Coua

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Selyemkakukkok
Óriás-selyemkakukk (Coua gigas)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Otidae
Csoport: Otidimorphae
Rend: Kakukkalakúak (Cuculiformes)
Család: Kakukkfélék (Cuculidae)
Alcsalád: Selyemkakukkformák (Phaenicophaeinae)
Nem: Coua
Schinz, 1821
Elterjedés
Madagaszkár szigete, a selyemkakukkok hazája
Madagaszkár szigete,
a selyemkakukkok hazája
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Selyemkakukkok témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Selyemkakukkok témájú médiaállományokat és Selyemkakukkok témájú kategóriát.

kék selyemkakukk (Coua caerulea)
kontyos selyemkakukk (Coua cristata)
A Delalande-selyemkakukk (Coua delalandei) kihalt a 19. század végére

A selyemkakukkok (Coua) a madarak osztályának kakukkalakúak (Cuculiformes) rendjébe és a kakukkfélék (Cuculidae) családjába, azon belül pedig a selyemkakukkformák (Phaenicophaeinae) alcsaládjába tartozó nem.

Elterjedésük[szerkesztés]

A nem összes tagja kizárólag Madagaszkár szigetén endemikus. Nyolc fajuk közül 3 a sziget keleti részén található esőerdők lakója, míg a maradék 6 a száraz erdők és bozótosok madara, és csak a sziget keleti és déli részén honos.

Megjelenésük[szerkesztés]

A selyemkakukkok hasonlítanak a kakukkalakúakkal viszonylag közeli rokon, csak Afrikában élő turákóalakúak (Musophagiformes) madárrendjének tagjaira. Mint azoknak, a Coua fajoknak is csupasz bőrfelületek láthatóak szemük környékén.

Méretük erősen változó, legkisebb fajuk futó selyemkakukk (Coua cursor) súlya csak 120 gramm, míg az óriás selyemkakukk (Coua gigas) elérheti a 400 grammos súlyt is.

Életmódjuk[szerkesztés]

A selyemkakukkok mindenevő madarak, egyaránt elfogyasztanak gyümölcsöket, leveleket, rovarokat, pókokat, kétéltűeket és gyíkokat is.

A kisebb fajok több időt töltenek a fákon is, de a testesebb fajok szinte teljesen talajlakó életmódot folytatnak.

A Coua fajok valamennyien saját fészket építenek és ott költik ki tojásaikat, fészekparazita faj nincs közöttük.

Természetes ellenségeik közé tartozik a sziget emlős csúcsragadozója, a fossza (Cryptoprocta ferox), valamint a nagyobb ragadozó madarak, mint a madagaszkári odúhéja (Polyboroides radiatus) vagy a madagaszkári héja (Accipiter henstii). Fő ellenségük azonban az ember, sok fajukat ma is vadásszák húsuk miatt.

Rendszerezésük[szerkesztés]

A klasszikus rendszertanban a selyemkakukkok különálló alcsaládot alkottak a kakukkféléken belül, a Couinae alcsaládot. 1997 óta azonban összevonják őket az Ázsiában honos selymeskakukkokkal egy közös alcsaládba, a selyemkakukkformák (Phaenicophaeinae) alcsaládba. Ezen belül azonban két nemzetségre különülnek el a madagaszkári fajok alkotják a Couini, míg az ázsiai fajok a Phaenicophaeini nemzetséget. A két csoport rokonságát filogenetikus vizsgálatok is megerősítették. Ezek alapján a Coua nem képviselői monotipikus csoportot alkotnak, mely azonban kettő kládra osztható. Egyikbe tartozik a fákon élő Coua caerulea és Coua cristata, míg a másikba a talajlakó fajok, a Coua cursor, a Coua serriana, a Coua reynaudii és a Coua ruficeps (Még csak a hat fajt vizsgálták alaposabban, a másik három faj helye még nem tisztázott).

A Coua nemnek mára csak nyolc élő képviselője maradt. Egyik fajuk a 19. század során kihalt, míg egy alfajuk a 20. század második felében tűnt el. Ezeken kívül kettő fajukat még a történelmi idők előtt kiirtották a Madagaszkáron megtelepülő őslakók.

Csak csontmaradványok alapján ismert, több száz éve kihalt fajok :

  • Coua primaeva
  • Coua berthae

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Seidenkuckucke című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • S. M. Goodman, L. Wilmé: Cuculiformes Coua spp., Ccouas, in Steven M. Goodman, Jonathan P. Benstead, Harald Schütz: The Natural History of Madagascar, University of Chicago Press, ISBN 022-630307-1