De Occulta Philosophia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
De Occulta Philosophia
Phys m 6 tb 1.jpg
Szerző Agrippa von Nettesheim
Téma Okkultizmus, Mágia
Műfaj esszé
Kiadás
Kiadás dátuma 1531
Magyar kiadó Hermit kiadó
Magyar kiadás dátuma 1999,2000,2014
A Wikimédia Commons tartalmaz De Occulta Philosophia témájú médiaállományokat.

A Philosophia Occulta (Okkult filozófia) Heinrich Cornelius Agrippa tanulmánya az okkult filozófiáról, melyet jelentős hozzájárulásnak értékelnek a rituális mágia és annak valláshoz való viszonya reneszánsz-kori, filozófiai szempontú tárgyalása tekintetében. A háromkötetes mű első könyve 1531-ben Párizsban, Kölnben és Antwerpenben került nyomtatásra, míg a teljes három kötet először 1533-ban Kölnben jelent meg.[1]

Tartalom[szerkesztés]

A könyvek az elementálokkal, csillag- és ceremoniális mágiával foglalkoznak, áttekintik a négy őselemet, az asztrológiát, a kabbalát, a számmisztikát, az angyali hierarchiát, Isten szent neveit, az erényeket és egymáshoz való viszonyukat, továbbá ezen törvényszerűségek orvosi felhasználásának lehetőségeit, a szellemi látással, alkímiával, ceremoniális mágiával kapcsolatos vonatkozásait és mindezek héber, görög és káldeai összefüggéseit, gyökereit.

A téma ilyen összefoglalásai gyakoriak voltak a korábbi időszak és a kor hermetikus filozófusai között. Tény, hogy a mágia agrippai értelmezése hasonló más írók szintéziseihez, mint például: Marsilio Ficino, Pico della Mirandola és Johannes Reuchlin, és hogy hangsúlyt fektet a természet kutatására, megismerésére. A kor más grimoárjaival ellentétben ezek a könyvek sokkal tudományosabbak, inkább intellektuálisak, mint titokzatosak vagy sejtelmesek.

Kiadások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Ember a pentagrammban, az 5 látható bolygó csillagjegyével.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikiforrás
A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cornelius Agrippa: The Humanist Theologian and His Declamations. Brill, 44. o. (1997. december 11.) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Three Books of Occult Philosophy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.