Dzsungáriai törpehörcsög

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Dzsungáriai törpehörcsög
Phodopus sungorus 2 - Colour corrected.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Egéralkatúak (Myomorpha)
Öregcsalád: Muroidea
Család: Hörcsögfélék (Cricetidae)
Alcsalád: Hörcsögformák (Cricetinae)
Nem: Phodopus
Miller, 1910
Faj: P. sungorus
Tudományos név
Phodopus sungorus
Pallas, 1773
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dzsungáriai törpehörcsög témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dzsungáriai törpehörcsög témájú médiaállományokat és Dzsungáriai törpehörcsög témájú kategóriát.

Így néz ki nyáron a vadas színű (ez télen se fehéredik ki annyira, mint a fentebb látható)
Kölykök

A dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus sungorus) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a hörcsögfélék (Cricetidae) családjába tartozó rágcsálófaj. 2-3 évig él.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Valamikor sokat vitatkoztak arról, hogy a Campbell-hörcsög (Phodopus campbelli) alfaja-e. A vita lezárásaként külön fajként ismerték el a Phodopus sungorust.

A két faj nem válik el egészen egymástól. Hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők, ezért gyakori a véletlen fajkeveredés. Ez mindkét fajtát kihalással fenyegeti.

Küllem[szerkesztés]

Testmérete 6–11 cm, súlya legfeljebb 50 gramm. Harmad akkora, mint európai rokonai, és mérete fele az ismertebb szíriai aranyhörcsögének. Bundája sűrű, háta szürke, közepén fekete csíkkal. Hasa fehér, farka rövid. Télen kivilágosodik, néha egészen fehérré válik. Fekete szeme aránylag nagy.

Eredeti élőhelyén[szerkesztés]

Eredeti élőhelye Belső-Ázsia és az orosz sztyeppék. Vadon nagyrészt Szibériában él, megtalálható Dzsungáriában, Mandzsúriában, Kazahsztánban és Mongóliában. Népszerű házikedvenc.

Szereti a magányos életmódot. Barlangját 1 méterre a föld alá ássa. Kedvenc talajtípusa az agyagos löszös; ezek a legjobb gabonaföldek. Otthona több kamrából áll, amiket számos kijárat köt össze a külvilággal. Van köztük hálókamra és illemhely is, de a legtöbb tápanyagraktárként szolgál.

A legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan éjszakai állat. Szállását szürkületkor hagyja el. Főként növényi táplálékkal él; egyaránt fogyaszt gyökereket, leveleket és magvakat. Ezen kívül rovarokkal is táplálkozik. Táplálékát mellső lábait kézként használva tömi rugalmas pofazacskójába. A szűkösebb időkre felhalmozza az eleséget; ezen éli túl a telet.

Télen melegen és puhán bélelt vackában, készletei mellett pihen, alussza téli álmát. Ezalatt testhőmérséklete kevéssel fagypont fölé süllyed. Mihelyt megérzi a tavaszt, felébred.

Ragadozói a róka, a menyétfélék, a baglyok, és a nagyobb ragadozó madarak. Fő ellenségei a hermelin és a közönséges görény, mert ezek követik föld alatti otthonába, és ott végeznek vele.

Rövid, 2–3 éves élettartamát szaporasággal ellensúlyozza. Így sikerül fenntartania egy igencsak nagy állományt a sztyeppén.De ha nem hízik el (azaz 35-45 gramm között marad) megélheti a 4-8 éves életkort is.

Ezt a hörcsögöt régóta ismerték, de csak a XX. század vége felé kezdték háziállatként tartani.

Tartása[szerkesztés]

Tartható terráriumban is és ketrecben is; ennek mérete legalább 35–40 cm legyen. A 20–25 °C ideális számára. Télen se legyen hidegebb 15 °C-nál. Ne érje huzat, vagy közvetlenül tűző napfény. Éjszakai életmódja miatt ne tegyük hálószobába!

A terráriumot rendezzük be úgy, hogy a hörcsög ne unatkozzon. Kell tehát házikó, mókuskerék, wc-papír guriga (alagútként), itató (golyós önitató), fogkoptató.

Alomként megfelel a faforgács, de örül a szénának is, azzal béleli ki a házát. Ne adjunk neki se papír zsebkendőt, se más puha papírt, mert beleragad a pofazacskójába. Naponta tisztítsuk ki a terráriumot; vegyük ki a nedves forgácsot, és cseréljük a romlandó ételt. A teljes almot hetente cseréljük.

Mozgékony természete miatt könnyen leesik az asztalról vagy a székről, de felismeri a veszélyt jelentő magasságot (különben a vadonban hamar elpusztulna). De inkább csak talajon, vagy ahhoz közel játsszunk vele az esetleges balesetek elkerülése végett. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlan maradhat. Ilyen esetben ne háborgassuk.

A szakirodalom szerint az egészséges hörcsögök 3 évig is élhetnek. Ha nem tudjuk, hogy kedvencünk honnan származik, akkor csak másfél–két évre számíthatunk.

Táplálása[szerkesztés]

PhodopusSungorus 1.jpg

A hörcsögnek készített magkeverék megfelel igényeinek. Emellett adjunk neki zöldséget, gyümölcsöt és állati fehérjéket. Kedvencei a sárgarépa, kígyóuborka, saláta, paradicsom, és a paprika. Ne adjunk neki déligyümölcsöket, erős paprikát, hagymát és krumplit keményítőtartalma miatt és a paradicsom zöldjét. Fogkoptatásra legjobb a csontszáraz kenyér, ami akár egy hónapig is kitart, de megpenészedhet.

Ivóvizét naponta cseréljük. Használhatunk golyós önitatót.

Csak tiszta kézzel nyúljunk hozzá. Ha ugyanis megérzi rajta az élelmiszert, akkor harap.

Szaporítása[szerkesztés]

Hat hetesen már ivarérett, de csak három hónaposan válik tenyésztésre alkalmassá. Nem társas állat, így lehet, hogy még a különböző nemű törpehörcsögök sem férnek meg egymással.

A nőstény termékeny időszaka (tüzelés) kb. 4 napig tart. A vemhességi idő 17–19 nap. Többnyire 4–6 kölyök születik. Szőrtelenül és vakon jönnek világra. Az anya nem tud nyolc kicsinél többet szoptatni. A kölykök szőre öt napos korukban kezd nőni; szemüket két hetes koruk előtt nyitják ki. Születésükről a kis házikóból kiszűrődő vékonyka hangok adnak jelet. Az anya félti, védi kicsinyeit; ne zavarjuk a kölyköket.

Négy hetesen a kölykök már elég nagyok ahhoz, hogy elválasszák őket az anyjuktól. Ha nem veszik el idejében őket, akkor az anya csúnyán megharaphatja a fiatalokat. Hat hetesen nemek szerint is külön kell választani őket.

A nőstény állatot 1 éves korában már nem szabad fedeztetni, mert az a kicsik szellemi és fizikai ereikre hatással lehet, pl. a lábak nem jól mozognak.

Ha észrevesszük, hogy vemhes és egy terráriumban van a párjával akkor szét kell őket választani. Az apa megölheti a kölyköket.

Campbell/dzsungáriai hibridek[szerkesztés]

A leggyakoribb öt kisállatfaj közül csak a dzsungáriai és a Campbell-hörcsög tud egymással szaporodni. A kereszteződés többnyire véletlenül történik: a tulajdonos vagy a kereskedő összetéveszti a két fajt, és együtt tartja őket.

A kereszteződés ez esetben nemkívánatos, mert egészségügyi következményei lehetnek, és veszélyezteti mindkét faj fennmaradását.

Színek[szerkesztés]

Vadas színű egyed

A dzsungáriai törpehörcsögnek többféle színárnyalata van, bár nem annyi, mint a Campbell-hörcsögnek. A legelterjedtebb a vadas (sötétbarna/szürke) illetve a pearl (fehér/szürke) szín, de létezik az ún. kék (valójában halványszürke) és a „winter-white” színárnyalat is. Ezeken kívül Campbell-hörcsögök kereszteződéséből különleges színű hörcsögöket tenyésztettek ki. Legismertebb Magyarországon megtalálható Campbell-dzsungáriai hibridek: mandarin, narancs (piros szemű), pearl-mandarin, barna, bézs.

 • Vadas: A vadon élő példányok színéhez hasonló. A hát szürke, a közepén fekete csíkkal, amit barna csíkok kísérnek, és ezeket újra fekete csík kíséri. A has fehér.
 • Kék: A hát alapszíne bézs, csíkozása hamuszürke, és kevésbé kivehető, mint a vadasé. A has fehér.
 • Pearl (gyöngyház): A hát fehér szürke csíkokkal. Erősségük egyénenként más és más. Általában kölyökkorban erősebbek; felnőttkorra elhalványodnak, akár el is tűnnek.
 • Winter white: Színei nyáron a vadaséval egyeznek, télre elhalványodnak. Ekkor a csíkok is kevéssé, vagy semennyire sem láthatók. Ennek oka a Wh domináns módosító gén.
 • Zafír winter white: Színei nyáron a kékével egyeznek. Télre ez is kivilágosodik.
 • Mandarin: A hát alapszíne bézs, csíkozása világosbarna.
 • Pearl-mandarin: Alapszíne fehér, csíkozása halványnarancs. Van piros szemű változata is.
 • Narancs: Hasonló a mandarin színű hörcsöghöz, de a szem színe piros.(gyöngyház)

A színek és a genotípus összefüggése[szerkesztés]

A színekhez az alábbi genotípusok tartoznak:

 1. vadas:AA
 2. kék:dd
 3. barna:mm
 4. narancs:pp
 5. fekete:aa
 6. mandarin:Mama LETÁLIS! (Letális allél?)
 7. camel:ddMama LETÁLIS!
 8. bézs:ddmm
 9. dove:aapp
 10. oroszkék:aadd
 11. csokoládé:aamm
 12. viola:ddpp
 13. lila:aaddmm
 14. szőke bézs:ddmmpp
 15. pezsgő:ppddaamm
 16. lila piros szemmel:aaddpp
 17. lila bordó szemmel:aaddmm
 18. camel piros szemmel:ddppMama LETÁLIS!
 19. tarka:Mimi LETÁLIS!
 20. merle:Meme/MeMe BIZONYTALAN!
 21. pearl:Pepe LETÁLIS!

Ahol az összetartozó kis- és nagybetűk egy-egy gén recesszív, illetve domináns allélját jelölik.

Források[szerkesztés]