Christian Rosenkreutz kémiai menyegzője

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Christian Rosenkreutz kémiai menyegzője, 1459. év
Chymical Wedding of Christian Rosenkreutz (cropped).jpg
Szerző Johann Valentin Andreae (feltételezett)
Eredeti cím Chymische Hochzeit Christiani Rosencreutz anno 1459
Nyelv német
Téma rózsakeresztesség, alkímia
Műfaj esszé
Sorozat Rózsakeresztes manifesztumok
Előző Confessio Fraternitatis
Kiadás
Kiadó Lazari Zetzners
Kiadás dátuma 1616
Magyar kiadó Jáspis kiadó
Magyar kiadás dátuma 1994
Fordító Biczó István
Média típusa puhatáblás
Oldalak száma 174
ISBN9634505805

A Chymische Hochzeit Christiani Rosencreutz (magyarul: Christian Rosenkreutz kémiai menyegzője, 1459. év, néhol csak: Kémiai Menyegző) egy 1616-ban Straßburgban névtelenül kiadott német ezoterikus témájú könyv. Szerzőként Johann Valentin Andreae (1586–1654) német teológust feltételezik, bár a könyv nem nevez meg más szerzőt,[1] csak Christian Rosenkreutz-ot (a továbbiakban: CRC). A Kémiai menyegzőt a rózsakeresztes manifesztumokhoz sorolják, azok harmadik darabjaként, habár azoktól stílusában és tartalmában is markánsan eltér. Az első angol fordítás 1690-ben látott napvilágot Ezechiel Foxcroft tollából, melyet aztán számos további fordítás követett, különféle nyelvekre.

Történelmi környezet[szerkesztés]

Tartalom[szerkesztés]

A mű egy allegorikus elbeszélés, s habár a könyv 1616-ban jelent meg először, a benne foglalt eseménysor mintegy 150 évvel korábban történik. A történet - a Teremtés Könyvéhez hasonlóan - hét napot fog át és hét fejezetre oszlik úgy, hogy egy nap egy fejezet. 1459 egy Húsvéthoz közeli estéjén indul az elbeszélés, majd a hetediken CRC lovaggá ütésével záródik. CRC meghívást kap egy varázslatos kastélyba, hogy részt vegyen a király és a királynő, a vőlegény és a menyasszony alkímiai menyegzőjén.[1] A "Chymical" a kémia régies elnevezése, mely a kornak megfelelően az alkímiára utal és amelynek célja a "Szent Menyegző", a megszentelt egyesülés.[3][4] A meghívó egy jellegzetes szimbólumot, a Monas Hieroglyphica-t tartalmazza, mely jel John Deere, az alkimista tudósra utal. A Kémiai menyegző azóta is temérdek költőt, alkimistát, álmodozót inspirált, beavatási szertartásoknak, metafizikai iskoláknak szolgáltatott alapot. Ezen túlmenően a menyegző szimbolikus képe a Bibliában is megjelenik:

„A mennyek országa hasonlít a királyhoz, aki menyegzőt rendezett a fiának. Elküldte szolgáit, hogy szóljanak a meghívottaknak, jöjjenek a menyegzőre!”
   – Mt 22:2-3
„Akkor láttam, hogy a szent város, az új Jeruzsálem alászállt az égből, az Istentől. Olyan volt, mint a vőlegényének fölékesített menyasszony.”
   – Jel 21:2

Első nap[szerkesztés]

CRC az asztalánál ül és készülődik a Húsvétra. A kovásztalan kenyér (pászka) és a Húsvéti Bárány alapvetően zsidó szimbólumai a Pészah ünnepének, a Bárány ugyanakkor Krisztus szimbóluma is.[5] Számos utalás van a szövegben az Újszövetségre, így például a "Fényességek Atyja" kifejezés:

„Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a fényességek Atyjától származik, akinél nincs változás, sem árnyéka a változandóságnak.”
   – Jak 1:17

Meditációja közben egy angyal látogatja meg és átadja neki a meghívót a királyi menyegzőre. Elalszik és látomásában egy torony sötét vermében találja magát láncra verten megannyi társával együtt. Kötélen húzzák ki a világosságra, majd kenyeret, sót és vizet vesz magához és tovább indul.

Második nap[szerkesztés]

A négy út különféle megközelítéseket jelent, melyeken egyaránt célt lehet érni, ha az ember nem tér le róluk. Visszatérni, mást választani nem lehet, ha már elindult az ember. CRC meggondolatlanul lép rá az egyikre, de sikeresen túljut a három Kapuőrön és végül eljut a várkastélyba. A kastélyban hivalkodó és lármás mulatozásba csöppen, melynek tömegét a Szűz felszólítja, hogy csak felkészülten járuljanak másnap a Művészetek mérlegére. CRC szerénységet és alázatot mutat és sorsát várja.

Harmadik nap[szerkesztés]

A Művészetek mérlegén császárok s más "magas fők" buknak el sorra, de CRC látványosan állja ki a próbát és néhányadmagával Aranygyapjú lesz a jutalma, továbbá felveszik a király Rendjébe. A szélhámosok, a részvételre méltatlanok mind a Szűz ítélete alá kerülnek és válogatott büntetéseket kell elszenvedniük. Ezután megmutatják CRC-nak a palota kincseit és a felhalmozott temérdek tudást. A Szűz találós kérdéseket tesz fel nekik és végül CRC még a nevét is megfejti: Alchimia.

Negyedik nap[szerkesztés]

Megtisztulás és új öltözék felvétele után 365 lépcső vezet a királyi trónterembe, ahol megpillantják a Királyt és a Királynét. Huncut Cupido szálldos a vendégek körül és ingerkedik velük. Hétfelvonásos - szimbólumokban bővelkedő - komédiát tekintenek meg, majd a királyi asztalhoz invitálják őket. A hallgatás italával pecsételik meg elköteleződésüket jóban-rosszban. Az öreg Királyt és több más királyi vendéget (összesen hatot) lefejezik, de a Szűz biztosítja CRC-t és a többi vendéget, hogy "haláluk sok életet fog még nemzeni".

Ötödik nap[szerkesztés]

Apródjának segítségével CRC megtalálja Cupido anyjának Vénusz istennőnek a sírját. Cupido ezért büntetésül kezén megsebzi. Olimposz tornyába indulnak, a királyi vendégek életre keltéséhez szükséges gyógyszert megszerezni. Hét hajóval mentek a hét asztrológiai "bolygó" jele és zászlaja alatt, meghatározott alakzatban. A toronyban hamar rájönnek, hogy komoly munka várja őket, hogy megszerezzék, amiért jöttek.

Hatodik nap[szerkesztés]

A torony hét szintjén különféle próbatételeknek kell megfelelniük, vagy feladatokat kell elvégezniük a "gyógyszer" elkészítése céljából. A szüzek mindezt figyelemmel kísérik és a haladás folyamatos lentről felfelé. A királyi holttestek is szerephez jutnak, de ezt CRC-n kívül a többiek nem tudják. Főnix, homunculus és aranycsinálás is terítékre kerül az alkímiai folyamat[5] során és végül az ifjú Király és Királynő újjáéled és hazaindul.

Hetedik nap[szerkesztés]

CRC és társai az Arany Kő Lovagjai lesznek, melyet esküvel is megerősítenek. Tizenkét hajóval utaznak vissza a 12 állatövi jegy zászlaja alatt. A Király hálás CRC-nek, mint a legkiválóbbnak, de nem tud eltekinteni Vénusz "lemeztelenítéséért", így hősünk büntetést kap. A történet befejezetlenül marad ("mintegy két negyedív hiányzik"), mely feltételezések szerint szándékos.

Kiadások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A magyar rózsakeresztesek (magyar nyelven). kfki.hu . (Hozzáférés: 2019. december 19.)
  2. Ordenunge der Steinmetzen — Strasburg (1459) (angol nyelven). freemasonryresearchforumqsa.com . (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  3. Gillabel, Dirk: Alchemy: Sacred Marriage (angol nyelven). House of the Sun. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  4. Danyi Zoltán: Regény és alkímia (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 22.)
  5. a b Peter Levenda. Excursus 2, Stairway to Heaven – Chinese Alchemists, Jewish Kabbalists, and the Art of Spiritual Transformation (angol nyelven). Continuum (2008). ISBN 978-0826428509 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chymical Wedding of Christian Rosenkreutz című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.