Cervo (Olaszország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cervo
Cervo panorámája
Cervo panorámája
Cervo címere
Cervo címere
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióLiguria
MegyeImperia (IM)
Polgármester Gian Paolo Giordano
Védőszent Keresztelő János
Irányítószám 18010
Körzethívószám 0183
Forgalmi rendszám IM
Testvérvárosok
Lista
Pilón
Népesség
Teljes népesség1086 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség339 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság66 m
Terület3,39 km²
Időzóna CET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 55′ 31″, k. h. 8° 06′ 52″Koordináták: é. sz. 43° 55′ 31″, k. h. 8° 06′ 52″
Elhelyezkedése Imperia térképén
Elhelyezkedése Imperia térképén
Cervo weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cervo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cervo (ligur nyelven O Çervo) egy olasz község Liguria régióban, Imperia megyében.

Földrajz[szerkesztés]

Imperiától 10 km-re fekszik a Ligur-tenger partján emelkedő dombok lejtőin.

Története[szerkesztés]

Első írásos említései a 12. század végéről, 13. század elejéről származnak, Servo néven. Valószínűleg a latin cervus szóból ered a neve, utalva a sziklára, amely központjában magasodik. A középkorban a ventimigliai grófok birtoka volt, majd a Genovai Köztársaság része lett. A napóleoni háborúk során a franciák szerezték meg, majd 1815-ben, a bécsi kongresszus után a Szárd-Piemonti Királysághoz csatolták.

Látnivalók[szerkesztés]

San Nicola da Tolentino templom
San Giovanni Battista templom
Clavesana vára
  • San Nicola da Tolentino templom: a templomot egy ősi pogány templom romjaira építették. Története során többször építették át, amíg a 15. században végleg elhagyatottá vált a folyamatos barbár pusztítások következtében. 1600-ban egy genovai szerzetesrend kapta meg azzal a feltétellel, hogy mellette egy rendházat építenek. A szerzetesek 1798-ig éltek itt.
  • San Giovanni Battista templom: a 17. és 18. század között épült barokk stílusban, egy hajóval.
  • Oratorio di Santa Caterina: a 13. századból származik, egy hajóval, később egy oldalkápolnával egészítették ki. Belsejét 16. századi freskók díszítik, melyek közül az egyik Szent Györgyöt ábrázolja, amint megöli a sárkányt. A templom ma koncerteknek és kiállításoknak ad otthont.
  • Palazzo Morchio: a 17. században klasszikus genovai stílusban épített palota. Ma a városháza székhelye.
  • Palazzo del Duca: 19. századi palota
  • Palazzo Viale-Citati: Cervo egyik legfontosabb családjának rezidenciájaként szolgált, a 18. században épült, freskók díszítik. 2004 óta itt tartják a polgári esküvői szertartásokat.
  • A Clavesana-család vára: a Clavesana-hercegek építtették a 13. században. A vár azon kívül, hogy menedékként szolgált a lakosság számára a kalóztámadások ellen, a hercegek rezidenciája is volt. Az épület teljes egészében kőből épült, alapja négyszög. Négy tornya van. Története során több funkciót is betöltött, egyebek mellett kórház is volt. Ma itt található a turisztikai információs iroda, nyáron pedig kiállításokat is szerveznek.
Cervo óvárosa

Gazdaság[szerkesztés]

A település elsősorban az idegenforgalomból él, de jelentős az olivaolaj-termelés, valamint a borászat is. A helyi borok közül a legismertebbek a Vermentino és a Pigato.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cervo (Italia) című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.