Desmond Ford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Desmond Ford
Született 1929. február 2. (88 éves)
Townsville, Queensland, Ausztrália
Nemzetisége ausztrál
Gyermekei Luke Ford
Foglalkozása teológus
Iskolái Michigan State University

Dr. Desmond „Des” Ford (Townsville, Queensland, Ausztrália, 1929. február 2. –) a huszadik századi ausztrál adventista tudós, ismert a dinamikus az isteni kegyelmet középpontba helyező hitszónoklatairól. Jól ismert személyiség Hetednapi Adventista körökben, hogy szerepet játszott az ún. „Gleccser Nézet doktrína” 1980-as válságában, de továbbfejlesztette a vizsgálati ítélet doktrínát is.

Életműve[szerkesztés]

Már tizenéves korában hetednapi adventistának keresztelkedett, miután nagy hatást gyakorolt rá Ellen G. White publikációja, a The Great Controversy. Az Avondale Collegeban ministránsnak tanult; a főiskola meghívta tanári karába. Két PhD fokozatot is szerzett. Az elsőt retorikából a Michigan Állami Egyetemen, a másodikat a Manchester Egyetemen 1972-ben The Abomination of Desolation in Biblical Eschatology dolgozatával. Az Avondaleen tizenhat éven át a Vallás Szak igazgatója volt, tanítványai csodálták dinamikus előadásait.

A teológiáját kritizálókra az egyház válaszul Amerikába küldte, ahol a Pacific Union Collegeban tanított. 1979-ben felkérték, hogy az egyetemen tartott Association of Adventist Forums fórumon vezesse az vizsgálati ítélet doktrínáról szóló szekciót. Hamarosan szembekerült nézőpontja a hivatalos egyházi állásponttal, megalakította saját misszióját a Good News Unlimitedet.

Három gyermeke született, Ellen, Paul, és Luke Ford, aki zsidó hitre tért.


The one certainty is death – some do avoid taxes. But Scripture adds another inevitability for all: "It is appointed unto men once to die, but after this the Judgment" Hebrews 9:27.

– Des

Dr. Ford ma Queenslandban él, és még mindig prédikál.

Húsz könyvet adott ki a vallási, egészségügyi, életviteli témákat felölelve. The New Unger's Bible Dictionary és Baker's Encyclopaedia of the Bible tudományos kiadványokban is hivatkoznak munkájára – különösen az apokaliszissel kapcsolatban. 2000 óta Ausztráliában él és bízik Jézus megmentő kegyelmében Jézus jóhírét terjesztve.

További információk[szerkesztés]