Ugrás a tartalomhoz

Conches-i Vilmos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Conches-i Vilmos
Született1080 körül
Conches-en-Ouche
Elhunyt1154 körül
Állampolgárságafrancia[1]
Foglalkozása
Filozófusi pályafutása
Franciaország
Középkori filozófia
Fontosabb műveiPhilosophia mundi, Dragmaticon Philosophiae, Moralium dogma philosophorum
A Wikimédia Commons tartalmaz Conches-i Vilmos témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Conches-i Vilmos (latinul: Guilelmus de Conchis, franciául: Guillaume de Conches), (1080 körül – 1154 körül) latin nyelven író középkori francia filozófus és természettudós.

A normandiai Conches-ből származott, Chartres-ban tanult Chartres-i Bernátnál, majd ebben a városban élte le az életét tanárként. Filozófiai és tudományos enciklopédiát készített Philosophia mundi címmel, a természetes szubsztanciákat magyarázta a Dragmaticon Philosophiae című dialógusban, glosszákat írt Platón Timaioszához és Boethius Consolatio Philosophiaejához. Erkölcstannal a Moralium dogma philosophorumban foglalkozott.

Vilmos tanítása szerint a szabad művészetek triviumának három része (grammatika, retorika, dialektika) alakítja ki az ékesszólást, vagyis annak a tudományát, hogy az ember képes legyen kifejezni ismereteit. A quadrivium részei (aritmetika, zene, geometria, asztronómia) viszont a bölcsességhez, vagy „a valóság igazi ismeretéhez” tartozik. A bölcsesség viszont ennél szélesebb körű; Vilmos szerint elsősorban a quadrivium matematikájából, fizikából, és teológiából áll. Vilmos úgy véli, hogy a valóság megismerése az ember szellemi műve, ezen belül az ész tárgya a testi, az értelem tárgya a testetlen. A világban uralkodó ellentétes elemek közti rend tapasztalása arra vezeti a filozófust, hogy egy rendező bölcsességének kellett létrehoznia a természetet. Vilmos (és mestere, Chartres-i Bernát) véleménye az, hogy Platón Timaiosza annak a módnak a leírása, ahogyan Isten teremtette a világot.

Források

[szerkesztés]
  • Étienne Gilson: A középkori filozófia története. Budapest: Kairosz Kiadó. 2015. ISBN 9789636627850  , 292. o.

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]
  1. LIBRIS, 2012. október 2. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)