Dél-afrikai labdarúgó-szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dél-afrikai labdarúgó-szövetség
Adatok
Alapítva1932
FIFA-tagság kezdete1992
CAF1992

Elnök
Danny Jordaan
A Dél-afrikai labdarúgó-szövetség weboldala

A dél-afrikai labdarúgó-szövetség (angolul: South African Football Association, rövidítve SAFA) a Dél-afrikai Köztársaság nemzeti labdarúgó-szövetsége. Székhelye Johannesburgban található.

Történelme[szerkesztés]

A 19. század végén, a 20. század elején külön labdarúgó-szövetséget alkottak, az angol bevándorolt fehérek 1892-ben alapította FASA, az indiaiak (1903-ban alapították meg a SAIFA-t, a bantuk 1933-ban és a színesek 1936-ban alapították meg saját labdarúgó-szövetségüket. A FIFA az 1953-as kongresszusán tagjai közé fogadta. Három másik afrikai országgal (Etiópiával, Egyiptommal és Szudánnal) megalakították az Afrikai Labdarúgó-szövetséget (CAF). Előbb a CAF, majd 1976-ban az apartheid politika radikális folytatása miatt a FIFA is kizárta soraiból. Hosszas folyamat eredményeként 1991. december 8-án megalakult Dél-afrikai Labdarúgó-szövetség (SAFA). A megalakulást négy önálló szövetség, a Labdarúgó-szövetség a Dél-Afrika, a Dél-afrikai Labdarúgó Szövetség, a Dél-Afrikai Labdarúgó Szövetség és a Dél-Afrikai Nemzeti Labdarúgó-szövetség által alkotott egysége tette lehetővé. Az ország belső politikai helyzete csak 1992-ben tette újból lehetővé, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez történő csatlakozást. Van egy rendkívüli labdarúgó-szövetség is, a Makana FA, amit a FIFA 2007-ben tiszteletbeli tagként tagjai sorába integrált. A Makana Labdarúgó-szövetséget az apartheid idején a politikai foglyok hoztak létre és közel 18 éven keresztül szervezte a börtön labdarúgást.

A szövetség szervezi a Dél-afrikai labdarúgó-bajnokságot. Működteti a férfi valamint a női labdarúgó-válogatottat. Labdarúgásának élvonalát a Premier League Soccer (PSL) testesíti meg. A működést biztosító bizottságai közül a Játékvezető Bizottság felelős a játékvezetők utánpótlásáért, elméleti (teszt) és cooper (fizikai) képzéséért. Dél-Afrikában, nincs a kiterjedt igazolási rendszer – mint az európai országban – ennek eredményeként a férfi, női és ifjúsági labdarúgó játékosok száma pontosan nem ismert. A SAFA nyilvántartása szerint, összesen 1,8 millió regisztrált játékos van, de a tényleges szám valószínűleg több mint kétszerese ennek. A SAFA 52 al-szövetsége fogja át a kilenc tartomány (Eastern Cape, Free State, Kwa-Zulu Natal, Mpumalanga, Limpopo, Gauteng, az Északi-fok, Északnyugat-és Nyugat-Cap) labdarúgó életét. Az éves közgyűlésen minden szervezet képviselteti magát.

Elnökök[szerkesztés]

1991-ben az első ideiglenes elnök Mluleki George volt. A megválasztott következő vezető, professzor Lesole Gadinabokao, őt Solomon Morewa követte, majd Molefi Oliphant vette át az irányítást.

Jelenleg Danny JORDAAN a szövetség elnöke.[1]

Források[szerkesztés]

  • Nemzeti Sport – 2010. június 10.
  • Nemzeti Sport – 2010. július 9.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FIFA.com: Member Association - South Africa - FIFA.com (brit angol nyelven). www.fifa.com. [2020. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 31.)