Bukowinaer Lokalbahnen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bukowinaer Lokalbahnen (BLB) egy helyiérdekű vasúttársaság (HÉV) volt az Osztrák-Magyar Monarchiában, Bukovinában.

A társaság 1886. június 12-én jött létre a Localbahn Czernowitz-Nowosielitza melyre 1883 június 5-én[1] Alexander Freiherrn von Petrinó, Heinrich Popper, Nikolaus Freiherr von Mustatza, Dr. Stefan Stephanowitz és Dr. Johann Zotta koncessziót kaptak és a hatósági engedély kiadása után 1883 júliusában az alapító okirat végleges változatának közgyűlés elé terjesztésével mint részvénytársaság megalakult. Ez a jogelőd részvénytársaság mint Helyi érdekű Vasúttársaság működött 1880. május 25-től[2] 1882. december 26-án törvény által megerősítve.[3] 1884. július 12-én megteremtette ezen a vonalon az összeköttetést Nowosielitza-el a Russische Südwestbahnen (Strecke Nowoseliza-Larga-Okniza-Belzy) szakaszával.[4]

Az alábbi vonalak voltak kezelésében[szerkesztés]

A Câmpulung-Dorna Watra vonal csak 1899. október 23-án kapott engedélyt,[6] a Lokalbahn Czudin-Koszczuja csak 1907 január 18-án[7] illetve 1911 január 16-án.[8]

A Társaság nem rendelkezett elegendő forrással a vonalak üzemeltetéséhez, ezért 1889 július 1-jétől a Lemberg-Czernowitz-Jassy Eisenbahn üzemeltette azokat addig, amíg a k.k. österreichische Staatsbahnen át nem vette az államosítással azokat.

A BLB az első világháború végéig létezett, amely után a társaság vonalait felosztották, mivel Bukovina egy része ekkor (Nagy)Romániához került és vele a pálya egy része a Román Államvasutak (CFR) birtokába.

Járművek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bukowinaer Lokalbahnen című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. - Az eredeti szócikk forrásai szintén ott találhatóak.

Irodalom[szerkesztés]

  • Bernhard Neuner: Bibliographie der österreichischen Eisenbahnen von den Anfängen bis 1918, 2. kötet, Walter Drews Verlag, Wien, ISBN 3-901949-00-3 (2002)
  • Oesterreichischer Eisenbahnbeamten-Verein: Geschichte der Eisenbahnen der Oesterreichisch-Ungarischen Monarchie, 1. kötet, 2. rész, Verlagsbuchhandlung Karl Prochaska, Wien 1898.
  • E. A. Ziffer: Die Lokalbahnen in Galizien und der Bukowina, 1. kötet, Spielhagen & Schurich Verlagsbuchhandlung, Wien 1891.
  • E. A. Ziffer: Die Lokalbahnen in Galizien und der Bukowina, 2. kötet, Lehmann & Wentzel Verlagsbuchhandlung, Wien 1908.
  • Wolfram Wendelin: Karpatendampf - Schmalspurbahnen in der Nordbukowina, 2. kötet, Eigenverlag W. Wendelin, Mautern 2003.