Christian Rosenkreutz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A hagyomány szerint Christian Rosenkreutz a „rózsakeresztesek” vallás alapítója.

Életének története[szerkesztés]

Christian Rosenkreutz (13781484) német nemesi családból származott, szülei, elszegényedésük után, a gyermeket ötéves korában kolostorba adták. Az ifjú gyorsan fejlődött, megtanulta a latin és a görög nyelveket, majd elindult, hogy meglátogassa a Szent Sírt. Damaszkusz környékén súlyosan megbetegedett, ám az ottani arab bölcsek kezelésbe vették és meggyógyították. Megtanult arabul is és elleste titokzatos tudományukat. Onnan Egyiptomba ment, ahol megismerkedett az ősi keresztény tanításokkal is. Innen Észak-Afrikán keresztül Spanyolországba utazott, majd visszatért német földre, ahol néhány szerzetestársával együtt megalapította a rózsakeresztesek közösségét. Hazatérve olyan társaságot alapított, amely gyógyítással és titkos tudománnyal foglalkozott. Öregkorát állítólag remeteként, egy barlangban töltötte, 106 évet élt. Elvonultságában is élénk szellemi életet élt, ezt bámulatos, érthetetlen feliratok, rajzok tekercsek halmaza tanúsítja. A recepteket nem tudta senki megfejteni, csak azt vélik tudni róla, hogy megtalálta a Bölcsek kövének titkát. Ezzel az anyaggal nemcsak aranyat lehet csinálni, de segítségével minden betegség elillan az emberből, és az élet is meghosszabbodik.

Szerb Antal szerint Christian Rosenkreutz sohasem létezett.[forrás?] A rá vonatkozó legrégibb adat két könyv, melyek a németországi Casselben jelentek meg 1614-ben: a Fama Fraternitatis R.C. (vagyis híradás a rózsakeresztes társaságról) és a Confessio Fraternitatis R.C. (a rózsakeresztesek vallomása), majd később egy harmadik könyv, a Chimische Hochzeit Christiani Rosencreutz (Christian Rosenkreutz kémiai menyegzője). Ezeknek a könyveknek az állítása szerint a rózsakeresztes társaságot Christian Rosenkreutz, aki 1388-ban Németországban született, alapította. Rosenkreutz elzarándokolt a Szentföldre, mondják a könyvek, zarándokútján eljutott az arab bölcsek titkos városába, Damcarba és ott beavatták a természet titkaiba. Mindhárom könyvnek Johann Valentin Andreae, evangélikus lelkész és misztikus költő a szerzője. Andreae öregkorában felfedte szerzőségét és önéletrajzában azt állította, hogy az említett műveket játékból és kíváncsiságból írta, illetve a Kémiai menyegzőt paródiának szánta, de semmi sem igaz belőlük.

Idézetek[szerkesztés]

„35 éves korában visszatért Európába, magában hordozva a »világ minden bölcsességét«. Maga mellé vette 12 tanítványát, és ezzel kezdődött a rózsakeresztesek igazi munkálkodása. Göllner Mária úgy írja, hogy Christian Rosenkreutz csodálatos kisugárzásából alakult ki a rózsakeresztesek világszemlélete.”

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Christian Rosenkreutz (német)