Can’t Let Go

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Király Linda számát lásd a Can’t Let Go (Király Linda-dal) címen.
Mariah Carey
Can’t Let Go
kislemez a(z) Emotions albumról
B-oldalTo Be Around You
Megjelent1991. október 23.
(USA)
FormátumCD kislemez, kazetta, 7" kislemez
Stíluspop/R&B
Nyelvangol
Hossz4:27
KiadóSony
SzerzőMariah Carey, Walter Afanasieff
ProducerMariah Carey, Walter Afanasieff
Helyezések
#2 (USA)
#7 (Kanada)
#17 (Izrael)
#20 (Egyesült Királyság)
#63 (Ausztrália)
Mariah Carey-kronológia
Emotions
(1991)
Can’t Let Go
(1991)
Make It Happen
(1992)
SablonWikidataSegítség

A Can’t Let Go Mariah Carey amerikai énekesnő második kislemeze második, Emotions című albumáról. A szám egy lassú, szomorkás hangvételű dal.

Felvételek[szerkesztés]

Carey pénzügyi okok miatt összeveszett korábbi dalszerzőpartnerével, Ben Marguliesszel, és a kiadó azt javasolta, hogy első albuma, a Mariah Carey többi producere – Rhett Lawrence, Ric Wake, Narada Michael Walden és Walter Afanasieff – közül valakivel kezdjen el dolgozni. Carey Afanasieffet választotta, aki második kislemeze, a Love Takes Time producere volt 1990-ben. A Can’t Let Go volt az egyike azon számoknak, melyeket közösen írtak. A dalt Carey előadta szeptemberben az Arsenio Hall Show, novemberben pedig a Saturday Night Live keretében.

Fogadtatása[szerkesztés]

Carey első öt, az USA-ban megjelentetett kislemeze listavezető lett a Billboard Hot 100-on. Ezzel mai napig tartja a rekordot, a Can’t Let Go azonban megszakította ezt a sikersorozatot azzal hogy „csak” a 2. helyre került. Careynek a későbbiekben sem sikerült megdöntenie az egymás utáni legtöbb listavezető kislemez rekordját sem, melyet Whitney Houston tart hét kislemezzel.

A Can’t Let Go tizenhét hetet töltött a Top 40-ben, és aranylemez lett. Az egyetlen slágerlista, melyet vezetett, az Adult Contemporary lista volt, ahol Careynek ez lett a negyedik listavezető száma egymásutánban. A Can’t Let Go nagy sikert aratott az USA-ban, az év végi összesített listán (1992) a 23. helyre került. Carey korábbi számaihoz hasonlóan elnyerte a BMI Pop Awardot, 1993-ban.

Kanadában a Top 10-be, az Egyesült Királyságban a Top 20-ba került, Ausztráliában azonban még a Top 50-be sem sikerült bekerülnie, és az angol nyelvű piacokon az egyik legkevésbé sikeres kislemeze lett.

Szerzői jogi gondok[szerkesztés]

1992-ben Sharon Taber és Ron Gonzalez beperelték Careyt és Afanasieffet szerzői jogok megsértése miatt; azt állították, a Can’t Let Go az ő kiadatlan dalukból, a Right Before My Eyes-ból vett át részleteket engedély nélkül. A vád azt kérte, adják át nekik a stúdiófelvételeket, hogy kiderüljön, Carey és Afanasieff mondtak-e olyasmit a munka közben, ami bizonyítja bűnösségüket. Miután azonban ezeket meghallgatták, semmi bizonyítékot nem láttak arra nézve, hogy szándékosan másolták volna a dalt; Mariah csak abbéli félelmét fejezi ki, hogy a dal nagyon hasonlít egy korábbi, szintén általuk szerzett dalra.

Videóklip és remixek[szerkesztés]

A videóklipet Jim Sonzero rendezte. Carey estélyi ruhában látható benne. A fekete-fehér klip egy nyíló, majd becsukódó rózsa közelképével kezdődik, illetve végződik. A kliphez a dal egy rövidebb változatát használták, melyben nincs benne a hosszú intró, illetve a magas hangok a végén.

Változatok[szerkesztés]

  • USA kislemez (CD, kazetta, 7" kislemez)
  1. Can't Let Go (edit)
  2. To Be Around You (album version)
  • Brit kazetta
  1. Can't Let Go (album version)
  2. To Be Around You (album version)

A dal egy koncertfelvétele rákerült az 1993-ban megjelent MTV Unplugged EP-re is.

Helyezések[szerkesztés]

Slágerlista (1991) Legmagasabb helyezés Hányadik listavezető
USA Billboard Hot 100 2
USA Billboard Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks 2
USA Billboard Adult Contemporary 1 (3 hétig) 4.
Ausztrál ARIA kislemezlista 63
Slágerlista (1992) Legmagasabb helyezés Hányadik listavezető
USA ARC Weekly Top 40 1 (2 hétig) 6.
Kanadai kislemezlista 7
Brit kislemezlista 20
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap