Szentkirály (Dány)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dányszentkirály szócikkből átirányítva)
Szentkirály
Az ökumenikus templom
Az ökumenikus templom
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióKözép-Magyarország
VármegyePest
JárásGödöllői
JogállásDány településrésze
Irányítószám2118
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 30′ 00″, k. h. 19° 28′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 00″, k. h. 19° 28′ 48″
Szentkirály (Pest vármegye)
Szentkirály
Szentkirály
Pozíció Pest vármegye térképén
Szentkirály weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentkirály témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szentkirály Dány Pest vármegyei település része.[1] Budapesttől 30 km-re, Isaszeg és Dány között fekszik. Egyike a legfiatalabb magyarországi településeknek.

Alapítása[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején a dányi önkormányzat az egykori mezőgazdasági termelőszövetkezeti központ környékén építési telkeket parcellázott ki, amelyeket a nemzetközi menekültügyi bizottság hozzájárulásával, egyrészt az Erdélyből menekült vagy áttelepült családok vásárolhattak meg, építhettek és lakták be.

Az így elkezdett építkezésekhez később más – magyarországi és külföldről áttelepült – (szerbiai, angliai, görögországi) betelepülők adják a település változatos nemzetközi arculatát.

Ebben a faluban épített az Erdélyi Gyülekezet ökumenikusan, tehát a katolikus egyházzal közösen használt templomot. A templomot 1998. november 15-én együtt szentelte fel a két nagyváradi magyar egyházfő, Tőkés László református, és Tempfli József katolikus püspök. A templom körül emlékfát ültettek a püspökökön kívül Orbán Viktor miniszterelnök és a gyülekezetet alapító Németh Géza családja. A gyülekezetben minden vasárnap délután fél 3-kor van református istentisztelet, alkalmanként pedig római katolikus mise.

Jegyzetek[szerkesztés]