Csontos Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csontos Tamás
Született1925. június 16.
Nagyiván
Elhunyt1989. július 17. (64 évesen)
Karcag
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1948. augusztus 4. – 1949. május 15.)
SablonWikidataSegítség

Csontos Tamás (Nagyiván, 1925. június 16.Karcag, 1989. július 17.) gazdálkodó, a Demokrata Néppárt országgyűlési képviselője.

Élete[szerkesztés]

Gyermek- és ifjúkora[szerkesztés]

A gazdálkodó Csontos Tamás és Szabó Gizella harmadik gyermeke. Két nővére volt. Római katolikus vallásban nevelkedett. Az elemi iskola hat osztályát szülőfalujában, Nagyivánon járta ki, majd tanulmányait a debreceni kereskedelmi iskolában folytatta. 1944-ben érettségizett, majd hazament a családi gazdaságot vezetni.

Politikai pályája[szerkesztés]

1946-ban lépett be a Demokrata Néppártba. Részt vett a párt Heves vármegyei megszervezésében. Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon a Heves és Nógrád-Hont megyei választókerületben pótképviselő lett. Egy évre rá, 1948 augusztusában hívták be az Országgyűlésbe Kováts László helyére.

A diktatúra idején[szerkesztés]

Mandátumának lejárta után bár visszavonult a politikától, sok zaklatás érte őt és családját. Az 1950-es évek elején kuláklistára került és kártalanítás nélkül megfosztották földjétől.[1] Ezután 1959-ig napszámosként dolgozott. Majd 1959-ben a nagyiváni Béke Termelőszövetkezet könyvelői állását ajánlották fel neki. Ebben az időszakban a helyi római katolikus egyházközség képviselő-testületének tagja volt.

A rendszerváltáskor[szerkesztés]

A rendszerváltás forrongó hónapjait még megélhette, de pártja a Demokrata Néppárt (mostani nevén: Kereszténydemokrata Néppárt) hivatalos újjáalakulását már nem. 1989. július közepén hunyt el.[2]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Magyar Katolikus Lexikon. Főszerk. Diós István. Szerk. Viczián János. Bp., Szent István Társulat, 1993-.
  • Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996-.