Borban az igazság (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Borban az igazság
(Bottle Shock)
2008-as brit–amerikai film
RendezőRandall Miller
ProducerMarc Toberoff
AlapműJudgment of Paris
Műfaj
ForgatókönyvíróRandall Miller
Főszerepben
ZeneMark Adler
Vágó
  • Randall Miller
  • Dan O'Brien
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő110 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2008. január 18.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Borban az igazság (eredeti cím: Bottle Shock) 2008-as amerikai vígjáték-drámafilm, amely az 1976-os "Párizsi ítélet" nevű borversenyen alapul, amikor a kaliforniai borok legyőzték a francia borokat egy vak kóstolóteszt során. A főszerepben Alan Rickman, Chris Pine és Bill Pullman látható. Rendezője Randall Miller, aki Jody Savin és Ross Schwartz mellett a forgatókönyvet is írta.

A film világpremiere a 2008-as Sundance Filmfesztiválon volt.

Cselekmény[szerkesztés]

A Párizsban élő sommelier és borszaküzlet-tulajdonos Steven Spurrier, a Párizsban élő brit emigráns, Maurice-szal, a Milwaukee-i borbaráttal folytatott napi beszélgetései során azon töpreng, hogyan menthetné meg üzletét, ahol Spurrier rendszeres (néha egyetlen) vásárlója maga Maurice. Tervet eszel ki egy vakkóstolóra, amelynek célja, hogy a párizsiak megismerjék a világ más tájairól érkező minőségi borokat.

Spurrier a még nem túl híres Napa-völgybe utazik, hogy versenyzőket keressen a Párizsi Ítélet kóstolótesztjéhez, ahol egy véletlen találkozás során megismerkedik a Chateau Montelena alapító borászával, Jim Barrett-tel. Barrett nem akar részt venni a versenyben, mivel úgy véli, hogy az a franciák által tervezett csapda az újvilági bortermelők megalázására. Barrett fia, Bo titokban átad Spurrier-nek néhány palackot a Chateau chardonnay-jából a versenyre. A csinos és nonkonformista egyetemista Sam Fulton gyakornoki állást keresve érkezik a Chateau Montelenához, és azonnal munkába áll, miközben felkelti Bo és Gustavo szőlősgazda érdeklődését.

A borkészítés redukciós technikái miatt (az oxigén hiánya/csökkentése a borkészítés során) a chardonnay megbarnul a palackokban, ami miatt idősebb Barrett az egész évjáratot ki akarja selejtezni, hogy szállítsák el a lerakóba. Bo azonban rájön, hogy a barna szín csak átmeneti, és hazarohan. Útban a Chateau Montelena felé azonban Bo teherautójából kifogy a benzin, így kénytelenek Sammel együtt keresni valakit, aki segít nekik. Bo több sikertelen próbálkozása után Sam veszi át az irányítást, és a melleit felfedve rávesz egy sofőrt (akiről kiderül, hogy rendőr), hogy húzódjon félre. Annak ellenére, hogy letartóztathatják szeméremsértésért, a rendőr beleegyezik, hogy kisegíti őket. Bónak végül sikerül visszaszereznie a szüretet, hála a helyi bártulajdonos Joe segítségének, aki útban a szeméttelepre elrakta az üvegeket, azzal a szándékkal, hogy később újrahasznosítja őket.

Bót felkérik, hogy utazzon Párizsba, és képviselje a Napa-völgyi borászokat a versenyen. Miután összeszámolja a nyolc párizsi zsűritag pontszámait, Spurrier megdöbbenve tapasztalja, hogy a Montelena Chardonnay-ja nyerte a versenyt.

A beszámoló a Time magazin egyik cikkében szerepel; az éttermek és borszaküzletek Amerika-szerte folyamatosan kérik a bort (Chateau Montelena Chardonnay, 1973), és kénytelenek beismerni, hogy nincs náluk. Ez a sorsfordulat és az ebből fakadó borászati megvilágosodás örökre megváltoztatja a Napa-völgyi borászatok és az egész globális borágazat sorsát, mivel kiderül, hogy a francia borok nem verhetetlenek.

A végén kiderül a szereplők jövője: Jim Barrett 80 éves korában is folytatja a borászatot, bár most már Bo vezeti a pincészetet. Egy palack Montelena 1973-as Chardonnay és a szintén kaliforniai Stags Leap 1973-as cabernet sauvignon vörösbor, amely ugyanezen a versenyen nyert, vitrinbe került a Smithsonian Intézetben. 2006-ban, harminc évvel az első verseny után Steven Spurrier újabb versenyt rendezett, teljes meggyőződéssel, hogy ezúttal a francia borok fognak nyerni. Kalifornia ismét nyert.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Alan Rickman Steven Spurrier Jakab Csaba
Bill Pullman Jim Barrett Kőszegi Ákos
Chris Pine Bo Barrett Hamvas Dániel
Rachael Taylor Sam Fulton Balsai Móni
Freddy Rodriguez Gustavo Brambila Gacsal Ádám
Eliza Dushku Joe Böhm Anita
Dennis Farina Maurice Sörös Sándor
Bradley Whitford Saunders professzor Fekete Zoltán

Pontosság[szerkesztés]

Steven Spurrier maga is megkérdőjelezte a forgatókönyv pontosságát, miközben egy másik, a párizsi ítélet eseményeit ábrázoló filmprojektben vett részt, és kijelentette: "Alig van olyan szó, amely igaz lenne a forgatókönyvben, és sok a puszta kitaláció, ami engem illet".[2][3]

Bár a film úgy mutatja be Gustavo Brambilát, mint aki a párizsi ítélethez vezető események során végig a Chateau Montelenában tartózkodott, a Montelenában töltött 22 éves szolgálati ideje valójában csak a kóstolás után kezdődött.[4] A Chateau Montelenánál Brambila gyakran dolgozott együtt Mike Grgich-csel, aki, bár a filmben nem szerepel, a Párizsban győztes 1973-as Montelena Chardonnay borászaként dolgozott.[5]

A filmben a díjnyertes chardonnay a palackozás után 24 órával megbarnul. A való életben a bor a palackozás után rövid időre elszíneződött, ami nem ritka eset, és Grgich tudta, hogyan kell kezelni.[6]

Számlista[szerkesztés]

  1. "China Grove" — The Doobie Brothers
  2. "Les Temps Des Cerises" — Scottie Haskell
  3. "Rock Steady" — Bad Company
  4. "Drivin' Wheel" — Foghat
  5. "Pillangókisasszony" — Maria Callas and the Philharmonia Orchestra
  6. "Spirit" — The Doobie Brothers
  7. "Stand Back" — The Allman Brothers Band
  8. "Toulouse Street" — The Doobie Brothers
  9. "Jump Into the Fire" — Harry Nilsson
  10. "I Need You" — America
  11. "Listen to the Music" — The Doobie Brothers
  12. "Drinking Wine Spo-De-O-Dee" — Stick McGhee

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bottle Shock című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Borban az igazság - IszDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. augusztus 29.)
  2. Lechmere, Adam: Spurrier threatens action against rival Judgement of Paris film. Decanter.com, 2007. július 27. (Hozzáférés: 2009. április 11.)
  3. Stephens, Nick: New Movie Bottle Shock to Be Sued by Spurrier. Bordeaux Undiscovered Wine Shop, 2007. augusztus 3. [2014. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 15.) „There is hardly a word that is true in the script...They are depicting me as an impossibly effete snob. The idea of Alan Rickman playing me is most bizarre and about as far from historical truth as one can get. He’s a really nice guy, but I was a very young 34 at the time.””
  4. Winemaker Bios: Gustavo Brambila. Taylor Family Vinyards. [2011. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 28.)
  5. Paulsen, Sasha: Grgich celebrates 50 years of making wine – and history – the Napa Valley. Napa Valley Register, 2008. augusztus 29.
  6. Bottle Shock: Fact vs. Fiction (amerikai angol nyelven). NapaValley.com , 2018. május 3. (Hozzáférés: 2020. április 17.)

További információk[szerkesztés]