Ugrás a tartalomhoz

The Pirate Bay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Pirate Bay
Vállalkozás típusa
 • BitTorrent tracker
 • BitTorrent search engine
 • digitális terjesztési platform
 • "notorious market" website
Oldal típusa
 • BitTorrent tracker
 • BitTorrent search engine
 • digitális terjesztési platform
 • "notorious market" website
Elérhető nyelv(ek)angol, svéd, nynorsk norvég, bokmål norvég, dán, finn, izlandi, német, holland, olasz, spanyol, portugál, francia, brazíliai portugál, lengyel, magyar, görög, török, orosz, szlovák, katalán, héber, japán, bolgár, észt, arab, szerb, kínai, cseh, szlovén, ukrán, maláj, bangla, albán és horvát
Alapítva2003. szeptember 15.
SzékhelySvédország
Származási országSvédország
TulajdonosGottfrid Svartholm
AlapítóGottfrid Svartholm
URLthepiratebay.org
Alexa-helyezés100 (2017. november 20.)
A Wikimédia Commons tartalmaz The Pirate Bay témájú médiaállományokat.
A The Pirate Bay logója

A svéd The Pirate Bay (TPB) a világ egyik legnagyobb torrentoldala. Az Alexa Internet statisztikái Archiválva 2011. december 13-i dátummal a Wayback Machine-ben szerint a TPB látogatottság alapján a 89. helyen áll. A portál nem tartalmaz illegális tartalmakat, csak a fájlcserét segítő információt (metaadatokat).

A jogi eljárás elhúzódása, a jogvédők zaklatása és a várható következmények miatt a Pirate Bay 2009 novemberében bejelentette, hogy megszünteti a fájlcserét támogató szolgáltatását, bár a weboldal még mindig elérhető.

Története[szerkesztés]

Az oldalt 2003 novemberében alapították, 2004 októberéig a svéd Piratbyrån (The Piracy Bureau) tulajdonában volt az oldal, azután Gottfrid Svartholm (anakata) és Fredrik Neij (TiAMO) vette át az oldalt, ami azután függetlenné vált. Az oldalt folyamatosan támadják a jogvédők. A bezáráshoz legközelebb 2006. május 31-én került, ekkor a svéd rendőrség rohanta le a szervereket, és az oldal három napig elérhetetlenné vált. Ezután egy ismeretlen cégtől egy Seychelle-szigeteken bejegyzett, „Reservella” nevű, zavaros hátterű cég vette meg.[1]

Azóta is töretlenül növekednek, 2008. november 15-én jelentették be, hogy átlépték a 25 000 000 különböző IP-című peert. A TPB további 3 600 000 regisztrált felhasználóval rendelkezik.

A TPB elleni hatósági eljárások jelentős médiavisszhangot keltettek és hozzájárultak a svéd Kalózpárt sikeréhez a 2009-es svéd európai parlamenti (EP) választásokon.

Hatósági eljárások ellene[szerkesztés]

2009. április 17-én egy svéd bíróság első fokon 30 millió svéd koronára büntette, valamint egy év börtönbüntetésre, a TPB persze fellebbezett.[2] A tárgyalás ellenére az oldal továbbra is zavartalanul működött. 2010 novemberében másodfokon is veszítettek: 46 millió koronás pénzbírságot és 10, 8 illetve 4 hónapos börtönbüntetést róttak ki a TPB alapítóira szerzői jogsértés elősegítése miatt.[3]

Egy amszterdami bíróság ítélete azt tartalmazza, hogy az oldalt elérhetetlenné kell tenni Hollandiából.[4]

Felvásárlása[szerkesztés]

2009 júniusában bejelentették, hogy a Global Gaming Factory X (GGFX) felvásárolja a portált,[5] de az üzlet nem jött létre.[6] Sokan a tartalomipari lobbit sejtik a felvásárló cég mögött, mások egyszerű tőzsdei manipulációra gyanakodnak. Közben a GGFX ellen csődeljárás indult.[7]

A harc folytatódik[szerkesztés]

A médiaipar képviselői 2009 nyarától már nem a TPB-t fenyegetik újabb perekkel, hanem a neki internetet szolgáltató cégeket. A TPB szerint ez olyan, mintha a postát perelné be valaki azért, mert mások leveleinek tartalma neki nem tetszik. Az új stratégia egyelőre annyiban sikeresnek tűnik, hogy az internetszolgáltató cégek előbb-utóbb mindig engednek a nyomásnak.

A TPB válaszul letölthetővé és elmenthetővé tette 21,3 gigabájtos adatbázisát, amely közel 900 ezer torrentfájlt tartalmaz, így bárki „klónozhatja” magának a TPB-t. Az adatbázist néhány kisebb torrentoldal már egyesítette a sajátjával, de a médiaipart képviselő jogi szervezetek ellenük is fellépnek.

Egy másik látványos kísérlet az volt, hogy Weimarban egy újságosbódéban helyezték el a TPB klónját, amit wifin keresztül lehet elérni.[8]

2010 szeptemberében a zeneipar óriáscégeit tömörítő szövetség felbérelt egy indiai céget, hogy túlterheléses támadással (DDoS) tegye elérhetetlenné az oldalt.[9]

A TPB ideiglenes leállítása[szerkesztés]

A Thepiratebayt ugyan sokszor sikerült elérhetetlenné tenni, többnyire 2-3 nap alatt helyreállt. 2014.12.10-én azonban a stockholmi rendőrség rengeteg szervert lefoglalt egy hostingcég telephelyén. A rajtaütés után pár nappal feltűnt, hogy a TPB ismét elérhető a Costa Rica-i domain nevén, de utólag kiderült, hogy az csak a fájlmegosztó egyik proxyja volt.

A piratebay.se domainen egy számláló látható, ami a szerverlefoglalás óta eltelt időt jelzi, ezen kívül bizonyos időre feltűnnek más képek is. A háttérben folyamatosan egy kalózzászló (Jolly Roger) lobog. A képek, amelyek eddig feltűntek, mind bírnak valamilyen jelentőséggel. Az első ilyen kép egy nehezen látható Hydrabay logó volt, amelynek fájlneve az oldal forráskódja szerint sneakyhint, azaz finom célzás volt. A The Interview című amerikai film botrányát követően megjelent egy karikatúra, amely Kim Dzsongunt ábrázolta, amint rázza az öklét, illetve egy letöltési link, ún. torrent magnet, amely a film kiszivárgott magas felbontású verziójára mutat. Jelenleg a jobb alsó sarokban látható egy The Pirate Bay logó, amelynek a fájlneve a forráskód szerint prepare, azaz készülődni/készülődj.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Furcsaságok a Pirate Bay körül – Ipon.hu, 2009. október 4.
 2. 2010 nyarára halasztották a Pirate Bay új perétIndex, 2009. október 22.
 3. Másodfokon is veszített a Pirate BayOrigo, 2010. november 26.
 4. Hollandia letiltotta a Pirate Bay-t – Index, 2009. július 31.
 5. Global Gaming Factory X - press release. Cision Wire. [2009. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 30.)
 6. Botrány a Pirate Bay felvásárlása körülOrigo, 2009. augusztus 24.
 7. Csődben a Pirate Bay felvásárlója – Prim Online, 2009. szeptember 27.
 8. Offline Pirate Bay egy újságosbódéban – Index, 2009. szeptember 18.
 9. Kitört a kíberháború a torrentezők és a szerzői jogvédők között – Index, 2010. szeptember 20.

További információk[szerkesztés]