The Pirate Bay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A The Pirate Bay logója

A svéd The Pirate Bay (TPB) a világ egyik legnagyobb torrentoldala. Az Alexa Internet statisztikái szerint a TPB látogatottság alapján a 89. helyen áll. A portál nem tartalmaz illegális tartalmakat, csak a fájlcserét segítő információt (metaadatokat).

A jogi eljárás elhúzódása, a jogvédők zaklatása és a várható következmények miatt a Pirate Bay 2009. novemberében bejelentette, hogy megszünteti a fájlcserét támogató szolgáltatását, bár a weboldal még mindig elérhető.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az oldalt 2003 novemberében alapították, 2004 októberéig a svéd Piratbyrån (The Piracy Bureau) tulajdonában volt az oldal, azután Gottfrid Svartholm (anakata) és Fredrik Neij (TiAMO) vette át az oldalt, ami azután függetlenné vált. Az oldalt folyamatosan támadják a jogvédők, kisebb-nagyobb (inkább kisebb) sikerekkel... A bezáráshoz legközelebb 2006. május 31-én került, ekkor a svéd rendőrség rohanta le a szervereket, és az oldal három napig elérhetetlenné vált. Ezután egy ismeretlen cégtől egy Seychelle-szigeteken bejegyzett, „Reservella” nevű, zavaros hátterű cég vette meg.[1]

Azóta is töretlenül növekednek, 2008. november 15-én jelentették be, hogy átlépték a 25 000 000 különböző IP-című peert. A TPB további 3 600 000 regisztrált felhasználóval rendelkezik.

A TPB elleni hatósági eljárások jelentős médiavisszhangot keltettek és hozzájárultak a svéd Kalózpárt sikeréhez a 2009-es svéd Európai Parlamenti (EP) választásokon.

Hatósági eljárások ellene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009. április 17-én egy svéd bíróság első fokon 30 millió svéd koronára büntette, valamint egy év börtönbüntetésre, a TPB persze fellebbezett.[2] A tárgyalás ellenére az oldal továbbra is zavartalanul működött. 2010 novemberében másodfokon is veszítettek: 46 millió koronás pénzbírságot és 10, 8 illetve 4 hónapos börtönbüntetést róttak ki a TPB alapítóira szerzői jogsértés elősegítése miatt.[3]

Egy amszterdami bíróság ítélete azt tartalmazza, hogy az oldalt elérhetetlenné kell tenni Hollandiából.[4]

Felvásárlása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009 júniusában bejelentették, hogy a Global Gaming Factory X (GGFX) felvásárolja a portált,[5] de az üzlet nem jött létre.[6] Sokan a tartalomipari lobbyt sejtik a felvásárló cég mögött, mások egyszerű tőzsdei manipulációra gyanakodnak. Közben a GGFX ellen csődeljárás indult.[7]

A harc folytatódik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A médiaipar képviselői 2009 nyarától már nem a TPB-t fenyegetik újabb perekkel, hanem a neki internetet szolgáltató cégeket. A TPB szerint ez olyan, mintha a postát perelné be valaki azért, mert mások leveleinek tartalma neki nem tetszik. Az új stratégia egyelőre annyiban sikeresnek tűnik, hogy az internetszolgáltató cégek előbb-utóbb mindig engednek a nyomásnak.

A TPB válaszul letölthetővé és elmenthetővé tette 21,3 gigabájtos adatbázisát, amely közel 900 ezer torrentfájlt tartalmaz, így bárki „klónozhatja” magának a TPB-t. Az adatbázist néhány kisebb torrentoldal már egyesítette a sajátjával, de a médiaipart képviselő jogi szervezetek ellenük is fellépnek.

Egy másik látványos kísérlet az volt, hogy Weimarban egy újságosbódéban helyezték el a TPB-klónját, amit wifi-n keresztül lehet elérni.[8]

2010 szeptemberében a zeneipar óriáscégeit tömörítő szövetség felbérelt egy indiai céget, hogy túlterheléses támadással (DDoS) tegye elérhetetlenné az oldalt.[9]

A TPB ideiglenes leállítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Thepiratebayt ugyan sokszor sikerült elérhetetlenné tenni, többnyire 2-3 nap alatt helyreállt. 2014.12.10-én azonban a stockholmi rendőrség rengeteg szervert lefoglalt egy hostingcég telephelyén. A rajtaütés után pár nappal feltűnt, hogy a TPB ismét elérhető a costa ricai domain nevén, de utólag kiderült, hogy az csak a fájlmegosztó egyik proxyja volt.

A piratebay.se domainen egy számláló látható ami a szerverlefoglalás óta eltelt időt jelzi, ezen kívül bizonyos időre feltűnnek más képek is. A háttérben folyamatosan egy kalózzászló (Jolly Roger) lobog. Képek amelyek eddig feltűntek mind bírnak valamilyen jelentőséggel. Az első ilyen kép egy nehezen látható Hydrabay logó volt, amelynek fájlneve az oldal forráskódja szerint sneakyhint, azaz finom célzás volt. A The Interview című amerikai film botrányát követően megjelent egy karikatúra amely Kim Jong Un-t ábrázolta amint rázza az öklét, illetve egy letöltési link, ún. torrent magnet, amely a film kiszivárgott magas felbontású verziójára mutat. Jelenleg a jobb alsó sarokban látható egy The Pirate Bay logó, amelynek a fájlneve a forráskód szerint prepare, azaz készülődni/készülődj.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Furcsaságok a Pirate Bay körül – Ipon.hu, 2009. október 4.
  2. 2010 nyarára halasztották a Pirate Bay új perétIndex, 2009. október 22.
  3. Másodfokon is veszített a Pirate BayOrigo, 2010. november 26.
  4. Hollandia letiltotta a Pirate Bay-t – Index, 2009. július 31.
  5. Global Gaming Factory X - press release. Cision Wire. (Hozzáférés: 2009. június 30.)
  6. Botrány a Pirate Bay felvásárlása körülOrigo, 2009. augusztus 24.
  7. Csődben a Pirate Bay felvásárlója – Prim Online, 2009. szeptember 27.
  8. Offline Pirate Bay egy újságosbódéban – Index, 2009. szeptember 18.
  9. Kitört a kíberháború a torrentezők és a szerzői jogvédők között – Index, 2010. szeptember 20.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]