Christian Rosenkreutz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A hagyomány szerint Christian Rosenkreutz a „rózsakeresztesek” vallás alapítója.

Életének története[szerkesztés]

Christian Rosenkreutz (13781484) német nemesi családból származott, szülei, elszegényedésük után, a gyermeket ötéves korában kolostorba adták. Az ifjú gyorsan fejlődött, megtanulta a latin és a görög nyelveket. Idő múltával a kolostor egyik barátja rábeszéli, hogy kísérje el őt a szentsírhoz. Elindulnak. A barát Cipruszban elhal. Ekkor egyedül folytatja az utat Damaszkusz felé. Útközben megbetegszik, de Isten különös kegyéből meggyógyul. Az öreg damaszkuszi arabok eldicsekednek előtte titokzatos tudományukkal. Miután arabul megtanul, elsajátítja azoknak a tudományát is. Húszéves korban elhagyja Arábiát és Egyiptomba megy. Itt nem sokáig marad. Behajózza az egész Földközi-tengert, végül Fez-ben telepedik le. Fez-ben kabalával, mágiával, fizikával, alkémiával és gyógyászattal foglalkozik. Két év múlva elhagyta az arab várost és sok "drága tudomány"-nyal megrakodva, Spanyolországba, majd hazájába, Németországba tér vissza. Itt a tudománynak él és főleg a fémek transzmutálásával [átalakításával] foglalkozik és gyógyítással. Látja az emberek vallástalanságát. Ekkor elhatározza, hogy megváltoztatja őket. Társakat keresett. Régi kolostorából három testvért vett magához, akikkel hűséget, engedelmességet és hallgatást fogadtatott. A testvérek azután papírra vetették mindazt, amit ROSENKREUTZ mondott. Ez a négy ember alkotta az első "rózsakeresztes" társaságot. Később még pár emberrel kiegészítették magukat, úgyhogy összesen nyolcan voltak.
A testvérek megismerkedtek minden titkos tudománnyal és világgá mentek. Végezték munkájukat, úgy, ahogy kötelezték magukat, CHRISTIAN ROSENKREUTZ miután titkát átruházta társaira barlangba vonult és remeteként élt, 106 éves korában meghalt. Ebben a sziklasírban feküdt érintetlenül 120 évig. 1604-ben felfedezték sírját. S mikor a barlangban széttekintettek, az oltáron réztáblát találtak, amelyen ez volt olvasható: A. C. R. C. Hoc universi compendium vivus mihi sepulchrum feci [Élőként készítettem magamnak ezt a sírt a világmindenség hasznára]. A barlang fala tele volt titokzatos felírásokkal, az oltár pedig nagymennyiségű kézirattal, amely jórészt az aranycsinálásról szólt. Elvonultságában is élénk szellemi életet élt, ezt bámulatos, érthetetlen feliratok, rajzok tekercsek halmaza tanúsítja. A recepteket nem tudta senki megfejteni, csak azt vélik tudni róla, hogy megtalálta a Bölcsek kövének titkát. Ezzel az anyaggal nemcsak aranyat lehet csinálni, de segítségével minden betegség elillan az emberből, és az élet is meghosszabbodik.

Szerb Antal szerint Christian Rosenkreutz sohasem létezett.[forrás?] A rá vonatkozó legrégibb adat két könyv, melyek a németországi Casselben jelentek meg 1614-ben: a Fama Fraternitatis R.C. (vagyis híradás a rózsakeresztes társaságról) és a Confessio Fraternitatis R.C. (a rózsakeresztesek vallomása), majd később egy harmadik könyv, a Chimische Hochzeit Christiani Rosencreutz (Christian Rosenkreutz kémiai menyegzője). Ezeknek a könyveknek az állítása szerint a rózsakeresztes társaságot Christian Rosenkreutz, aki 1388-ban Németországban született, alapította. Rosenkreutz elzarándokolt a Szentföldre, mondják a könyvek, zarándokútján eljutott az arab bölcsek titkos városába, Damcarba és ott beavatták a természet titkaiba. Mindhárom könyvnek Johann Valentin Andreae, evangélikus lelkész és misztikus költő a szerzője. Andreae öregkorában felfedte szerzőségét és önéletrajzában azt állította, hogy az említett műveket játékból és kíváncsiságból írta, illetve a Kémiai menyegzőt paródiának szánta, de semmi sem igaz belőlük.

Idézetek[szerkesztés]

„35 éves korában visszatért Európába, magában hordozva a »világ minden bölcsességét«. Maga mellé vette 12 tanítványát, és ezzel kezdődött a rózsakeresztesek igazi munkálkodása. Göllner Mária úgy írja, hogy Christian Rosenkreutz csodálatos kisugárzásából alakult ki a rózsakeresztesek világszemlélete.”

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Christian Rosenkreutz (német)

Irodalom[szerkesztés]