Holnap történt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Holnap történt
(It Happened Tomorrow)
1944-es amerikai film
RendezőRené Clair
ProducerArnold Pressburger
AlapműLord Dunsany: „The Jest of Haha Laba”
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
  • Dick Powell
  • Linda Darnell
  • Jack Oakie
  • Edgar Kennedy
  • Sig Ruman
  • Emma Dunn
  • Victor Potel
  • Edward Brophy
  • Paul Guilfoyle
  • Luis Alberni
  • Earle Hodgins
  • George Cleveland
  • Jimmy Conlin
  • Snub Pollard
  • George Chandler
ZeneRobert Stolz
Operatőr
  • Eugen Schüfftan
  • Louis Clyde Stoumen
VágóFred Pressburger
JelmeztervezőRené Hubert
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő84
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1944. március 31.
Egyesült Királyság 1944. július
Magyarország 1948. február 17.
Franciaország 1945. szeptember 19.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Holnap történt (eredeti cím: It Happened Tomorrow) 1944-ben bemutatott amerikai fekete-fehér mozifilm, fantasztikus dráma és romantikus vígjáték. Rendezője René Clair, főszereplői Dick Powell, Linda Darnell és Jack Oakie. A film alapja Lord Dunsany egyfelvonásos színműve, a „The Jest of Haha Laba”.

Cselekmény[szerkesztés]

A kerettörténet az 1940-es években indul: egy idős házaspár, Larry és Sylvia Stevens aranylakodalmát ünnepli, gyermekeikkel, unokáikkal. Larry elmesélni készül, milyen különös és hihetetlen események között ismerkedett meg jövendő feleségével. De Syvia lebeszéli, ő maga sem hiszi a történetet, még fél évszázad után sem.

Az 1890-es években ifjú Larry (Dick Powell), az „Evening News” kezdő riportere, unja a nekrológok írását, szeretne nagyot robbantani, lekörözni a riporter kollégáit. Azt találja mondani, tíz évet adna az életéből, ha már ma megismerhetné, mi fog történni holnap. Bosszantja az újság öreg levéltárosát, Pop Bensont (John Philliber), milyen unalmas lehet mindig a régi híreket böngészni. Viccből felszólítja, hozzon neki híreket a jövőből. Az öreg figyelmezteti, hogy a jövőt megismerni veszedelmes dolog, de Larry kineveti.

A vidám társaság elmegy Oscar Cigolini látnok és jövendőmondó előadására. Larrynek megtetszik a látnok csinos unokahúga és asszisztense, Sylvia Smith (Linda Darnell). Randevút beszél meg vele másnapra. A hazafelé botorkáló Larryt a ködös éjszakában az öreg Pop állítja meg. Egy friss újságpéldányt ad neki, Larry szórakozottan zsebre teszi.

Másnap reggel kinyitja az újságot. Megdöbbenve látja, hogy az aznap esti kiadást tartja a kezében, a még meg sem történt események híreivel. Az újság szerint az operában Nellie Melba énekesnő előadása közben fegyveres rablást követnek el. Larry elviszi Sylviát az operába, ahol tanúi lesznek a rablásnak. Larry a szerkesztőségbe hajtat, és rögtön kész, részletesen megírt vezércikket tesz az asztalra. Senki sem érti, hogyan tudott ilyen gyorsan tudósítani, de az esti újságot azonnal nyomdába küldik. Mivel Larryt látták a helyszínről elfutni, a rendőrség letartóztatja. Faggatják, honnan tudott a készülő bűntényről? Sylvia menti meg, azt állítva, az ő látnoki képessége révén látta a jövőt. Aznap a színpadon Sylvia egy ismeretlen nő öngyilkosságáról vizionál.

Az éjszakában megjelenik az öreg Pop Benson, és a másnapi újságot adja Larrynek. Egy bankrablásról írnak, amelyet a rendőrség megakadályozott, és egy ismeretlen nő öngyilkosságáról. Mulrooney felügyelő hitetlenkedve bár, de elengedi Larryt, aki rohan a folyóhoz, és kimenti a vízben rejtőzködő Sylviát, aki csak azért ugrott a folyóba, hogy igazolja saját előző látomását. Észrevétlenül eltűnnek a helyszínről. Másnap a rendőrség csapdát állít és elfogja a bankrablókat, ahogy az újságban állt. Larry megdicsőül, fizetését megemelik, hősként ünneplik az ismeretlen nő megmentésére tett bátor kísérlete miatt.

Feleségül akarja venni Sylviát, de ehhez pénz kell. A ködös éjszakában ismét találkozik az öreg Pop Bensonnal, és könyörög neki még egy utolsó másnapi újságért, a lóverseny-eredményekkel. A kisöreg vonakodik odaadni neki a lapot, ismét figyelmezteti, hogy a jövő ismerete veszélyes. Larry kikapja a kezéből, rohan haza, felírja a másnapi nyerő lovak nevét, de azt is kiolvassa a másnapi újságból, hogy őt magát este agyonlőtték egy szállodában. Kétségbeesetten próbál kitérni önnön sorsa elől, de az események feltartóztathatatlanul sodorják. Megtudja, hogy az öreg Pop már három napja meghalt, a jövő híreit a hazajáró lelke hozta. Larry gyorsan feleségül veszi Sylviát, és hogy a lány az ő halála esetére anyagilag le legyen biztosítva, hatalmas pénzeket nyer a lóversenyen. Cigolini, aki saját látnoki képességeivel próbál nyerni, veszít. Larry kifosztja a bukmékert, aki ráküldi cinkosát, Shepet, lopja el Larry tárcáját az összes pénzzel.

Larry az utcákon és háztetőkön át kergeti a tolvajt, verekedés közben a kandalló kéményén át bezuhannak éppen annak a szállodának halljába, amelyet a másnapi újság Larry halálának helyeként ír (majd) le. Shep fegyvert ránt, a rendőrök agyonlövik. Mivel Larry üres tárcáját találják nála, az esti újságban megjelenik, hogy Larry Stevens riportert lelőtték a szálloda halljában.

A félreértés tisztázódik, Larry és Sylvia hazaindulnak, a zuhogó esőben az „Evening News” példányát borítják a fejükre, és a bizonytalan közös jövőről álmodoznak. Hosszú boldog életet akarnak, szép házat, sok gyermeket, akikkel egyszer majd ünnepelhetik aranylakodalmukat. A visszatérő kerettörténet az öreg házaspár aranylakodalmán, az ünneplő nagycsalád körében zajlik…

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja[2]
Lawrence „Larry” Stevens Dick Powell Sztankay István
Sylvia Smith / Sylvia Stevens Linda Darnell Béres Ilona
Oscar Smith bácsi / Cigolini Jack Oakie Csákányi László
Mulrooney felügyelő Edgar Kennedy Dömsödi János
Pop Benson, levéltáros John Philliber Rajz János
Shep, tolvaj Paul Guilfoyle
Továbbiak Bánhidy László
Pethes Ferenc

Elismerések[szerkesztés]

A filmet 1945-ben kétszer jelölték Oscar-díjra.[3]

Adaptáció[szerkesztés]

A film alapján, még az 1944-es év folyamán a Lux Radio Theatre rádiójátékot készített Don Ameche főszereplésével.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Holnap történt (1944) Magyar szinkron, 1966. Magyar Televízió Szinkronstúdió, megrendelő: MTV az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. The 17th Academy Awards (1945) Nominees and Winners (angol nyelven). oscars.org. (Hozzáférés: 2011. augusztus 14.)
  4. Jeff Stafford: Articles: It Happened Tomorrow (1944) (angol nyelven). TCM.com. [2019. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információ[szerkesztés]