Borsányi Balázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Borsányi Balázs
Életrajzi adatok
Születési névBorsányi Jenő
Született1890. november 13.
Szany
Nemzetiségmagyar
Elhunyt1964. szeptember 4. (73 évesen)
Lima
Munkássága
Valláskeresztény
Felekezetrómai katolikus

P. Borsányi Balázs OFM (Szany, 1890. november 13.Lima, 1964. szeptember 4.) ferences rendi áldozópap, házfőnök, hitszónok, lapszerkesztő, perui misszionárius, aki jelentős szerepet játszott az ottani magyar közösség egyben tartásában.

Életpályája[szerkesztés]

A Sopron megyei Szanyon született Borsányi István vármegyei tisztviselő és Pleskó Julianna gyermekeként. Felszentelését követően szolgált többek között Kaplonyban, Budapesten, Kecskeméten, Egerben, Szolnokon, Baján, Szegeden, Szigetváron és Hatvanban.[1]

Az 1910-es években a Tolnamegyei Közlöny munkatársa volt: cikkeket, tárcákat írt a lapba. Később lelkes támogatója volt a Magyar Terciárius Szövetség megalapításának: havilapjukat, a Terciárius Közlönyt, majd a belőle később létrehozott Ferences Közlönyt több évfolyamon át szerkesztette.[2][3] Ugyancsak szerkesztői feladatokat látott el a buda-országúti ferencrendi egyházközség hivatalos lapjánál, a Plébániánknál is.

Szívélyes, mély barátságot ápolt József Ferenc főherceggel, aki lelki atyjává fogadta őt.[4]

A perui misszió[szerkesztés]

P. Borsányi 1950-ben érkezett Peruba az akkori érsek és prímás, Juan Guevara meghívására, aki Mindszenty József révén erősen szimpatizált a magyarsággal.[5] Missziós tevékenységét nagy elszántsággal végezte: működésének csaknem tizenöt évében szinte az egész országot bejárta a magyar kolónia lelkigondozásának érdekében.

Hatásköre a magyarbarát kardinális halálát követően (1955) viszont jelentősen leszűkült: az utód, a nacionalistább érzelmű Juan Landázuri Ricketts érsek tudatosan megnehezítette a pasztorációs és szervezői munkát.[6] Nemzeti plébániák felállításáról így nem lehetett szó, sőt még vallásos társulatok engedélyezéséről sem, ezért az önálló magyar egyházközség nem tudott kialakulni. Ezen hiányok áthidalására hozta létre a Mindszenty Mozgalmat, amely által korlátozottabb módon ugyan, de folytatni tudta a megkezdett munkát. A program égisze alatt szerkesztette a Lelkészi Értesítőt, valamint Magyarországot ismertető előadásokat, könyvterjesztést is szervezett.[7] A Perui Magyar Kultúrkörben tiszteletbeli, a Limai Magyar Rádióbizottságban pedig rendes tagsága volt.[8]

A feszített tempójú munka felőrölte az egészségét, 1964. szeptember 4-én elhunyt. Búcsúztatóján Limában nagy számban vettek részt, ahol beszédet mondott a perui magyar kultúrkör elnöke és az emigránsok nemzeti igazgatója is.[9]

Források[szerkesztés]

  1. Babócsai László Barnabás: Pax et bonum. A ferences rend Szigetvár társadalmában 1933 és 1950 között. Kézirat, 2012. 13. o.
  2. Magyar katolikus lexikon XIII. (Szentl–Titán). Főszerk. Diós István; szerk. Viczián János. Budapest: Szent István Társulat. 2008.  
  3. Magyar katolikus lexikon III. (Éhi–Gar). Főszerk. Diós István; szerk. Viczián János. Budapest: Szent István Társulat. 1997.  
  4. Babócsai, 2012. 13-14. o.
  5. Borsányi Balázs OFM: Perui levél. In: Magyar Papi Egység 16/1961. 72. o.
  6. Borsányi, 1961. 72. o.
  7. Borsányi, 1961. 74. o.
  8. P. Tóth Miklós: Borsányi Balázs. In: Magyar Papi Egység 30-31/1965. 123. o.
  9. P. Tóth, 1965. 123. o.


További információk[szerkesztés]