Bruno Liljefors

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bruno Liljefors
A századfordulón
A századfordulón

Született1860. május 14.
Uppsala
Meghalt1939. december 18.
Stockholm
SírhelyUppsalai régi temető
Nemzetiségesvéd
IskoláiKirályi Szépművészeti Akadémia, Stockholm
Aki hatott ráAnders Zorn
Carl Larsson
Aki(k)re hatottCarl Wilhelmson

Bruno Liljefors aláírása
Bruno Liljefors aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Bruno Liljefors témájú médiaállományokat.

Bruno Andreas Liljefors (Uppsala, 1860. május 14.Stockholm, 1939. december 18.) svéd festő, szobrász, grafikus. Leginkább természeti jeleneteket, állatokat ábrázoló festményeiről ismert.

Élete és munkássága[szerkesztés]

1879-ben kezdte el tanulmányait a stockholmi Királyi Szépművészeti Akadémia előkészítő iskolájában. 1882-ben Düsseldorfba utazott állatfestészetet tanulni. Barátai, Anders Zorn és Carl Larsson nagy hatással voltak rá. Az 1880-as években az úgynevezett Opponensek művészi csoport tagja volt, akik kritikusan viszonyultak a Georg von Rosen vezette akadémia képzési módszereihez.

Liljefors a korabeli idillikus ábrázolási módokkal szemben a maga természetes valóságában akarta megjeleníteni a természetet, az állatokat, mozgásukat. Háttérképeket is festett az 1893-ban felavatott stockholmi Biológiai Múzeum diorámás állatbemutatóihoz.[1]

1906-ban a berlini művészeti akadémia tagja lett, 1919-ben pedig a rostocki egyetem tiszteletbeli doktora.[2]

Bruno Liljefors österbybruki műtermét múzeumként őrizték meg. Bulleröni vadászkunyhója is fennmaradt a stockholmi szigetvilágban, és nyitva áll a látogatók előtt. Ezen a szigeten tanulmányozta a madár- és állatvilágot a természetes környezetükben.

1932-től Liljefors egy háromszintes lakásban élt a kungsholmeni sportpalota épületében, Stockholmban.[3] 1934-ben jelentek meg memoárjai Det vildas rike (A vadak birodalma) címmel. Uppsala régi temetőjében helyezték végső nyugalomra.

Családja[szerkesztés]

Bruno Liljefors szülei Anders Liljefors és Maria Margareta, született Lindbäck voltak.[2] Kétszer nősült, összesen nyolc gyermeke született.[4] Testvére Ruben Liljefors zeneszerző és karmester volt.

Képeiből[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.biologiskamuseet.com/page.asp?Sida=Om&Nr=1 Archiválva 2007. december 20-i dátummal a Wayback Machine-ben Stockholmi Biológiai Múzeum honlapja (svédül)
  2. a b http://runeberg.org/vemardet/1925/0449.html Liljefors, Bruno (svédül)
  3. Archivált másolat. [2011. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  4. Sveriges befolkning 1900, Riksarkivet 2006

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bruno Liljefors című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]