Denis Godefroy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dionysius Gothofredus
Született Denis Godefroy
1549. október 17.
Párizs
Elhunyt 1622. szeptember 7. (72 évesen)
Strasbourg
Állampolgársága francia[1]
Nemzetisége francia
Házastársa Denise de Saint Yon
Gyermekei Théodore Godefroy
Foglalkozása jogtudós
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Denis Godefroy (Dionysius Gothofredus) Párizs, 1549. október 17.Strasbourg, 1622. szeptember 7.) francia humanista jogtudós, Guignecourt hűbérura, az ő gondozásában látott először napvilágot nyomtatásban ezen a címen a Corpus Iuris Civilis és a Hexabiblosz. Apja Leon Godefroy francia nemes volt, fia pedig Jacques Godefroy szintén jogtudós, a Codex Theodosianus kiadója.

Élete[szerkesztés]

1549. október 17-én született Párizsban, ősi nemesi családban. Szüleit igen korán elvesztette, ezután nagybátyja nevelte őt. Tanulmányait szülővárosában kezdte meg, a jog elsajátítását is itt kezdve el. Ám Párizson kívül látogatta még a heidelbergi, kölni és leuveni egyetemeket is. Külföldi tanulmányai alatt kapcsolatba került a kálvinizmussal, és addigi római katolikus vallását elhagyva áttért. 1573-ban értek véget jogi tanulmányai Párizsban, ahol a licenciatus iuris fokozatot szerezte meg, majd még ebben az évben megházasodott és parlamenti ügyvéd lett.

A növekvő vallási ellentétek miatt azonban nemsokára elhagyni kényszerült Párizst, és református hite miatt jogászi karrierje nagy veszélybe került. Kivándorlása utáni éveiről nem sokat tudni, ám 1576-ban visszatért hazájába, Orléans városába, ahol jogászdoktori címet szerzett 1579. december 28-án. Ekkor azonban másodszor is az emigráció mellett döntött, és Genfbe költözött. Itt engedélyt kapott jogi kurzusok folytatására, aminek következtében közelebbi viszonyba került a jogi művek tanulmányozásával. 1580-ban a város polgárává vált, 1585-ben a helyi egyetem professzorává nevezték ki, majd 1587-ben a genfi nagytanács tagja lett.

A szintén protestáns vallású IV. Henrik francia király 1589-es trónra lépése után Gex előjárójává és a francia parlament rendkívüli tanácsosává nevezte ki. Azonban hivatalát csupán öt napig viselte, és ezután a savoyai katonák bevonulása miatt a Német-római Birodalom területére volt kénytelen menekülni, ahol a protestáns fejedelmek vették védelmük alá. 1591-ben elfogadta a strasbourgi egyetem meghívását a Pandekta-tanszék oktatói tisztjére. Ellenben több más egyetem, valamint a francia király ajánlatát is elutasította.

1600 áprilisában aztán a heidelbergi egyetem oktatója lett IV. Frigyes pfalzi választófejedelem meghívására, ám a kollégáival való viszályok miatt egy év múlva visszatért Strasbourgba. 1604-ben ismét Heidelbergbe költözött és az ottani egyetemen oktatott, amelynek rektori pozícióját 1607-től ő töltötte be, majd később fejedelmi tanácsosi címet is kapott. 1621-ben, a pár éve kitört harmincéves háború miatt ismét Strasbourgba volt kénytelen menni, ahol élete hátralévő részét barátainál töltötte. Itt érte a halál 1622. szeptember 7-én.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. LIBRIS, 2012. november 6. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)

Források[szerkesztés]