Branta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Branta
Kanadai lúd a fiókáival
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Lúdformák (Anserinae)
Nemzetség: Valódi ludak (Anserini)
Nem: Branta
(Scopoli, 1769)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Branta témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Branta témájú médiaállományokat és Branta témájú kategóriát.

A Branta a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, azon belül a récefélék családjába tartozó nem.

Fajait köznapi nevükön fekete ludaknak vagy tengeri ludaknak nevezik. A közeli rokon Anser és Chen nembe sorolt, úgynevezett „mezei ludaktól” sötétebb tollazatukkal, valamint fekete színű csőrükkel és szintén fekete lábaikkal különböznek.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe 6 élő faj tartozik.

A kihalt faj:

A 2004-ben lezajlott DNS szintézis vizsgálatok alapján különítették el a morfológiailag a kanadai lúdhoz nagyon hasonló alaszkai ludat. Ez faj a genetikai vizsgálatok szerint hasonló kinézete ellenére közelebbi rokonságban áll az apácalúddal, mint a kanadai lúddal. Emiatt választották le a kanadai lúdtól, de elképzelhető, hogy a kanadai lúd még így is parafiletikus faj.

Hawaii ludak[szerkesztés]

A hawaii lúd (Branta sandvicensis) a Branta nemen belüli rendszertani szempontból problémás hawaii ludak egyetlen, még élő képviselője

A Branta nembe sorolt ludak mind viszonylag közeli rokonai egymásnak. Azonban a nem többi tagjának elterjedési területétől jelentős földrajzi távolságban fekvő Hawaii-szigeteken élő fajok, úgy tűnik távolabbi rokonaik. A szigetcsoportba korábban három faj él. A jelenleg is élő hawaii lúd (Branta sandvicensis) mellett volt kettő, mára kihalt faj is, a többi lúdhoz képest kifejezetten nagy termetű nēnē-nui (Branta hylobadistes) és a még nagyobb óriás hawaii lúd (Geochen rhuax). Ez utóbbi kettőt a szigetcsoporton megtelepedett polinézek irtották, több száz évvel a szigetek európaiak általi felfedezése előtt. Eltérő neve ellenére az óriás hawaii lúd is a Branta nembe tartozik. Ezt a közelmúltban lezajlott DNS szintézisen alapuló vizsgálatok is megerősítették.[1]

Mindhárom faj a kanadai lúdtól származik. Ez utóbbi faj mai napig, mint ritka kóborló feltűnik a szigetcsoport egyes szigetein. Úgy tűnik a kanadai lúd többszöri, egymástól független kolonizációja következtében alakult ki a három faj.

Mindhárom faj nagyobb, mint a kanadai lúd. Ezen méretbeli különbség lehet viszonylag kis méretű (mint a ma is élő hawaii lúdnál) vagy viszonylag nagy is. A méretnövekedés és szigeti izoláció (emlős ragadozók hiánya) miatt mindegyik faj röpképessége eltérő módon, de visszafejlődött. A hawaii lúd nem vesztette el ugyan a röpképességét, de viszonylag keveset repül, csak akkor, ha nagyon rá van kényszerítve. A másik két faj testméretben annyival nagyobbá vált, hogy már nem volt értelme a testtömeg növekedéssel arányban álló nagy repülőizomzat fenntartásának. Mivel nem volt igazán szükségük arra, hogy repüljenek, fel is hagytak vele.[2] A hawaii lúd is annyira különbözik a kanadai lúdtól, hogy korábban nem is sorolták a Branta nembe, hanem egy különálló nemet a Nesochent hozták létre számára. (Akkor még nem voltak ismeretek a nagyobb fajok, azokat csontmaradványokból csak később határozták meg). Ma már szinte valamennyi rendszerben a Branta nembe sorolják e fajokat, de ott is elkülönítik alnem szinten őket a többi fajtól.

Mindhárom faj felhagyott a récefélékre jellemző vízhez kötött életformával és szárazföldi életmódra tért át. A hawaii lúdnak - egyedülálló módon a családból - úszóhártyái jelentős részben visszafejlődtek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ellen E. Paxinos, Helen F. James, Storrs L. Olson, Michael D. Sorenson, Jennifer Jackson, Robert C. Fleischer: mtDNA from fossils reveals a radiation of Hawaiian geese recently derived from the Canada goose (Branta canadensis). In: Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2002, Bd. 99, Nr. 3, S. 1399-1404
  2. Helen F. James, Thomas W. Stafford, David W. Steadman, Storrs L. Olson, Paul S. Martin, A. J. T. Jull, and Patrick C. McCoy: Radiocarbon Dates on Bones of Extinct Birds from Hawaii. doi:10.1073/pnas.84.8.2350 1987;84;2350-2354 PNAS

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Meergänse című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]