Hawaii lúd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hawaii lúd
Branta sandvicensis -WWT Slimbridge, Gloucestershire, England-8a.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Lúdformák (Anserinae)
Nemzetség: Valódi ludak (Anserini)
Nem: Branta
Faj: B. sandvicensis
Tudományos név
Branta sandvicensis
(Vigors, 1833)
Szinonimák
  • Nesochen sandvicensis
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hawaii lúd témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hawaii lúd témájú médiaállományokat és Hawaii lúd témájú kategóriát.

Nene, Kauai.JPG
Branta sandvicensis

A hawaii lúd vagy nēnē (Branta sandvicensis) a madarak osztályának, a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék családjába tartozó faj.

Korábban önálló nembe sorolták, a Nesochen nembe, melyet egymaga alkotott. Ekkori tudományos neve Nesochen sandvicensis volt. Mára kiderült, hogy közeli rokona a Branta nembe sorolt, úgynevezett „tengeri ludaknak”, így ma már minden rendszer oda sorolja.

A nēnē a faj polinéz eredetű neve, melyet az őslakóktól hangjának csengése után kapott.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii-szigeteken élő endemikus faj. Feltehetően a közeli rokon kanadai lúdból (Branta canadensis) származik a faj, melynek egyedeit valószínűleg egy vihar sodorta a Hawaii-szigetekre és ott az elszigetelődés miatt önálló fajjá alakult. A hawaii-ak nagyon büszkék a madárra, ez Hawaii állam nemzeti madara.

A szigetcsoportból a legnagyobb szigeten, Hawaii szigetén (ott is elsősorban a Mauna Loa vulkán hegyoldalaiban) valamint Kauai és Maui szigetén él. Úgy tűnik az utóbbi két kisebb szigeten gyakoribb és jobb állományai vannak, mint a nagy Hawaii-szigeten. Nem vándorló faj, egész évben ugyanott él.

A récefélék családjából ez a faj kötődik legkevésbé a vizes élőhelyekhez. Otthona a vulkanikus eredetű szigetek megszilárdult lávafolyásai, ahol nem található nagyobb vízforrás. A lávamezőkön levő talaj azonban nagyon bőségesen tartalmaz tápanyagokat és rendszeresen kap csapadékot is, emiatt bőséges növényzet él rajta. Ezeken a területeken él elsősorban a faj.

Egy közeli rokon faj a Nēnē-nui (Branta hylobadistes) is élt a Hawaii-szigeteken egykor. Ez jóval testesebb faj volt és elvesztette röpképességét. Ez korábban Maui szigetén élt, de jóval az európaiak érkezése előtt végleg kihalt. Feltehetően nem sokkal a Hawaii-szigetek polinézek általi benépesülése után pusztult ki, valószínűleg a vadászat miatt. Feltehetően az a faj előfordult Kauai és Oahu szigetén is.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 51–71 centiméter, testtömege 1900–2200 gramm. A tojó kisebb mint a hím, de kinézetre hasonlóak. Tollazata barnás, nyaka és feje sötétebb. A fiatal madarak tollazata hasonlít az öregekére, csak nyakuk színezete más. Nyakuk – szemben az öreg madarak sötét nyakával – szürkés fényű világosbarna.

A faj alkalmazkodott az otthonát jelentő szigetek megszilárdult lávafolyamain való életmódhoz. Emiatt a lábujjai között levő úszóhártya – a récefélék között egyedülálló módon – részlegesen visszafejlődött. Mint minden réceféle, a hawaii lúd is elveszíti röpképességét a vedlési időszakban.

Életmódja[szerkesztés]

A faj kizárólag a lávamezőkön növő növényzettel, elsősorban füvekkel, magvakkal és bogyókkal táplálkozik. Mivel ezek víztartalma elég magas, és szabad vízfelületet amúgy sem találna, a fajnak nincs szüksége a táplálék mellett ivóvízre.

Szaporodása[szerkesztés]

Mint minden lúd, a Hawaii lúd is életre szóló monogám párkapcsolatban él. Szaporodási időszaka november és február között van. Tollakkal kibélelt fészkét egy talajmélyedésbe építi a tojó. Fészekalja 4–5 tojásból áll, melyeken nagyjából egy hónapig kotlik. Fiókái fészekhagyók, kikelés után rövid idővel elhagyják a fészket és szüleik felügyeletével a táplálkozóhelyekre vonulnak.

Portré
Hawaiigans Branta sandvichensis 0505281 Wikiausschnitt.jpg

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A hawaii lúd a lúdformák alcsaládjából a legritkább faj. Az európaiak megérkezése előtt is vadásztak a polinézek a fajra, de mivel fontos volt számukra, tettek néhány rendelkezést védelme érdekében. A szigetcsoport felfedezésekor, 1778-ban nagyjából 25 000 egyed élhetett. A gyarmatosító európaiakkal érkezett emlős ragadozók (a Hawaii-szigeteken ezt megelőzően emlősök egy denevérfajt és a Hawaii barátfókát kivéve nem éltek a szigetcsoporton), kutyák, macskák, mongúzok valamint az elvadult disznók nagy pusztítást végeztek a faj fiatal egyedei között. A juhok és kecskék viszont elették a táplálékot a felnőtt egyedek elől. Emiatt a faj állománya összeomlott. A mélyponton, 1951-ben alig 30 egyed maradt életben.

Ezután kezdődött el a fogságban való szaporítási program (először a Hawaii-szigeteken, később az Egyesült Államokban, majd más államok állatkertjeiben is). Ez nagyon eredményes volt, a visszatelepítési munkálatok során közel 2000 fogságban nevelt ludat engedtek újra szabadon a szigeteken. A fiatal madarak nagy része azonban néhány éven belül elpusztult, a meghonosodott emlős ragadozók (bár ezeket folyamatosan irtják), az autóutakon való elgázolás, az intenzív mezőgazdasági területeken való zavarás miatt. A megmaradt egyedek azonban hamarosan költeni kezdtek és 2004-re számukat 800 vadon élő egyedre becsülték. Ezen kívül nagyjából 1000 egyede élhet különféle állatkertekben és madárparkokban világszerte. Csekély egyedszáma ellenére a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján mindig „csak” a „sebezhető” kategóriába sorolta és sorolja jelenleg is a fajt. Azért, mert a nagyszabású program, amit a faj megmentése érdekében indítottak jól működik.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hawaiigans című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]