Daniel Kleitman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Daniel Kleitman
Daniel Kleitman.jpg
Született 1934. október 4. (84 éves)[1]
New York
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Munkáltató
Iskolái
Kitüntetései Fellow of the AAAS (1973)[2]
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Daniel Kleitman témájú médiaállományokat.

Daniel J. Kleitman (New York, Brooklyn, 1934. október 4. –) amerikai matematikus, az alkalmazott matematika professzora az MIT-n. Kombinatorika, gráfelmélet, genomika és operációkutatás a szakterülete.

Egyetemi alapképzésben 1954-ig a Cornell Egyetemen vett részt. Fizikát tanult, de Erdős Pál rábeszélte, hogy kizárólag matematikával foglalkozzon. A PhD-fokozatát 1958-ban a Harvard Egyetemen szerezte meg. Témája: Static Properties of Heavy Fermi-Particles; Deuteron-Nucleon Scattering at High Enery, témavezetői: Julian Schwinger és Roy Glauber voltak.

Kleitman közös cikkeket publikált Erdős Pállal (így Erdős-száma 1) és Füredi Zoltánnal. Bruce Rothschilddal aszimptotikus formulát adott az n elemű részbenrendezett halmazok számára.

Matematikai szakértője volt a Good Will Hunting című filmnek. Mivel a filmben szerepelt Minnie Driver is, aki játszott együtt Kevin Baconnel, így Kleitman Bacon-száma 2. Ezek alapján látható, hogy az Erdős-Bacon-száma 3, ami az ismert legalacsonyabb.

További információk[szerkesztés]

  1. https://books.google.co.uk/books?id=6YNUAAAAMAAJ&q=%22Kleitman,+Daniel+J%22+AND+%221934%22&dq=%22Kleitman,+Daniel+J%22+AND+%221934%22&hl=en&ei=-KHFTY7mG8bL0AHJibSmBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y
  2. http://math.mit.edu/directory/profile.php?pid=135