Ugrás a tartalomhoz

Csampáner–Pávágarh Régészeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csampáner–Pávágarh Régészeti Park
Világörökség
Adatok
OrszágIndia
Világörökség-azonosító1101
TípusKulturális helyszín
Elhelyezkedése
Csampáner–Pávágarh Régészeti Park (India)
Csampáner–Pávágarh Régészeti Park
Csampáner–Pávágarh Régészeti Park
Pozíció India térképén
é. sz. 22° 29′, k. h. 73° 32′Koordináták: é. sz. 22° 29′, k. h. 73° 32′
A Wikimédia Commons tartalmaz Csampáner–Pávágarh Régészeti Park témájú médiaállományokat.

A Csampáner–Pávágarh Régészeti Park India északnyugati részén, Gudzsarát államban, Vadodara városától kb. 50 km-re északkeletre található. 2004 óta az UNESCO kulturális világörökség része.

Csampáner[szerkesztés]

Az elhagyott város, Csampáner (Champaner) a Pávágarh-hegység lábánál fekszik. Egykor az egyik Csauhán rádzsput dinasztia székhelye volt. Bonyolult faragványokkal ékes mecsetek, síremlékek, pompás iszlám kalligráfiát felvonultató kapuzatok maradtak fenn a 14. századból. Csampáner, akkori nevén Muhammábád, Gudzsarát fővárosa volt 1535-ig, amikor is a mogul uralkodó, Humájun meghódította. Ez után hanyatlásnak indult.

Csampáner nagy része ma romokban hever. Számos mecsetének és palotájának romjai dzsaina és iszlám jellegzetességet mutat. Az 1523-ban épült Dzsámí Mászdzsid Nyugat-India egyik legszebb iszlám műemléke. Egy másik elegáns mecset a 16. századi Nagíná Maszdzsid.

Pávágarh[szerkesztés]

A 820 m magas Pávágarh-hegy tetején lévő Pávágarh-erőd Csampánertől 4 km-re DNy-ra van. Egy csoport muszlim, hindu és dzsaina szentélyt találunk benne, valamint egy régi erőd romjait. A hegyre felfelé vezető úton állnak a Csauhán királyok hétemeletes palotájának, a Szát Mahalnak a romjai.


Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Útitárs: India, 2008.
  • National Geographic: India, 2010.