Edward Brophy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward Brophy
A bajnok címszerepében, 1931
A bajnok címszerepében, 1931
Életrajzi adatok
Születési név Edward S. Brophy
Született 1895. február 27.
New York
Elhunyt (65 évesen) 1960. május 27.
Pályafutása
Aktív évek 1920-1960

Edward Brophy az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Edward Brophy (New York, 1895. február 27. - Pacific Palisades, 1960. május 27.) amerikai színész, hangmérnök, komikus, rendező. Timothy szinkronhangja volt az 1941-es animációs Disney filmben, a Dumboban. Filmjeiben főként kopaszodó feje és komikus alakítása miatt gengszterként szerepelt.

Karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egészen 1928-ig csak pár kisebb filmszerepet tudhatott a háta mögött, amikor lehetőséget kapott Buster Keaton A filmoperatőr című komédiájában, melyben volt egy emlékezetes jelenete Keatonnel egy fürdő öltözőkabinjában. A jelenet ugyan rövid volt, de Brophynak arra mégis elég, hogy felhívja magára a figyelmet, és ezután több és jobb szerepeket kapott. Hosszú és termékeny pályafutását a Metro-Goldwyn-Mayernél töltötte.

Emlékezetes alakításai közé tartozik a főszereplő bokszoló hűséges menedzsere A bajnokban (1931), Rollo testvér a Tod Browning rendezte a Szörnyszülöttek (1932) című horrorban vagy Joe Morelli A cingár férfiből. Legtöbben talán mégis a Dumboból emlékezhetnek rá, ahol az egérnek, Timothynak kölcsönözte a hangját.

Fontosabb filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edward_Brophy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]