Carcharhinus sealei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Carcharhinus sealei
Kifogott példány
Kifogott példány
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Csoport: Modern cápák (Neoselachii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Kékcápaalakúak (Carcharhiniformes)
Család: Kékcápafélék (Carcharhinidae)
Nem: Szirticápák (Carcharhinus)
Blainville, 1816
Faj: C. sealei
Tudományos név
Carcharhinus sealei
(Pietschmann, 1913)
Szinonimák
  • Carcharhinus dussumieri (non Müller & Henle, 1839)
  • Carcharhinus menisorrah (non Müller & Henle, 1839)
  • Carcharias borneensis Seale, 1910
  • Carcharias sealei Pietschmann, 1913
  • Carcharinus dussumieri (non Müller & Henle, 1839)
  • Eulamia dussumieri (non Müller & Henle, 1839)
Elterjedés
Elterjedési területeElterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Carcharhinus sealei témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Carcharhinus sealei témájú kategóriát.

A Carcharhinus sealei a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a kékcápaalakúak (Carcharhiniformes) rendjébe, ezen belül a kékcápafélék (Carcharhinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Carcharhinus sealei előfordulási területe az Indiai-óceánban és a Csendes-óceán nyugati felén van. Kenya, Kína és Indonézia között számos helyen fellelhető. A Maláj-félsziget nyugati részén élő szirticápák meglehet, hogy nem ehhez a fajhoz tartóznak.

Megjelenése[szerkesztés]

A nőstény általában 84,6 centiméter hosszú. A faj elérheti a 100 centiméteres hosszúságot is. 68-75 centiméteresen már felnőttnek számít. Kisméretű cápafaj közepes hosszúságú pofával és eléggé tompa orral. A szájában 47-55 fog ül. Az első hátúszó közepesen magas és sarló alakú. A második hátúszó körülbelül 31-37%-kal kisebb, mint az elülső; háromszög alakú és töve széles. Háti része világosbarna vagy szürke, hasi része fehéres. A második hátúszón a fekete folt majdnem az egész úszót takarja, egyes példányoknál a testre is lefolyik. A többi úszók ugyanolyan színűek, mint a test, vagy a széleik világosabbak. 146-163 csigolyája van.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi cápa, amely a korallszirtek közelében él. Körülbelül 40 méter mélyre is leúszik. A kontinentális selfterületeken és a szigetek környékén tartózkodik, az árapálytérségben is vadászik. Tápláléka kis csontos halak, köztük csikóhalak (Hippocampus), garnélarákok és kalmárok.

Szaporodása[szerkesztés]

Elevenszülő porcos hal; a peték kiürülő szikzacskója az emlősök méhlepényéhez hasonlóan a nőstény szöveteihez kapcsolódik. Belső megtermékenyítéssel szaporodik, párosodáskor a cápák egymáshoz simulnak. A vemhesség körülbelül 9 hónapig tart. Egy alomban 1-2 kis cápa lehet. A kis Carcharhinus sealei születésekor 33-45 centiméter hosszú.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a szirticápát ipari mértékben halásszák. A sporthorgászok is kedvelik; a tengerpartról is halászható. Emberi fogyasztásra alkalmas.

Források[szerkesztés]

  • Carcharhinus sealei (Pietschmann, 1913) FishBase
  • White, W.T., 2012. A redescription of Carcharhinus dussumieri and C. sealei, with resurrection of C. coatesi and C. tjutjot as valid species (Chondrichthyes: Carcharhinidae). Zootaxa 3241:1-34. [1]
  • Pietschmann, V. 1913. Fische des Wiesbadener Museums. [Includes 5 subtitles.] Jahrb. Nas. Ver. Naturk. Wiesbaden 170-201.