Csodák Palotája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csodák Palotája
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Budapest XXII. kerülete
Cím 1222 Budapest,
Nagytétényi út 37-43.
Alapítva 1993
A Camponában 2012
Megszűnt A Millenárison 2012. szeptember 30.
A Csodák Palotája weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csodák Palotája témájú médiaállományokat.
Összetett inga. A gomb segítségével elforgatható inga szabadon hagyva kaotikus mozgást végez

A Csodák Palotája Magyarország első, egyedülálló interaktív tudományos kiállítása, ahol a tudományos jelenségek szórakoztatóvá, a fizika pedig érthetővé válik.

A kiállítás célja[szerkesztés]

A Csodák Palotájának célja, hogy látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutassa be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát. A kiállítás, Öveges József professzor álmának megvalósulása, aki már a hatvanas években, amikor még a nagy science centre-ek nem is léteztek, elképzelt egy olyan intézményt, ahol megtapasztalhatják a látogatók a tudomány „csodáit”, és ezt az általa elképzelt intézményt Csodák Palotájának nevezte el.

Története[szerkesztés]

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) és a Rubik Nemzetközi Alapítvány alapította 1993-ban a Budapest Science Centre Alapítványt, azzal a céllal, hogy hozzon létre egy „interaktív tudományos játszóházat”. A projekt felelőse Kádár Edit volt, aki Bán Lászlóval és az ELFT képviseletében Dr. Horváth Viktorral együtt alakította ki a Csodák Palotája koncepcióját, az első magyar tudományos múzeum prototípusát. Az első kiállítás 1994-ben volt, a Budapesti Műszaki Egyetem aulájában. Már ekkor kilométeres sorokban vártak az emberek, hogy megnézhessék a hands-on kiállítást. A kiállítás két hétig tartott csupán, néhány napos szünettel, amikor az elromlott eszközöket javították. A nagy érdeklődésre tekintettel (és a befolyt díjaknak köszönhetően) a következő évben már a Vasas Sportcsarnokban került megszervezésre a kiállítás. A hat hétig tartó kiállítást 130 000 (közte számos külföldi) köztük számos külföldi nézte meg. A nagy érdeklődésre tekintettel egy állandó helyszínt szerettek volna a rendezők. Ez a Rubik Nemzetközi Alapítvány támogatásával jött létre a budapesti Váci úton, a volt Könyvesház helyén, mintegy 1200 négyzetméteren.

Az állandó kiállítás működtetésére a BSCA és Rubik Ernő, mint magánszemély megalapították a Csodák Palotája KHT-t. Néhány év után a működés már nem volt megoldható a kezdeti forrásokból. Dr. Tamás István mérnök, közgazdász, az IBS rektora ekkor vált a társaság tagjává, és vállalta, hogy anyagilag és üzletvezetési szaktudásával is támogatja a továbbiakban a Palotát. Az állandó kiállítás később a Millenáris parkba költözött. Jelenleg a Camponában (Budapest, Nagytétényi út 37-43.) van a kiállítások helyszíne.

A kiállítás[szerkesztés]

Az 1700 négyzetméteres kiállítótérben több mint száz tudományos játék, interaktív eszköz várja a látogatókat, melyet mindenképpen érdemes megfogni, megtapogatni, kipróbálni, az Öveges előadóteremben pedig naponta négy alkalommal izgalmas Fizika Show látható.

Részlegek
  • Tükrök és illúziók
  • Hangok
  • Gyerek sarok
  • Anyagok és halmazállapotok
  • Mechanika
  • Gondolkodó sarok
  • Fény a sötétben
  • Földönkívüli kalandok interaktív kiállítás
  • 4D élményvetítés

A legnépszerűbb játékok: Alkotó inga; Mekkorát ugranál a Naprendszerben?; Fakírágy; Polárszűrős papagáj; LEGO-mozi; Piruett; OptiMusic; Mostari híd; Hűtlen árnyék; Képességtesztek;

Súlyos pörgettyű; Keringő pénzek; Bársony hárfa, Vízesés-illúzió; Légágyú, Látható rezgések; Tapadó korong; Kaotikus inga; Ütköző golyók; Ködkamra; Görbült vízszintes

Óriás zongora; Futópálya; Repülő tükörkép; Csapj a falra; Coriolis-szoba; Landolj a Marson!

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csodák Palotája témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]