Carl Larsson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Carl Larsson
Carl Larsson selfportrait 1891.png
Született 1853. május 28.[1][2][3][4][5][6][7][8][9]
Gamla stan
Elhunyt 1919. január 22. (65 évesen)[1][2][3][4][5][6][7][8][9]
Sundborn[3]
Állampolgársága svéd[10]
Házastársa Karin Larsson (1883. június 12. – )[3]
Gyermekei
 • Brita Larsson
 • Suzanne Larsson
 • Ulf Larsson
 • Pontus Larsson
 • Lisbeth Larsson
 • Mats Larsson
 • Esbjörn Larsson
Foglalkozása
 • festő
 • watercolourist
 • rajzoló
 • illusztrátor
 • képregényrajzoló
 • formatervező
Iskolái Svéd Királyi Képzőművészeti Akadémia
Kitüntetései Exposition Universelle of 1900

Carl Larsson aláírása
Carl Larsson aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carl Larsson témájú médiaállományokat.
Önarckép

Carl Larsson (Stockholm, 1853. május 28.Falun, 1919. január 22.) svéd festőművész volt. Svédország egyik legismertebb festőjeként tartják számon.

Az általában idillikus hangulatú festményei, akvarelljei és rajzai túlnyomó többségükben családja életét ábrázolják otthonában, Sundbornban, Svédországban. Carl és felesége, Karin voltak a ma oly jellegzetes svéd lakásstílus kitalálói, melynek lényege a világos szobák, sok szín és az egyszerű, praktikus funkcionalitás. Lakóházuk ma múzeum.

Élete[szerkesztés]

Carl Larsson szegényes körülmények között nőtt fel. Tizenhárom éves korában tanára bátorította, hogy jelentkezzen a Királyi Művészeti Akadémiára Stockholmban. Hogy tanulmányait finanszírozni tudja, egy fényképész retusáló segédjeként dolgozott többek között. 1876-ban királyi kitüntetést kapott, ezután már valamelyest jobb anyagi helyzetbe került.

1877-ben már lehetősége volt Párizsba utazni. Harmadik franciaországi útján, amely 1882-ben a Fontainebleau közelében található Grez-sur-Loing-i művészkolóniába vezetett, több akvarellt készített a környező vidékről. Itt ismerkedett meg Karin Bergöövel, akit hamarosan feleségül is vett.

1885 és 1888 között főleg Stockholmról készített képeket. Carl Larsson csatlakozott az Opponenterna nevű művészcsoporthoz, amely a képzés megreformálását követelte a Művészakadémiától, de kérésüket elutasították. Larsson 1886-tól egy göteborgi művésziskola vezetője is volt.

1888-ban egy kis házat kaptak ajándékba (Sundbornban) a szülőktől. Ezt a házaspár technikailag és művészileg fokozatosan átalakította és később Lilla Hyttnäs (kis kunyhó) névre keresztelte. Házuk művészek találkozóhelye lett és itt nevelték fel hét gyermeküket (a nyolcadik röviddel születése után meghalt). Larsson gyermekeit és a falu többi lakóját számos, reá oly jellegzetes képen örökítette meg. A ház a mai napig is a leszármazottak találkozóhelye és eredeti állapotában megmaradt múzeumnak.

Egy újabb franciaországi tartózkodása után bízták meg a stockholmi Svéd Nemzeti Múzeum freskóinak megfestésével. Carl Larsson további művei láthatóak a Királyi Operaházban, a Királyi Drámaszínházban és a göteborgi Hvitfeldtska gimnáziumban. Egy festményét (Midvinterblot) elutasítottak, de Larsson mégis elkészítette és 1997-ben végül a Nemzeti Múzeumba került.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. ^ a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 3. ^ a b c d Carl O Larsson
 4. ^ a b Benezit Dictionary of Artists. (Hozzáférés: 2017. október 3.)
 5. ^ a b Carl Olof Larsson
 6. ^ a b KulturNav. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 8. ^ a b Find a Grave. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 9. ^ a b Lambiek Comiclopedia. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 10. artist list of the National Museum of Sweden, 2016. február 12. (Hozzáférés: 2016. február 27.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carl Larsson című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.