Devecseri kistérség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Devecseri kistérség kistérség Veszprém megyében 2011. január 1-je óta, központja Devecser.

Települései[szerkesztés]

A kistérség népessége 2009. elején 14 610 fő volt, így ez Veszprém megye legkisebb kistérsége. Településszerkezetét aprófalvak uralják, a 27 település közül csak a kistérségi székhelynek van városi rangja, és rajta kívül csupán Somlóvásárhely népessége éri el az ezer főt.

Adorjánháza Apácatorna Borszörcsök Csögle Dabrony
Devecser Doba Egeralja Iszkáz Kamond Karakószörcsök
Kerta Kisberzseny Kiscsősz Kispirit Kisszőlős Kolontár
Nagyalásony Nagypirit Oroszi Pusztamiske Somlójenő
Somlószőlős Somlóvásárhely Somlóvecse Tüskevár Vid

Fekvése[szerkesztés]

A Devecseri kistérség Veszprém megye nyugati részén található, itt emelkedik a Somló, a terület nagy része a Torna-patak völgyében fekszik. Fő közútja a 8-as főút.

Története[szerkesztés]

A 2010. évi CXLIX. törvény[1] alapján 2011. január 1-jével az Ajkai kistérségből kivált 27 település, létrehozva az új Devecseri kistérséget, melyhez a kistérség településeinek nagyobb, lakosságának azonban csak kisebb része került.

Devecser jelentős mezővárosi hagyománnyal rendelkező település, melynek jelentős közigazgatási szerepköre is volt járási székhelyként. 1971-ben a Devecseri járás székhelyét áthelyezték az ipari fejlődés következtében a központ szerepkörök jó részét tőle átvevő Ajkára, ezzel jött létre az Ajkai járás. A kistérségi beosztás 2007. évi felülvizsgálatakor már felmerült önálló Devecseri kistérség létrehozása, erre azonban akkor nem került sor. Az átszervezést végül a 2010. októberi ajkai vörösiszap-katasztrófa után határozta el az Országgyűlés, figyelembe véve Devecser és több környező település érintettségét a balesetben.

Források[szerkesztés]