Greg Heffley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Greg Heffley
Egy ropi naplója (könyvsorozat)-szereplő
Greg alakja egy hálaadási parádén
Greg alakja egy hálaadási parádén
Megjelenési információk
Első megjelenéseEgy ropi naplója (2007)
MegalkottaJeff Kinney
MegszemélyesítőjeZachary Gordon (Egy ropi naplója,2009, Egy ropi naplója: Testvérháború,2011, Egy ropi naplója: Kutya egy idő (2012)

Jason Drucker (Egy ropi naplója: A nagy kiruccanás, 2017)

Brady Noon (Egy ropi naplója, 2021.,Egy ropi naplója: Rodrick a király., 2022 - animációs filmek, csak hang)
Magyar hangDucsai Ábel,

Tóth Márk,

Vida Bálint
Greg Heffley adatai
Születési neveGregory Heffley
BeceneveGreg
Nemeférfi
Életkora12-14 év
FoglalkozásaDiák.
CsaládjaHeffley
SzüleiFrank Heffley Susan Heffley
TestvérekRodrick Heffley (báty) Manny Heffley (öcs)
LakóhelyePlainview város

Gregory "Greg" Heffley Jeff Kinney Egy ropi naplója című könyvsorozatának egyik főszereplője.

Szerepe a történetben[szerkesztés]

Greg a sorozat főszereplője, akinek a szemszögéből a történet is íródik. Az olvasó mindent az ő nézőpontjából lát.

Jelleme[szerkesztés]

Greg nagyon összetett karakter, mivel egyszerre pozitív és negatív főszereplője a történetnek. Általában negatív tulajdonságai vannak túlnyomóban. Gyakran viselkedik öntörvényűen, ritkán vállalja a felelősséget tetteiért. A házimunkát, amennyire tudja, elkerüli, és a tanulásban sem jeleskedik. Ugyanakkor nagyon szerencsétlen az élet kb. minden területén, és ha valamibe belefog, azt garantáltan elbaltázza. Ugyanakkor vannak dolgok, amikben tényleg nagyon jó, így például a varrás és a videójátékok területe.

Kapcsolata a többi szereplővel[szerkesztés]

Greg legjobb barátja a könyvekben Rowley Jefferson, aki sok szempontból Greg ellentéte, emiatt többször különböznek össze a sorozat során, de végül mindig kibékülnek. Apjával, Frankkel meglehetősen feszült a viszonya, mivel a férfi nemigen ért egyet fia életszemléletével. Anyjával, Susannal ugyanakkor pont, hogy túl jó a kapcsolata, mivel a nő szinte mindentől félti őt, ugyanakkor viszont gyakran ad tanácsokat fiának, és igyekszik az életre nevelni őt. Bátyjával, Rodrickkal gyakran veszekednek egymással, emellett pedig ő a fiú rendszeres ugratásainak fő alanya. Ennek ellenére, ha kell, kitartanak egymás mellett. Öccsére, Mannyre gyakran féltékeny, amiért szülei sokkal több mindent megengednek neki, mint amikor ő volt annyi idős.

A filmekben[szerkesztés]

Greget az első három Ropi – filmben Zachary Gordon alakította,[1] majd az ötödik filmben, a Nagy kiruccanásban Jason Drucker[2] vette át tőle a szerepet. A 2021-ben készült animációs filmadaptációban Brady Noon adta a hangját.

Fogadtatás[szerkesztés]

Nárcisztikus és önző jellemvonásai miatt egyes szülőkben felmerült a kérdés, vajon Greg negatív hatással van-e a gyerekekre.[3][4] 2018 októberében Texasban a könyv betiltását fontolgatták a szereplő romlott erkölcsei és pesszimista világnézete miatt.[5] 2008-ban az Aish weboldal „totálisan ördöginek” nevezte a szereplőt és figyelmeztetett, a szülőknek mindenáron el kellene kerülniük a könyvsorozatot.[6] A Tidy Books szerint Greg sosem tanul a leckékből és ritkán büntetik meg vagy kér őszinte bocsánatot, valamint a könyv szövegezése túlságosan árnyalt ahhoz, hogy a gyerekek megértsék: rossz dolgokat tesz és megbízhatatlan narrátor.[7]

Filmbéli alteregója is hasonló értékeléseket kapott, a Rotten Tomatoes „antipatikus főhősnek” nevezte.[8] Ennek ellenére a karakter megítélése javult az első film óta. A Kutya egy idő című folytatásról írt kritikájában Abby West, az Entertainment Weekly munkatársa a következőt jegyezte le: „bár gyakran egocentrikus és alattomos, Greg szerethető srác marad”.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2010. május 2.) „Egy ropi naplója” (magyar nyelven).  
  2. (2017. május 2.) „Egy ropi naplója – A nagy kiruccanás” (magyar nyelven).  
  3. Some Parents Wary Of 'Wimpy Kid' Series”, NPR.org (Hozzáférés: 2022. szeptember 22.) (angol nyelvű) 
  4. Whitehouse, Beth: Talking with wimpy kid author Jeff Kinney - U.S. News - News (angol nyelven). Catholic Online . (Hozzáférés: 2022. szeptember 22.)
  5. Texas has seen a surge in requests to pull books from schools. Here are Houston's numbers so far (amerikai angol nyelven). Houston Chronicle , 2022. március 17. (Hozzáférés: 2022. szeptember 22.)
  6. Tzvi: Diary of a Wimpy Writer (amerikai angol nyelven). aish.com , 2009. október 28. (Hozzáférés: 2022. szeptember 22.)
  7. Should you be reading to children, even if book characters are bad ? (brit angol nyelven). Official Tidy Books UK Store , 2013. január 10. (Hozzáférés: 2022. szeptember 22.)
  8. Diary of a Wimpy Kid (2010). Rotten Tomatoes . Flixster. (Hozzáférés: 2010. augusztus 29.)
  9. West, Abby. Diary of a Wimpy Kid: Dog Days review (2012. augusztus 10.) 

További információk[szerkesztés]