Eckhart Tolle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Eckhart Tolle
Eckhhart Tolle front.jpg
Élete
Született 1948. február 16. (70 éves)
Lünen, Németország
Nemzetiség német
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) spiritualitás,
pszichológia
Irodalmi irányzat New Age
Fontosabb művei A most hatalma (1997)
Új Föld (2005)
Eckhart Tolle weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eckhart Tolle témájú médiaállományokat.

Eckhart Tolle (IPA [ˈɛk.haʁt ˈtɔlə], született Ulrich Leonard Tölle néven, Lünen, 1948. február 16. – ) német származású kanadai író, előadó, spirituális tanító, A most hatalma és az Új Föld című bestsellerek szerzője. 2008-ban a The New York Times egy cikkében a „nemzet legnépszerűbb spirituális tanítójaként” utaltak rá.[1] Könyveiben önmagát megvilágosodott emberként határozza meg, aki megszabadult az egó minden kötöttségétől és kényszerétől.

Élete[szerkesztés]

Elmondása szerint Németországban és Spanyolországban eltöltött, boldogtalan gyermekkora után Tolle fiatal, depressziós felnőttként Angliában élt, ahol – saját szavaival élve – egyfajta „belső átalakuláson” ment keresztül. „A legnagyobb boldogság leírhatatlan állapotában eltöltött”, néhány évnyi hajléktalanság után vált spirituális tanítóvá. Később Észak-Amerikába költözött, ahol megírta első, 1997-ben publikált könyvét, A most hatalmát,[2] mely 2000-ben felkerült a The New York Times Best Seller listára.[3]

2009-re A most hatalma és az Új Föld három-, illetve ötmillió példányban fogyott el Észak-Amerikában. 2008-ban Tolle egy tízrészes webináriumban tűnt fel és szerepelt Oprah Winfrey beszélgetős műsorában is, melyet körülbelül 35 millió néző követett figyelemmel.[4] Tolle könyvei és tanításai számos kommentárt váltottak ki újságírói és teológiai körökből.[5] Saját bevallása szerint a szerző egy bizonyos vallással sem azonosul, de írásait a spirituális tanítások széles skálája inspirálta. Írásaiban egyaránt megtalálhatóak a Buddhától, Ramana Maharsitől és Niszargadatta Maahárádzstól átvett gondolatok, tanítások, valamint a misztikus irányzatokra, mint például a gnosztikus kereszténységre, az iszlám szúfizmusra, a zsidó kabbalára, vagy Jézusra, a Bhagavad Gítára vagy a buddhista zenre és dzogcsenre való utalások.

Tolle napjainkban a világ tíz legvagyonosabb önfejlesztő guruinak egyike,[6] 15 millió dolláros vagyonával (kb. 4 milliárd Forint) a középmezőnyben helyezkedik el. Üzleti vállalkozása, a Tolle Teachings Inc. könyvkiadással, CD- és DVD-kiadással, előadások szervezésével és megtartásával foglalkozik, valamint saját, fizetős online televíziós csatornát üzemeltet.[7]

Válogatott bibliográfia[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

DVD-k[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. McKinley, Jesse: The Wisdom of the Ages, for Now Anyway. The New York Times, 2008. március 23. (Hozzáférés: 2009. október 19.)
  2. Tolle, Eckhart. The Power of Now (2005 edition). Hodder and Stoughton Ltd (2005). ISBN 978-0340733509 
  3. Best Sellers. New York Times (2000-08-12). Hardcover advice. Hozzáférés ideje: 2010-06-04.
  4. Ken MacQueen: Eckhart Tolle vs. God. Macleans.ca, 2009. október 22. (Hozzáférés: 2009. október 24.)
  5. Ether Walker (2008-06-21). "Eckhart Tolle: This man could change your life". The Independent.
  6. http://www.therichest.com/expensive-lifestyle/money/10-richest-self-help-gurus/ 10 Richest Self-Help Gurus
  7. https://www.eckharttolle.com/about/eckhart-tolle-tv/ Eckhart Tolle TV

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eckhart Tolle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]