DSB IC4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
DSB IC4
DSB IC4 in Aarhus 2.jpg
DSB IC4
Általános adatok
Gyártó AnsaldoBreda
Gyártásban 2005–2013
Szolgálatba állás 2007
Darabszám 82 (DSB)
(37 üzemelt 2015. december 31-én)[1]
Műszaki adatok
Nyomtávolság 1435 mm
Teljesítmény
Névleges 2 240 kW
Engedélyezett legnagyobb sebesség 200 km/h
Hossz 86 000 mm
Szélesség 3 150 mm
Üres tömeg 160 t
Vonatbefolyásoló rendszer ATC
Motorkocsi/Motormozdony-vontatás
Motor
Típusa 4 Motor (padlóalatti)
Kocsi / Motorkocsi
Ülőhelyek száma 208
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz DSB IC4 témájú médiaállományokat.

A DSB IC4 egy dán dízelmotorvonat-sorozat. A DSB üzemelteti.

Története[szerkesztés]

A 83 db IC4 gyártására az AnsaldoBreda céget szerződtették. A 200 km/h végsebességű vonatokat 2003-tól 2006-ig kellett volna leszállítani, azonban az első szerelvény is csak 2007-ben indult el Dániában.

A pótlást 45 kétszintes vonattal, három három kocsis úszógumi-orrú DSB IC3 szerelvénnyel és további három, a német vasúttól bérelt Intercity-Express vonattal tervezik. Mivel a dán hálózatnak alig harmada van villamosítva, ezek a billenőszekrényes dízel ICE TD változatok, melyek a dán-német nemzetközi forgalomban fognak közlekedni.

Dánia megállapodott a dízelmotorvonatokat késve szállító olasz AnsaldoBredával a további IC4-esek leszállításának menetrendjéről. A 83 négy kocsis vonat és 23 db IC2-es változat 2012-ig érkezhet meg, a gyártó pedig kártérítést fizet a dán vasútnak.

A dánok 45 db mozdonyos-vezérlőkocsis vontatásra alkalmas kétszintes kocsit, és három ICE-TD-t bérelnek a német vasúttól.

Dánia 2008-ban adott ultimátumot az AnsaldoBredának, a szerződés felbontásával fenyegetőzve, ha egy éven belül nem szállít le 15 IC4-est, melyek közül egy már alkalmas kell legyen csatolt üzemre.

Bár Dánia kételkedett benne, végül sikerült leszállítani a vonatokat, apróbb papírmunkák hiányoznak csak. Továbbá nem is igazán lenne alternatívája az olasz kocsiknak, mivel mostanság hatalmas várólisták vannak a vasúti járműgyártóknál, és ha csak évek múlva érkeznének meg más dízel vonatok, azt nem tudná a DSB kihasználni a 2020-ban kezdődő villamosítások miatt.

A DSB szerint a vonatokkal a legnagyobb probléma a szoftver (akárcsak a szintén az AnsaldoBreda gyártotta holland V250 Albatrosok esetében), illetve megjegyezték, hogy a nullszériás modellek kicsit össze vannak tákolva.

Gyakorlatilag a DSB átvállalta a vonatok végső, apróbb munkáit, hogy az olaszok a fő gyártásra koncentrálhassanak. Az Ansaldo pedig nem csak ezt, hanem az időközben bérelt vonatok árát is ki kell fizesse, így gyakorlatilag elvesztette a 4,5 milliárd dán koronás szerződés majdnem felét. A DSB törölheti a közel 900 millió dollár értékű szerződését az AnsaldoBredával, ha az nem képes rövididőn belül leszállítani 14 db IC4 dízelmotorvonatot.

A DSB igazgatója, Soren Eriksen kijelentette: „szeretném elmondani, reménykedek, hogy a gyár betartja a végső határidőt, de sajnos már nem hiszek az IC4-ben.” A DSB egy részleges helyettesítő tervet kíván megvalósítani az IC4 pótlására, amennyiben a szerződést megsemmisítik. Ez magában foglalja a 30 éves DSB ME sorozatú dízelmozdonyok felújítását, illetve helyettesítését, lízingelnek 45 darab Bombardier emeletes kocsit, kijavítják a három balesetet szenvedett DSB IC3 motorvonatot, hogy megerősítsék az Intercity állományukat. A DSB ezeken kívül három darab ICE TD ívbe bebillenő dízelmotorvonatot vesz kölcsön a Német Vasutaktól.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Statusrapport IC4/IC2 Status pr. 31. december 2015 (Dán nyelven). DSB.dk, 2016. február 9. (Hozzáférés: 2016. február 9.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]