Ebergényi-kastély (Egyházasfalu)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ebergényi-kastély
Ország Magyarország
Település
Állapotafelújított

Jelenlegi funkciómúzeum, kulturális központ
Látogathatóigen
CímEgyházasfalu-Dasztifalu, Fő u. 91, 9473
Elhelyezkedése
Ebergényi-kastély (Magyarország)
Ebergényi-kastély
Ebergényi-kastély
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 28′ 06″, k. h. 16° 45′ 18″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 06″, k. h. 16° 45′ 18″
Ebergényi-kastély weboldala

Az Egyházasfaluhoz tartozó dasztifalui Ebergényi-kastély barokk stílusban épült, jelenleg múzeumként, illetve kulturális rendezvényközpontként funkcionáló kastélyépület.

Története[szerkesztés]

Az Ebergényi-kastély korabeli állapotáról kevés információ maradt fenn. Régi térképek ábrázolják, jelentősebb épületként jelzik. Ebergényi László iratai Bécsbe, az Österreichisches Staatsarchiv levéltárába kerültek. („Básztéfalu” összeírása 1725, a kastély 1713-as leltára és számtalan hagyatéki jegyzék még felkutatásra vár. Ezekből pontosabb képet kaphatunk a kastély korai időszakáról.)

Az 1784-es keltezésű Első katonai felmérés mindössze egy tégla-, vagy kőfallal bekerített négyszögletes udvart ábrázol.

A következő, – évszám nélküli – „Dasztifalvai Helységh Határjának Mappája” érdekes alaprajzot mutat. Lehetséges, hogy az átépítés idejéből származik. (Pontosabb keltezést csak az adhat, hogy a Gyalóka felé vezető kocsiút 1815-20 között létesült. A temetőtől induló kertek alatti földút pedig 1857-re már a határtagosítás miatt megszűnt.)

A Második katonai felmérés és az 1857-es kataszteri térkép már megközelítőleg a mai faluképet és kastélyt ábrázolja. A kastélyban kápolnát is kialakítottak, ahol időnként a grófi családból származó papok tartottak szentmisét rokonlátogatások során.

A következő, évszám nélküli fénykép még kb. hatvancentivel alacsonyabb oldalfalat és más tetőszerkezetet mutat. A számtalan átépítés nyomait falkutatással és a levéltári anyag összevetésével lehetne pontosabban meghatározni.

1897-ben a „Schoeller és Tsa” cég birtokába került. A környék cukorrépa termelésének egyik központjává vált. Valószínűleg erre az időre tehető a kastély gazdasági épületté alakítása. Palatetőt kapott új födémmel, a korabeli vasúti épületek mintájára. Egyik részén uradalmi intézői lakást alakítottak ki.

A következő tulajdonos Weisz Fülöp lett, aki tovább fejlesztette a gazdaságot. A kastélytól nyugatra lévő „Kont majort” (ismertebb néven „Kun majort”) telepes majorrá alakította cselédlakásokkal. Ebben az időben még keskeny nyomközű gazdasági vasút is összekötötte a majort a főépülettel és a Büki cukorgyárral.

Az 1940-es évek elején hazánkban is egyre jelentősebbé vált a KALOT mozgalom. Lövőn szerettek volna népfőiskolát építeni, ám az egyházasfalui plébános, Pap Antal esperes javasolta, hogy tekintsék meg a dasztifalui uradalom eladóvá vált épületét. Az épületet a hozzá tartozó istállókkal, műhelyekkel, kocsiszínnel, magtárral együtt alkalmasnak találták a tervezett bentlakásos iskola számára.

1942 dec. 20-án avatták fel a KALOT népfőiskolát. báró Apor Vilmos megyéspüspök szentelte fel a környék papjai, tanítói és elöljárói jelenlétében. Leventeképzés, lelkigyakorlatok, gazdaasszonyképző, gyakorlókert, szakmai tanfolyamok segítették a környékbeli fiatalság hasznos ismeretekhez jutását. Ekkor az alagsorban zuhanyzók, az épületben pedig tantermek és háló termek létesültek, kialakítva a hely ma is ismert arculatát.

A szomszédos épületben kápolna is létesült, melynek Szent Imre szobra templomunk raktárába került. A Népfőiskola még a mozgalom 1946-os betiltása után is működött, egészen 1949 februárjáig. Az államosítás után iskola, termelőszövetkezeti iroda, majd 1989-ig pedagógus lakásként üzemelt.

A rendszerváltás után az épület állaga tovább romlott. A lakásokat kiürítették, majd egy vállalkozó jelentkezett, hogy megvásárolná. Ekkor a KALOT jogutódja is igényt tartott rá. Terveik voltak a népfőiskola újraindítására, amelyből azonban semmi sem lett. 2015-ben a kastély új cseréptetőt kapott az erősen megrongálódott palatető helyébe, a régi cserépfedés mintájára.[1]

Jelene[szerkesztés]

Az Ebergényi-kastély jelenleg múzeumként, illetve kulturális rendezvényközpontként működik.

A 2023 decemberében befejeződött felújítás eredményeként a kastély állandó és időszaki kiállítások, valamint programok megrendezésére is alkalmassá vált. A kastély állandó kiállítóterében berendezett, a templomos lovagrendet bemutató tárlaton páncélok, ruhák, fegyverek, vitrinek tekinthetők meg.[2]

Az interaktív bemutatáshoz rendelkezésre áll projektor, vetítővászon, televízió, hang- és fénytechnikai eszközök is.

A helytörténeti kiállítás fő elemei:

  • Egyházasfalu története
  • Egyházasfalu temploma
  • Gógánfa mezei kápolnája
  • Keresztény története
  • Szabó Miklós egyházasfalui és keresztényi plébános úr lelkipásztori visszatekintései

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Kastélytörténet – Ebergényi-kastély – Egyházasfalu (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2023. december 28.)
  2. spabook: Megnyitott a felújított Ebergényi-kastély Egyházasfaluban - Spabook (hu-HU nyelven), 2023. december 28. (Hozzáférés: 2023. december 28.)