Csodák Palotája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csodák Palotája
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Budapest XXII. kerülete
Cím 1222 Budapest,
Nagytétényi út 37-43.
Alapítva 1993
A Camponában 2012
Megszűnt A Millenárison 2012. szeptember 30.
A Csodák Palotája weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csodák Palotája témájú médiaállományokat.

A Csodák Palotája, Magyarország első és egyedülálló interaktív tudományos kiállítása, ahol a tudományos jelenségek szórakoztatóvá, a fizika pedig érthetővé válik.

A kiállítás célja[szerkesztés]

A Csodák Palotájának célja, hogy látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutassa be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát. A kiállítás, Öveges József professzor álmának megvalósulása, aki már a hatvanas években, amikor még a nagy science centre-ek nem is léteztek, elképzelt egy olyan intézményt, ahol megtapasztalhatják a látogatók a tudomány „csodáit”, és ezt az általa elképzelt intézményt Csodák Palotájának nevezte el.

Története[szerkesztés]

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a Rubik Nemzetközi Alapítvány alapította 1993-ban a Budapest Science Centre Alapítványt, azzal a céllal, hogy hozzon létre egy „interaktív tudományos játszóházat” 1995-ben, az első, hat hétig tartó kiállítást 130.000 látogató nézte meg. Mivel azonban egy ilyen állandó intézmény működtetése egy alapítvány számára meglehetősen nehézkes volt, ezért a BSCA és Rubik Ernő, mint magánszemély megalapították a Csodák Palotája KHT-t. Néhány év után a működés már nem volt megoldható a kezdeti forrásokból. Dr. Tamás István, mérnök, közgazdász, az IBS rektora ekkor vált a társaság tagjává, és vállalta, hogy anyagilag és üzletvezetési szaktudásával is támogatja a továbbiakban a Palotát.

1996-ban, a budapesti Váci úton nyílt meg az első állandó, interaktív, tudományos bemutató mintegy 1200 négyzetméteres területen. Az Öveges előadóteremben pedig naponta 4 alkalommal izgalmas Fizika Show látható.

A kiállítás[szerkesztés]

Az 1700 négyzetméteres kiállítótérben több mint száz tudományos játék, interaktív eszköz várja a látogatókat, melyet mindenképpen érdemes megfogni, megtapogatni, kipróbálni.
Az Öveges előadóteremben pedig naponta 4 alkalommal izgalmas Fizika Show látható.

Részlegek:

  • Tükrök és illúziók
  • Hangok
  • Gyerek sarok
  • Anyagok és halmazállapotok
  • Mechanika
  • Gondolkodó sarok
  • Fény a sötétben
  • Földönkívüli kalandok interaktív kiállítás
  • 4D élményvetítés

A legnépszerűbb játékok: Alkotó inga; Mekkorát ugranál a Naprendszerben?; Fakírágy; Polárszűrős papagáj; LEGO-mozi; Piruett; OptiMusic; Mostari híd; Hűtlen árnyék; Képességtesztek;

Súlyos pörgettyű; Keringő pénzek; Bársony hárfa, Vízesés-illúzió; Légágyú, Látható rezgések; Tapadó korong; Kaotikus inga; Ütköző golyók; Ködkamra; Görbült vízszintes

Óriás zongora; Futópálya; Repülő tükörkép; Csapj a falra; Coriolis-szoba; Landolj a Marson!

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csodák Palotája témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]