Genotípus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A genotípus egy egyed genetikai felépítése, általában DNS formájában, ami az egyed fenotípusát kódolja.

Általában a genotípus vizsgálatakor egy adott génre hivatkoznak, poliploid egyedekben pedig allélek kombinációjára. Szinte az összes gén megfigyelhető változást okoz az egyedben, amit fenotípusnak nevezünk. A feno- és a genotípus két ok miatt is nagy mértékben különbözik egymástól:

  1. Eltér a megfigyelő tudásának forrása (a genotípust a DNS, a fenotípust az érzékelhető jellegek vizsgálata alapján lehet leírni).
  2. A geno- és fenotípus nem állnak mindig közvetlen kapcsolatban. Néhány gén csak bizonyos körülmények között képes létrehozni egy adott fenotípust. A másik oldalról nézve pedig egy-egy fenotípus számos gén funkciójának terméke.

Biológiai megfontolásból és a genotípusok hasznosságától inspirálva, a számítástechnika mesterséges genotípusokat használ fel a genetikai algoritmusok, az evolúció modellezésére. Az ilyen technikák más, matematikai jellegű problémák megoldásában is segíthetnek.

További információk[szerkesztés]

és német nyelvű megfelelője:
  • Sabrina Geissler: Grundlagen der Mittelhamstergenetik. sabsis-world.com. [2012. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 12.) (németül)
  • Basics der Hamstergenetik und -zucht. hamstergenetik.jimdo.com. [2012. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 22.) (németül) (A hörcsögök genetikájának és tenyésztésének alapjai)
  • Caine, A, M F Lyon (1979. február 1.). „Reproductive capacity and dominant lethal mutations in female guinea-pigs and Djungarian hamsters following X-rays or chemical mutagens”. Mutation research 59 (2), 231-244. o. ISSN 0027-5107. PMID 220529.   (angolul) (domináns letális mutáció)