Bucsacsi béke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bucsacsi béke
(buczacz-i béke)
A Lengyel–Litván Unió 1672–1676 között
A Lengyel–Litván Unió 1672–1676 között
Típusa kétoldalú, előzetes békeszerződés
Aláírás dátuma 1672. október 18.
Aláírás helye Bucsacs (Buczacz)
Aláírók  Lengyel–Litván Unió
 Oszmán Birodalom
Ratifikációs okmányok leadása nem ratifikálták
Nyelvek
A Wikimédia Commons tartalmaz Bucsacsi béke
(buczacz-i béke)
témájú médiaállományokat.

A bucsacsi (buczacz-i) békeszerződést (lengyelül: Pokój w Buczaczu, törökül: Bucaş Antlaşması) 1672. október 18-án[1], az 1672–1676-os lengyel–török háború(wd) első évének végén kötötték meg a podóliai Buczacz (Bucsacs) városában, egyfelől Wiśniowiecki Mihály király, a Lengyel–Litván Unió uralkodójának képviselői, másfelől Köprülü Ahmed nagyvezír, IV. Mehmed oszmán szultán nevében. A belső zavarok miatt amúgy is súlyos helyzetbe került lengyel korona számára a szerződés újabb megalázó hátrányokat jelentett. A szejm nem is fogadta el, a háború folytatódott. Sobieski János király későbbi sikeres hadműveleteivel túlhaladta a bucsacsi szerződést, a háborút 1676-ban az Unió számára előnyösebb zsuravnói szerződéssel zárták le.

Előzmények[szerkesztés]

Az 1660-70-es években a Lengyel–Litván Uniót belső politikai harcok és belháborúk gyengítették. 1666-ban Petro Dorosenko, a jobb parti Ukrajna kozák hetmanja a krími tatárokkal szövetkezett, hogy Ukrajnát elszakítsa Lengyelországtól. II. János Kázmér lengyel király nem tudott úrrá lenni a Habsburg-barát és a franciabarát főúri pártok viszályán, 1668-ban lemondott és franciaországi számkivetésbe távozott. Utódjává 1669-ben a főnemesség Wiśniowiecki Mihályt választotta királlyá. Ő sem tudott azonban úrrá lenni főúri pártharcok fölött. 1671-ben Sobieski János leverte Dorosenko felkelését, de 1672-ben IV. Mehmed oszmán szultán hadat üzent, hogy kiűzze a lengyel (és az orosz) hatalmat Ukrajnából.

Kitört az újabb lengyel–török háború(wd). Köprülü Ahmed pasa nagyvezír 80 000 főnyi hada 1672 augusztus végére ostrommal bevette a stratégiai fontosságú Kamenec-Podolszk erődjét. A győzelmes török hadjárat eseményeit Hadzsi Ali török krónikás jegyezte le. A korábbi belharcokban megtizedelt lengyel királyi haderő nem tudott ellenállást kifejteni. A törökök elfoglalták Podóliát, majd szeptember 20-án ostrom alá vették Lemberget.[2] Sobieski János nagyhetman saját lovassága hiába ért el sikereket a tatár portyázók ellen, 1672 október elejére a vert helyzetbe jutott Wiśniowiecki Mihály király béketárgyalásokra kényszerült a törökökkel.

1672. október 18-án (vagy 16-án[3][2]) Wiśniowiecki képviselői a podóliai Buczacz városában (ma Bucsacs, Délnyugat-Ukrajna) aláírták a megegyezést, jogállását tekintve „előzetes békeszerződést”. Az Oszmán Birodalmat a nagyvezír és az Aleppói vilajet elöljárójának (beglerbégjének) megbízottai képviselték.

A szerződés tartalma[szerkesztés]

A szerződés rendelkezései szerint a Lengyel–Litván Unió uralkodója átengedi az Oszmán Birodalomnak egész Podóliát, Kamenec-Podolszk erődjével együtt, továbbá a jobb parti Ukrajna csaknem teljes területét, melyeket a szultán saját hűbéreseinek, Dorosenko kozákjainak kívánt átadni.

Wiśniowiecki Mihály a következő területek fölötti rendelkezéséről kényszerült lemondani:

Ezen túlmenően a lengyel korona 22 000 arany zlotyi(wd) hűbéradó (harács) megfizetésére is kötelezte magát. A katonailag meggyengült Lengyelország ezzel de jure az Oszmán Birodalom hűbéres fejedelemségévé süllyedt.[3]

Következmények[szerkesztés]

A súlyos és megalázó feltételeket tartalmazó szerződés elfogadása Lengyelországban erős ellenállásba ütközött. A „buczacz-i szégyenteljes béke” törvénybe iktatását (ratifikálását) a szejm visszautasította. A hűbéri adó megfizetését is megtagadták.

1673 áprilisában az ellenségeskedések kiújultak, a lengyel–török háború folytatódott. 1673 novemberében Wiśniowiecki Mihály király váratlanul elhunyt. Halálának másnapján, november 11-én Sobieski János, a korona nagyhetmanja a chocimi csatában súlyos vereséget mért a török–tatár és a velük együtt harcoló renegát kozák seregekre. 1674. május 19-én Sobieski Jánost, a győztes hadvezért Lengyelország királyává választották.[2] A katonai helyzet megváltozásával a bucsacsi szerződés aktualitását vesztette.

1676-ban a zsuravnói csata(wd) után Żurawno(wd) (ma: Zsuravno) városában új fegyverszüneti szerződést kötöttek, melynek értelmében Lengyelország visszakapta Podólia egy részét, de Kamenec-Podolszk a törökök kezén maradt. Összes elvesztett területeit a Lengyel–Litván Unió csak több, mint két évtizeddel később, az 1699. január 26-án aláírt karlócai békeszerződés értelmében kapta vissza az Oszmán Birodalomtól.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Davies 156. old.
  2. a b c Konop
  3. a b IEU

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]