Duttaphrynus dhufarensis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bufo dhufarensis
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Varangyfélék (Bufonidae)
Nem: Duttaphrynus
Faj: D. dhufarensis
Tudományos név
Duttaphrynus dhufarensis
Parker, 1931
Szinonimák

Duttaphrynus dhufarensis

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bufo dhufarensis témájú rendszertani információt.

A Duttaphrynus dhufarensis (más nyelvekben zufári vagy ománi varangy) a kétéltűek (Amphibia) osztályának a békák vagy farkatlan kétéltűek (Anura vagy Salientia) rendjéhez, ezen belül a varangyfélék (Bufonidae) családjához tartozó faj. Nevét Omán Zufár nevű tartományáról kapta.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Arab-félsziget déli felének tengerparti sávjában él Szaúd-Arábia, Jemen, Omán és az Egyesült Arab Emírségek területén. Szaúd-Arábia középső vidékének oázisaiban, illetve a vörös-tengeri Faraszán- és más szigeteken is előfordul. Bármilyen vízforrás közelében megtelepszik, legyen az kerti tó, öntözőcsatorna vagy időszakos patak. Akár 2200 méteres tengerszint feletti magasságig találkozhatni vele.

Megjelenése[szerkesztés]

Meglehetősen kis termetű varangyfaj, színezete a zöldtől a sárgáson át a barnáig változhat. Jellegzetesen nagyok dobhártyái, amelyek a nagy szemei mögött láthatóak.

Életmódja[szerkesztés]

A sivatagi kétéltűekhez hasonlóan a zufári varangy is képes az esztivációra: szárazság idején beássa magát, és akár három évig is mozdulatlanul él. Csak a csapadék lehulltakor merészkedik elő táplálkozni és párosodni, hogy megfelelő vízfelületet találjon petéinek. Táplálékául különféle ízeltlábúak szolgálnak, amiket hosszú, kinyújtható nyelvével fog el.

Szaporodása[szerkesztés]

Párzásra egész évben sor kerülhet, ilyenkor a nőstény fekete gyöngysorra emlékeztető fonalakban rakja le petéit. A nászbrekegés jellegzetes, háromtagú „kra-kra-kra”. Az ebihalaknak sok esetben gyorsan kell kifejlődniük, mielőtt teljesen kiszáradna az élőhelyükül szolgáló vízfelület.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Széles körű elterjedtsége és jó alkalmazkodóképessége miatt nem fenyegeti különösebb veszély.

Források[szerkesztés]