Brain Bar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Brain Bar
Brain Bar 2019
Brain Bar 2019
Helyszín Budapest, Magyarország
Aktív évek 2015-től
Honlap http://brainbar.com/

A Brain Bar egy évente megrendezésre kerülő fesztivál Budapesten, ahol a résztvevők az emberiség jövőjét formáló legfontosabb kérdéseket vitatják meg. Az eseményen 2019-ben több mint 15 000-en vettek részt; az élő közvetítést világszerte több mint 45 000-en követték.[1][2]

A Brain Bar kiemelt hangsúlyt fektet a közönség bevonására, az előadók közvetlen megszólítására. A fesztiválon éppúgy megtalálhatóak az ellentétes nézőpontokat bemutató beszélgetések és viták, mint az ún. „mítoszromboló” alkalmak, amelyek különböző közkeletű hiedelmek újragondolását célozzák meg.[3][4] A rendezvény célja egy intellektuális és inkluzív környezet megteremtése. A beszélgetések mellett a program szerves részét képezik a művészeti tartalmak is, köztük DJ-k, zenei és táncművészeti előadások.

Történet[szerkesztés]

A Brain Bart Böszörményi-Nagy Gergely alapította azzal a céllal, hogy egy olyan platform jöjjön létre, ahol az egyének, a közösségek és az emberiség egészének jövőjét vitatják meg a résztvevők.[5][6][7][8] A Brain Bar több terület (pl. üzlet, politika, életmód) aktuális kérdéseivel és fejlődésének lehetséges forgatókönyveivel foglalkozik. A rendezvény formátumai a közönséget aktív részvételre és a hagyományos gondolkodástól való elrugaszkodásra ösztönzik.[9][10][11][12][13][14][15]

A Brain Bar vendége volt már többek között Jordan Peterson sztárpszichológus;[16] Maye Musk dietetikus és szupermodell, Elon Musk édesanyja;[17] Jack Horner, a legendás paleontológus;[18] Peter Thiel, a PayPal alapítója;[19] a három Michelin-csillagos éttermet vezető sztárséf, Massimo Bottura;[20] az EU versenyjogért felelős biztosa, Margrethe Vestager; Ted Chiang sci-fi író;[21] Jacquelline Fuller, a Google alelnöke;[3][22] Toomas Hendrik Ilves, Észtország volt elnöke;[23] Chris Hadfield kanadai űrhajós, Peter Sunde, a Pirate Bay társalapítója[24] és a világ első android állampolgára, Sophia.[25]

A Brain Bar a kezdetektől fogva ingyenes belépést biztosít diákok és tanárok részére.[26] Ezzel a lehetőséggel élve 2019-ben 5000 diák és tanár vehetett részt a fesztiválon.[27] 2017-ben a szervezők új platformot indítottak a fiatalok számára. A Future Jobs „egyedülálló lehetőséget kínál a fiataloknak, hogy tisztába kerüljenek a munkaadók preferenciáival, a pedagógusoknak, hogy megismerjék a jövő követelményeit és a munkáltatóknak, hogy találkozhassanak a ma tehetségeivel".[28]

A fesztivál Mastermind Sessions nevű workshopja 2018-ban indult útjára, amelyen a Brain Bar előadói tartanak üzleti fókuszú, gyakorlatközpontú foglalkozásokat.[29]

A Brain Bar stratégiai partnerei a BMW, a Vodafone,[30] a Deloitte,[31] az OTP Bank,[32] a BOSCH, és a MOL. Támogatói között megtalálható a Google, a BlackRock és a Red Bull.

Brain Bar 2019[szerkesztés]

Jordan Peterson előadása a Bazilika előtt

2019-ben május 30-án és 31-én rendezték meg a Brain Bart a Corvinus Egyetemen. A Bazilika előtti Szent István téren 30-án Jordan Peterson tartott előadást, akit előtte fogadott Orbán Viktor kormányfő is. A Brain Bar színpadán fellépett többek között Ethan Siegel, Jim Di Matteo, Steve Fuller, Novák Katalin, Jeffrey Tucker, Kristina Lunz, Varga Judit, Somlai-Fischer Ádám, Ben Goertzel, Geoff Tuff, David Zilber, Kingsley Donaldson, Kevin Folta, Budapesti Ilona, Gary Smith, Antal Lajos, Jacy Reese, Porkoláb Imre, Joel Kotkin, Fábián Sára, Mikaila Ulmer; Frank Cooper, Alexander Kotouc, Palkovics László, Benoit Schillings, Suhani Jalota, Sebastian Berger, Deák Kristóf, Tiffany Shlain, Fischer András, Ken Goldberg, Cesar A. Hidalgo, Jack Horner, Maye Musk [33]

Források[szerkesztés]

 1. Ezt láttuk a Brain Baron”, kreativ.hu (hu nyelvű) 
 2. Hungary Today. „Engaging speakers, cramped auditoriums and robots”, hungarytoday.hu 
 3. a b Zareva, Teodora. „Brain Bar Budapest: Top Scientists, Artists, Entrepreneurs”, Big Think 
 4. Zareva, Teodora. „Why Promoting Human Rights May Not Be the Way To a More Peaceful World”, Big Think 
 5. Budapest, Brain Bar: The Brain Behind Brain Bar: Q&A with the Co-Founder. Medium , 2016. április 22.
 6. Brain Bar Budapest 
 7. Zareva, Teodora. „The Four Immortality Stories We Tell Ourselves”, Big Think 
 8. Zareva, Teodora. „Why science alone can't discover all truth”, Big Think 
 9. Budapest Business Journal: Star chef Massimo Bottura to attend Brain Bar festival. www.bbj.hu
 10. We Love Budapest. „A humanoid robot comes to Brain Bar 
 11. Insider, WIRED. „Super-AI, immortality and love are among the topics awaiting you at Brain Bar Budapest”, WIRED UK (en-GB nyelvű) 
 12. We can't alter the course of time but, according to physics, we can bend it”, Futurism, 2017. október 31. (en-US nyelvű) 
 13. Experts May Have a Viable Alternative to Universal Basic Income”, Futurism, 2017. november 8. (en-US nyelvű) 
 14. CERN scientist on life after the higgs boson”, Futurism, 2017. október 24. (en-US nyelvű) 
 15. Brain Bar: Dangerous ideas welcome”, WIRED UK 
 16. Brain Bar: Budapestre érkezik Jordan Peterson! | Mandiner (magyar nyelven). https://mandiner.hu/. (Hozzáférés: 2019. június 7.)
 17. Hogyan neveljünk zsenit? – A Brain Barra jön Elon Musk édesanyja, Maye | Forbes.hu (magyar nyelven). Forbes Magyarország, 2019. március 7. (Hozzáférés: 2019. június 7.)
 18. Feltámasztaná a dinókat a Jurassic Parkot inspiráló őslénykutató (magyar nyelven). Roadster, 2019. március 19. (Hozzáférés: 2019. június 7.)
 19. Peter Thiel, a Szilícium-völgy ellentmondásos zsenije Budapestre jön | Forbes.hu (magyar nyelven). forbes.hu
 20. A világ legnépszerűbb séfje: Ha nem fejlődnék, abbahagynám a főzést | Forbes.hu (magyar nyelven). forbes.hu
 21. Ted Chiang: A mesterséges intelligenciák nem akarnak munkahelyeket ellopni”, KönyvesBlog (hu-HU nyelvű) 
 22. Kreatív Online - A régióban először nálunk indul el a Google oktatási programja”, Kreatív Online 
 23. Maack, Már Másson. „Estonia’s ex-president: Countries must issue digital IDs for a viable future”, The Next Web, 2017. június 7. (en-US nyelvű) 
 24. Maack, Már Másson. „Pirate Bay founder: We’ve lost the internet, it’s all about damage control now”, The Next Web, 2017. június 9. (en-US nyelvű) 
 25. Zareva, Teodora. „Brain Bar will tackle tough questions about the future”, Big Think 
 26. Origo: Telt ház és világsztárok a Brain Bar Budapesten. Origo
 27. Kreatív Online - A Facebook ex-topmenedzsere is jön a Brain Bar fesztiválra”, Kreatív Online 
 28. Hrpwr - Hr-eseket is vallathattak a rendhagyó állásbörze résztvevői”, Hrpwr 
 29. Mit keres a görög filozófia és sci-fi az üzleti döntésekben?”, Portfolio.hu 
 30. Kreatív Online - Futurisztikus megoldásokat villantott a Brain Baron a Vodafone. Kreatív Online. (Hozzáférés: 2019. június 7.)
 31. A Brain Baron megtudhatod, milyen jövőbeli pozíciók illenek hozzád | Deloitte Magyarország (magyar nyelven). Deloitte Croatia. (Hozzáférés: 2019. június 7.)
 32. Hogyan készül a zseni? Elon Musk mamája elárulja a Brain Baron! (magyar nyelven). Roadster, 2019. március 7. (Hozzáférés: 2019. június 7.)
 33. https://brainbar.com/agenda

További információk[szerkesztés]