Carlo Gesualdo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carlo Gesualdo
Carlo Gesualdo
Carlo Gesualdo
Életrajzi adatok
Született 1566. március 8.
Venosa
Állampolgársága itáliai
Elhunyt 1613. szeptember 8. (47 évesen)
Gesualdo
Sírhely Gesù Nuovo
Családja
Édesapja Fabrizio II Gesualdo
Édesanyja Geronima Borromeo
Házastárs
  • Maria d'Avalos
  • Leonora d'Este
Gyermekei Alfonsino Gesualdo
Pályafutás
Hangszer lant

Carlo Gesualdo aláírása
Carlo Gesualdo aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Carlo Gesualdo témájú médiaállományokat.

Carlo Gesualdo (Nápoly, 1566. március 8.[1] – Nápoly, 1613. szeptember 8.) itáliai zeneszerző.

Élete[szerkesztés]

Venosa hercege volt. 1590-ben feleségét – aki az unokatestvére volt –, Maria d’Avalost és annak szeretőjét, Caraffát tetten érte és megölte. 1594-ben újranősült, második felesége Eleonora d’Este, a ferrarai herceg lánya volt, így házasságukkal egyesültek a nápolyi és ferrarai birtokok. A kissé „laza” házasságból egy fiú született, aki 1600-ban meghalt. A zeneszerzésre Pomponio Nenna, a nápolyi iskola jeles képviselője tanította. Kezdetben álnéven komponált, csak második házassága után vállalta saját nevét. 1597-től ismét Nápolyban élt. Időnként borús gondolatok uralkodtak el rajta, életunttá vált. Felmerült válásának híre, a közvélemény úgy tartotta, hogy megbomlott az elméje. Fia halála után készíttetett a gesualdói kapucinusok templomában egy oltárt, amely őt, feleségét, imádott nagybátyját és fia lelkét ábrázolja.

Harmóniai merészsége révén a legkiemelkedőbb kromatikus szerző. A 16. század végén több kísérlet indult az antik zene és kromatika újjáélesztésére, ennek köszönhető Vicentino archicembalója. Saját kísérletező hajlamainak engedve a kromatikának és a disszonanciának évszázadokig merésznek számító és példátlan használatáig jutott el. Gesualdo témaválasztásaiban is a hanyatló manierista stílust képviselte. Kedvelt költője, barátja Torquato Tasso volt, akinek számos szövegét megzenésítette.

Elsősorban hat kötet ötszólamú madrigálja fémjelzi nevét, ezeken kívül vallásos énekeket, responzóriumokat komponált. 1960-ban Igor Sztravinszkij Monumentum pro Gesualdo di Venosa (ad CD annum) című művében Gesualdo három madrigálját hangszerelte meg.

Életét Passuth László Madrigál című regényében dolgozta fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Don Carlo Gesualdo, Prince of Venosa, Count of Conz. Music on the Web. musicweb-international.com. (Hozzáférés: 2016. március 7.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]