Edward Brophy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward Brophy
The Champ (1931) trailer 1.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Edward S. Brophy
Született 1895. február 27.
New York
Elhunyt (65 évesen) 1960. május 27.
Pályafutása
Aktív évek 1920-1960

Edward Brophy az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Edward Brophy (New York, 1895. február 27. - Pacific Palisades, 1960. május 27.) amerikai színész, hangmérnök, komikus, rendező volt. Timothy szinkronhangja volt az 1941-es animációs Disney filmben, a Dumboban. A filmeken, melyekben játszott, főként kopaszodó haja és komikus alakítása miatt gengszterként szerepelt.

Karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egészen 1928-ig csak pár kisebb filmszerepet tudhatott a háta mögött, amikor lehetőséget kapott Buster Keaton A filmoperatőr című komédiájában, melyben volt egy emlékezetes jelenete Keatonnal egy fürdő öltözőkabinjában. A jelenet ugyan rövid volt, de Brophynak arra mégis elég, hogy felhívja magára a figyelmet, és ezután több és jobb szerepeket kapott. Hosszú és termékeny pályafutását a Metro-Goldwyn-Mayernél töltötte.

Emlékezetes alakításai közé tartozik a főszereplő bokszoló hűséges menedzsere A bajnokban (1931), Rollo testvér a Tod Browning rendezte a Szörnyszülöttek (1932) című horrorban vagy Joe Morelli A cingár férfiből. Legtöbben talán mégis a Dumboból emlékezhetnek rá, ahol az egérnek, Timothynak kölcsönözte a hangját.

Fontosabb filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Edward_Brophy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.