölgy. A nő le van nyűgözve attól, hogy Greg az összes havat ellapátolta, és felajánlja neki, hogy visszaviszi a házához. Greg megtudja, hogy a nő egyedülálló anya, aki csak mellékállásban hókotrással foglalkozik, hogy eltartsa magát és fiát, Tylert. Szeretett volna neki egy Mega Stationt venni, de nem engedheti meg magának. Greg jó viszonyban távozik a nővel, bár a nő észreveszi a ruhadarabokat, amiket visszaszerzett, megbocsát neki.

Greg éppen akkor tér vissza, amikor a környéken visszatér az áram, és a család ünnepel. Látják, hogy egy rendőrautó áll meg, és rájönnek, Greg a hógolyó elkövetője. Heffleyék inkább úgy döntenek, hogy elrejtik a bizonyítékot, de Greg úgy dönt, hogy feladja magát. Kiderül, hogy a rendőrök csak adományokat kerestek, és Greg úgy dönt, hogy átadja a Mega Stationt a hókotró nőnek és Tylernek. Greg most még jobban megbecsüli a családját, de megígéri magának, hogy helyette a jövőre megjelenő videojáték-konzolt veszi meg. Elfrendót kidobja a kukába, bár az visszatér, és folyamatosan vigyáz Gregre.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Greg Heffley Wesley Kimmel Vida Bálint Hetedikes, aki arra vágyik, hogy népszerű legyen.
Rowley Jefferson Spencer Howell Vizler Deján Greg gyerekes legjobb barátja.
Susan Heffley Erica Cerra Peller Anna Greg anyja.
Frank Heffley Chris Diamantopoulos Welker Gábor Greg apja.
Rodrick Heffley Hunter Dillon Tóth Márk Greg agresszív bátyja.
Manny Heffley Gracen Newton Holló-Zsadányi Norman Greg bajkeverő öccse.
Gabby Lisa Ann Walter Pokorny Lia Hókotró hölgy.
Fregley Christian Convery Peregovits Dániel Greg furcsa osztálytársa.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A film készítése[szerkesztés]

A Négy fal között animációs adaptációja eredetileg 2012 decemberében kezdődött, és a Fox animációs ünnepi különkiadásának szánták. 2013 augusztusában Kinney nyilvánosságra hozta, hogy ez egy félórás televíziós különkiadás lesz, és valamikor 2014 végén sugározza majd a Fox. Ez a különkiadás sosem jelent meg, és a rajta végzett túlórák végül az eredeti Egy ropi naplója animációs filmmé alakultak át. Később, 2021. október 23-án, az első animációs film megjelenése előtt Jeff Kinney elárulta, hogy már készülnek a folytatások.[3] 2023 januárjában egy Kinney-vel készült interjúban jelentették be, hogy a projekt a Négy fal között adaptációja lesz.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. O'Rourke, Ryan: 'Diary of a Wimpy Kid: Christmas Cabin Fever' Sets December Release Date (angol nyelven). Collider , 2023. szeptember 8. [2023. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. május 13.)
  2. Decemberi újdonságok a Disney+ hazai kínálatában. Sorozatjunkie. (Hozzáférés: 2024. május 13.)
  3. Kozelsky, Holly: Local boys interview "Diary of a Wimpy Kid" author Jeff Kinney. Martinsville Bulletin , 2021. október 23. [2021. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. május 13.)
  4. "Diary Of A Wimpy Kid: Cabin Fever" Film In Development For Disney+ (amerikai angol nyelven). [2023. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. május 13.)

További információk[szerkesztés]