Desmond Ford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Desmond Ford
Született 1929. február 2. (89 éves)
Townsville, Queensland, Ausztrália
Nemzetisége ausztrál
Gyermekei Luke Ford
Foglalkozása teológus
Iskolái
  • Michigan State University
  • Andrews University

Dr. Desmond „Des” Ford (Townsville, Queensland, Ausztrália, 1929. február 2. –) a huszadik századi ausztrál adventista tudós, ismert a dinamikus az isteni kegyelmet középpontba helyező hitszónoklatairól. Jól ismert személyiség Hetednapi Adventista körökben, hogy szerepet játszott az ún. „Gleccser Nézet doktrína” 1980-as válságában, de továbbfejlesztette a vizsgálati ítélet doktrínát is.

Életműve[szerkesztés]

Már tizenéves korában hetednapi adventistának keresztelkedett, miután nagy hatást gyakorolt rá Ellen G. White publikációja, a The Great Controversy. Az Avondale Collegeban ministránsnak tanult; a főiskola meghívta tanári karába. Két PhD fokozatot is szerzett. Az elsőt retorikából a Michigan Állami Egyetemen, a másodikat a Manchester Egyetemen 1972-ben The Abomination of Desolation in Biblical Eschatology dolgozatával. Az Avondaleen tizenhat éven át a Vallás Szak igazgatója volt, tanítványai csodálták dinamikus előadásait.

A teológiáját kritizálókra az egyház válaszul Amerikába küldte, ahol a Pacific Union Collegeban tanított. 1979-ben felkérték, hogy az egyetemen tartott Association of Adventist Forums fórumon vezesse az vizsgálati ítélet doktrínáról szóló szekciót. Hamarosan szembekerült nézőpontja a hivatalos egyházi állásponttal, megalakította saját misszióját a Good News Unlimitedet.

Három gyermeke született, Ellen, Paul, és Luke Ford, aki zsidó hitre tért.


The one certainty is death – some do avoid taxes. But Scripture adds another inevitability for all: "It is appointed unto men once to die, but after this the Judgment" Hebrews 9:27.

– Des

Dr. Ford ma Queenslandban él, és még mindig prédikál.

Húsz könyvet adott ki a vallási, egészségügyi, életviteli témákat felölelve. The New Unger's Bible Dictionary és Baker's Encyclopaedia of the Bible tudományos kiadványokban is hivatkoznak munkájára – különösen az apokaliszissel kapcsolatban. 2000 óta Ausztráliában él és bízik Jézus megmentő kegyelmében Jézus jóhírét terjesztve.

További információk[szerkesztés]